  |
|
Pasta büyüdü devler gıdaya yöneldi
Dev holdingler 20 yıllık sürecin son döneminde gıda sektöründe atağa kalktı. Bunda, marka kavramının yerleşmesi, kayıtdışı oranının düşmesi ve pastanın büyümesi etkili oldu.
Genç ve 70 milyonluk nüfusuyla Türkiye gıda sektöründe yabancıların her zaman ilgi odağı oldu. Avrupa'nın yaşlanan nüfusuna gıda maddesi satarak büyüyemeyeceğini fark eden üretici ve perakendeciler, 1990'lardan itibaren gözünü Güney Avrupa ülkelerine dikti. Bu anlamda Türkiye'nin yaşadığı değişim özellikle Yunanistan ve Portekiz ile büyük benzerlikler gösterdi.
FARKLI STRATEJİLER İZLİYORLAR Ancak yabancıların ilgisi bir yana, 2000'ler Türkiye'de büyük holdinglerin de gıdayı yeniden keşfettiği yıl oldu. Satın almalar ve yeni yatırımlarla birlikte büyük gruplar, yepyeni ürün kategorilerine girmeyi ya da var olan kategorileri çeşitlendirerek büyümeyi seçtiler. Devlerin bu atağında, tüketicilerin 20 yıl öncesine göre çok daha marka odaklı davranması, sektörde kayıtdışı oranının azalması ve pazarın büyümesi etkili oldu.
YENİ KATEGORİ ARAYIŞLARI ARTTI Son günlerde gıda sektöründe zaten var olan bazı holdingler bulunmadıkları gıda alt pazarlarına da girme gibi bir strateji izlerken, bu sektörde bulunmayan birçok holding de gıda da yatırıma yönelmiş durumda. Güçlü yabancı aktörlerin de bulunduğu gıda sektöründe, holdingler özellikle yeni ürün çalışmaları ile pastadan büyük payı kapma yarışındalar. Koç, Sabancı, Bayındır, Oyak, Kibar, Yaşar, Yimpaş, Ülker ve Akfen gibi holdingler gıdada 2004'ü yatırım yılı olarak belirlerken, rekabette de yeni oyuncuların pazara girmesiyle farklı bir boyut kazanıyor.
|