  |
|
Küçüğüm, onun için ucuzum
İlk örnekleri 10 yıl önce BİM ve Şok tarafından açılan ucuzluk marketleri, tüketicilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bugün Türkiye'de, daha çok alt ve orta gelir grubunu hedef alan 4 tane ucuzluk marketi zinciri var.
Perakende sektöründe özellikle büyükşehirlerde yatırımcılar açısından hipermarket ve alışveriş merkezi arazisi bulmak zorlaştığında, büyüme, daha küçük metrekarelerdeki discount (ucuzluk marketleri) formatıyla oldu. İlk discount marketler 1995'te kurulan BİM ve Şok'tu. Discount marketlerin özellikleri; 300-500 marası büyüklükte olmaları, bir mağazada en az 3 en çok 7 kişinin çalışması, toptancıyı aradan kaldırarak direkt üreticiyle irtibat kurmaları, giderlerin minimize edilmesi, raf elemanı tasarrufu yapılması, 2- 4 arası kasa bulundurmaları ve satılan ürün çeşidinin ortalama 500 olması.
ÜST GELİR GRUBU DA GELİYOR Bir süpermarkette satılan ürün sayısının 1000- 1500 olduğu düşünülürse aradaki fark daha da belirginleşiyor. Türkiye'de halen 4 discount zinciri var. Bunlar, Migros'un Şok'ları, Azizler Holding'in kurduğu BİM, Fiba Şirketler Grubu'ndan Carrefoursa'ya satılan Endi ve Carrefoursa bünyesinde Dia. Discount formatındaki marketler daha çok alt ve orta gelir grubuna yönelik olarak konumlanırken özellikle kriz dönemlerinde müşterinin fiyata daha duyarlı hale gelmesiyle üst gelir grubundan da müşteri çekmeye başladı. Bu da discount'ların sayısının artmasını ve cirolarının büyümesini beraberinde getirdi.
|