  |
|
Sadece üretmek yetmez, pazarı büyütmek gerek
Yeni bir kategoriye girerken tabii ki o alanda pazarın lideri olmak istiyoruz. Ama grubumuz için asıl ve en önemli hedef, her yeni üründe pazarın toplam büyüklüğünü, yani pastayı da büyütmek.
Eti'nin faaliyet gösterdiği Türkiye unlu ve çikolatalı mamüller pazarı 2004 sonu itibariyle yaklaşık 300 bin tonluk tüketime ve 1 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Bu tüketim hacmine sahip pazar 2002-2004 yılları arasında yılda ortalama yüzde 7 büyüdü. İç pazarda, toplam tüketimin yüzde 71'i unlu mamul alt pazarında gerçekleşirken, ciroda bu oran yüzde 63'tür. Bununla birlikte Türkiye, dünya toplam unlu mamul ihracatının yüzde 5'ini gerçekleştirmektedir. Eti, 1961 yılından beri pazarın unlu mamul kısmında faaliyet göstermektedir ve 2004 yılında yüzde 32 pazar payı ile bu pazarın en büyük ikinci markası durumundadır. Pazarın hızla büyümekte olan alt kategorilerinden sağlık ürünleri, light ürünler ve kek pazarlarında ise sırası ile yüzde 85, yüzde 56 ve yüzde 50 pazar payı ile liderdir. Eti 2003'ün son çeyreğinde girdiği çikolatalı ürünler pazarında ise, kısa sürede yüzde 7 pazar payına ulaşarak 2004 yılı sonunda pazarın 3. büyük markası durumuna gelmiştir. Her marka için kategorisinin lideri olmak ve kategori ile özdeşleşmek ulaşılacak en yüksek hedeftir. Eti 44 yıldır içinde bulunduğu unlu mamuller pazarında, tüketicilerin yüzde 50'si tarafından "Bisküvi denince akla o gelir" ifadesi ile çağrışım yapan marka olarak belirtilmiştir. 2003 yılında girilen çikolata pazarında ise "ilk akla gelen firmalar arasında" 2.sıraya yerleşmiştir. İçinde bulunduğu kategorilerde "ilk"leri sunmakta olan Eti, Türkiye'nin ilk lifli bisküvisi olan Burçak, ilk paketlenmiş kek, ilk paketlenmiş turta, pakette satılan ilk hazır kızarmış ekmeği Etimek, ilk bebe bisküvisi Cicibebe, kağıtta sunulan ilk ıslak keki Browni Gold, sosyal sorumluluğu çerçevesinde Çölyak ve Fenilketonüri hastaları için geliştirilen ilk glütensiz bisküvisi Pronot, Eti'nin 44 yıllık yolculuğunda yarattığı ilklerden sadece birkaçı. Eti, 2002 yılındaki Eti Form relansmanı ile light ürünler pazarındaki liderliğini güçlendirirken tüketiciyi de bilinçlendirdi. Tüketicilerin yüzde 43'ü tarafından "kekin ustası" olarak belirtilen Eti, 2003 yılındaki Browni Gold lansmanı ile endüstriyel kek pazarında "kağıtta pişmiş kek" devrini açtı. Bu lansmandan sonra, 2004 yılında toplam kek pazarı yüzde 27 büyüdü. 2005 yılının ikinci çeyreğinde pazara sunulan Browni Gold 250g'ın paketleri üzerinde, görme engelli tüketicilerin de ürünü rahatlıkla tanıyabilmeleri için Braille alfabesi kullanıldı. Eti, Browni Gold ile aldığı birçok ödülün yanı sıra; Tüketiciler Birliği'nin 2004 Tüketiciye Saygı Ödülleri'nde Çölyak ve Fenilketonüri hastalarına yönelik olarak geliştirdiği Pronot ürünü ile "Yılın Firması" seçildi.
Firuzhan Kanatlı
|