YENİ TÜRKİYE'YE MEKTUP - TEKNOLOJİ
SELÇUK BAYRAKTAR (BAYKAR-Teknik Müdür)
İçinden geçtiğimiz tarihsel dönemin tartışmasız en önemli unsuru ve tanımlayıcısı, büyük bir hızla ve katlanarak devam eden teknoloji devrimi. Sanayi Devrimi ile benzer olarak ama o dönemden çok daha olağanüstü bir hızda yaşanan bu devrim; devletleri, ekonomileri, toplumları ve bireyleri hızla dönüştürüyor.
Yaşadığımız dönemde şahit olduğumuz teknoloji alanında kaydedilen ilerlemeler ve her bir yeni buluş, dünya tarihinde kırılma anları diyebileceğimiz durumları ortaya çıkarıyor. Paradigma değişimi yaşanan bu anlar, ülkeler ve toplumlar açısından büyük bir fırsatı da beraberinde getiriyor. Yarışa başlama noktasının görece eşitlendiği bu dönemlerde, devam eden değişimi ve ihtiyaçları iyi okuyarak teknoloji geliştirme yarışına erken katılan ülkeler, elde ettikleri kazanımlarla ekonomi ve siyaset alanında var olan makasları kapatma fırsatı yakalıyor.
Bu düşüncelerle, 2000'li yılların başlarında dünyada insansız hava araçlarının geliştirilme çalışmaları başladığında, Baykar bünyesinde küçük bir mühendis ekibi olarak bu çalışmaların Türkiye'de tamamen millî olarak üretilebilmesine yönelik çalışmaya başladık. Bugün, Türkiye dünyanın sayılı İHA üreticileri arasında yer alıyor ve kendi sınıfında dünyanın en iyisi diyebileceğimiz İHA ve SİHA'ları üretiyor. Yazılım elektroniği ve kontrol sistemleri dâhil olmak üzere tamamen yerli kabiliyetlerle tasarlayıp üretilen Bayraktar Milli İHA'lar, gökyüzünde on binlerce saat görev gerçekleştirdi ve semalarımızı korumaya yönelik görevlerine devam ediyorlar.
?TEKNOLOJİK BAĞIMLILIK
15 yıl önce genç bir ekip olarak çıktığımız yolda bugün milletimizin elde ettiği kazanımlar, teknoloji üretebilen ve stratejik teknoloji ürünlerinin tüketicisi olmayan, bu ürünlerin kontrolünü elinde bulunduran bir Türkiye'nin önemini ortaya koyuyor.
Teknoloji alanındaki bağımlılıkların ülkelerin egemenliği için de ciddi riskler oluşturduğu günümüzde, savunma ve bilgi teknolojileri başta olmak üzere ülkelerin millî teknolojilerini geliştirebilmesi temel bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. İyi yetişmiş, kabiliyetli insan kaynağı ise teknoloji yarışında başarılı olmanın ilk şartını oluşturuyor. Türkiyemizin millî teknoloji hamlesini gerçekleştireceğine inandığımız gençlerimizi yetiştirmek üzere, teknoloji üreten bir Türkiye hedefiyle kurduğumuz Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, ilk yılını geride bıraktı.
DENEYAP Teknoloji Atölyelerimiz'de Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı'nda özel yetenekli ortaokul ve lise öğrencilerimizle 36 ay süreli proje odaklı teknoloji eğitimlerimizi sürdürüyoruz. İlk 18 ay boyunca teknik eğitim alacak olan öğrencilerimiz, eğitimlerinin kalan 18 ayında ise projeler geliştirerek uluslararası teknoloji yarışmalarında Türkiye'mizi temsil edecekler. Milli Teknoloji Burs Programı'mıza geçen yıl kabul edilen üniversite öğrencisi bursiyerlerimiz, DENEYAP Atölyeleri'nde eğitmenlik ve genç kardeşlerine koçluk yapıyor. Teknolojinin Milli Takımları Destek Programı'mızda ise, roket, uydu, İHA, robotik, kodlama gibi alanlarda ülkemizi uluslararası alanlarda temsil eden öğrenci takımlarımıza malzeme, teknik danışmanlık, seyahat destekleri sunuyoruz.2017 yılının eylül ayında hayata geçen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Girişim Merkezi (T3GM), teknoloji girişimlerini destekleme hedefiyle çalışıyor. Manevi değerlerimizle barışık, teknolojiye bilime ve gelişmeye açık olmalıyız