|
 |
 |
 |
Tansaş 20, Gima 49'unda devlerle evlendi
2005 evlilikler yılı oldu. Önce 49 yıllık Gima, Fransız Carrefour Grubu'na satıldı. Hemen akabinde 20 yaşındaki Tansaş, Migros ile birleşti.
Perakende sektöründe konsolidasyon rüzgarlarının estiği 2004 yılında gözler, Türkiye'deki iki oyuncuya çevrilmişti: Gima ve Tansaş. Çünkü her ikisi de tarihi eski, Türkiye'de marka bilinirliği olan, ancak bağlı olduğu gruplar tarafından da uygun talipler olursa satılacağı duyurulan zincirlerdi. Tabii evlilikler biraz sancılı oldu. Gima Migros ile söz kesilmişken son anda CarrefourSA'nın oldu. Bu birleşme ile pazar liderliği tartışmalı hale geldi. Ondan sonra gözler Tansaş'a çevrildi. Çünkü lideri tartışmasız kılacak tek operasyon Tansaş'ın satışıydı. Nitekim Migros Tansaş'ı alarak pazarın lideri oldu ve 2005 yılında sektör bu iki evliliği konuştu. Tansaş ve Gima'nın tarihine baktığımızda her ikisinin de halka ucuz gıda maddesi sağlanması amacıyla kurulduğu görülüyor. Tansaş, 1973 yılında, halka ucuz et ve kömür sağlamak hedefiyle İzmir'de, Tansa adıyla kuruldu. 1976 yılına gelindiğinde, "Tanzim Satışlar Müdürlüğü" çatısı altında, Konak'ta ilk mağaza açıldı; mağaza sayısı, 1986 yılında 12'ye ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte ortaya çıkan şirketleşme düşüncesi doğrultusunda, 15 Aralık 1986 tarihinde Tansaş İzmir Büyükşehir Belediyesi İç ve Dış Ticaret A.Ş. kuruldu. 1996 yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tansaş hisselerinin yüzde 32.98'i halka açıldı.
ÖNCE DOĞUŞ'A GEÇTİ Tansaş hisselerinin büyük bölümü 1999 yılında Doğuş Grubu'na geçti. Ana hissedar değişimini takiben Tansaş, hızlı bir değişim ve yeniden yapılanma süreci yaşadı ve kısa sürede İzmir'den Türkiye'ye yayılan ulusal bir marka haline geldi. Tansaş, hizmet kalitesini yükseltmek ve verimliliği daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla, 2002 yılı içinde, Doğuş Grubu bünyesindeki Macrocenter'ı kendi bünyesine kattı.
SONRA KOÇ GRUBU ALDI Tansaş açısından 2005 yılı önemli bir dönüm noktası oldu. 2005 yılı Mayıs ayında Doğuş Grubu aldığı bir kararla Tansaş hisselerini Koç Grubu'nun perakende sektöründeki şirketi Migros'a sattı. Sadece Tansaş için değil, organize perakende sektörü açısından da bir dönüm noktası olan bu gelişme Migros'un sektördeki güç ve ağırlığını pekiştirdi. Hissedar ve yatırımcılarının da yüzünü güldüren Tansaş'ın 2005 yılı ilk 9 ayında brüt esas faaliyet oranını yüzde 23.64'e yükseltti. Böylece Tansaş'ın önceki yılın aynı dönemine göre faaliyet kârıdaki iyileşme 63 milyon 800 bin YTL'ye ulaşarak 8.3 kat arttı. Perakende sektörünün önemli markalarından Tansaş, enflasyondan arındırılmış UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) mali tablolarına göre düzenlenmiş 2005 yılı 9 aylık bilançosunu açıkladı. Tansaş'ın bilançosunda en çok faaliyet kârındaki 8.3 katı bulan iyileşme dikkat çekti. İlk altı ayda 1 milyon 793 bin 74 YTL faaliyet kârı elde eden Tansaş, ilk dokuz ayda faaliyet kârıda 14 milyon 924 bin 711 YTL düzeyine ulaştı.
GİMA 1956'DA KİT OLARAK KURULDU 1956 yılında bir kamu iktisadi teşekkülü (KİT) olarak kurulan Gima, aynı zamanda özelleştirilen ilk kuruluşlardan biri oldu. Önce Dedeman Holding ve Bilfer Madencilik tarafından satın alınan Gima'nın çoğunluk hisseleri ve yönetimi 1996 yılından sonra Fiba Holding'e geçti. 48 yıllık bir iş geçmişine sahip olan Gima'nın çoğunluk hisselerinin satın alınması, grubun bu sektördeki ilk girişimiydi. Gima, 2000'lerin ortasında 80 mağazaya sahipti. Gima, sektörde büyük mağazacılık yaparken, Migros'tan sonra internetten satış yapan ikinci perakende zinciri oldu. Sen-Al market kısa zamanda güçlü bir bilinirliğe ulaştı. Ancak Fiba Holding'in, perakendeden çıkma isteği zaman zaman dile getiriliyordu. Nitekim önce Koç Grubu ile görüşmeler başladı, imza aşamasına gelindi. Ancak son anda CarrefourSA devreye girdi ve grup 2005 yılında Gima ve Endi'deki hisselerini CarrefourSA'ya satarak sektördeki varlığını Türkiye ve Rusya'daki Marks&Spencer mağazalar zinciri ve Romanya'daki Gima Romania ile sürdürmeye başladı.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|