Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisine bağlı yürütülen araştırma, çocukların sosyal medya kullanımında "problemli" davranışlarında 2018-2022 döneminde yüzde 4 artış görüldüğünü ortaya koydu.
Araştırmacılar, çocuklarda yemek seçiciliğinin büyük oranda genetik nedenlere bağlı olduğunu tespit etti.
Okulların ilk haftasını geride bıraktık. Kimi aile için zorlu bir haftaydı. Çocuğunuzda iştah kaybı, uykusuzluk, ağlama, sinirlilik gibi davranışlar gözlemliyorsanız dikkatli olmalısınız. Okul sendromu yaşıyor olabilir.
İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korhan Mavnacıoğlu, çocukların sosyal medyadan tamamen uzak tutulmasının doğru bir yaklaşım olmadığını, bunun yerine onları dijital dünyanın avantajlarını etkin bir şekilde kullanabilecek yetkinliklerle donatmanın daha önemli olduğunu belirtti.
Çocuklarda, günlük su ihtiyacının karşılanmaması, konsantrasyon kaybına neden olurken ders başarısını da düşürüyor. Hatta bilinç kaybına bile neden olabiliyor. Uzmanlar, çocukların yetişkinlerden 2 kat daha fazla su içmesi gerektiği konusunda uyarıyor.
KBB Uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, aşırı sıcaklarda özellikle yüze vuran yüksek fanlı klima ve vantilatör kullanımının, kışın soğuk ve ayaza maruz kalma sonucu meydana gelen "Bell paralizisi" olarak bilinen yüz felcinin meydana gelebileceğini söyledi ve bu konudaki risklere dikkat çekti.
Çocuğa ekran, oyun ve sosyal medya kullanımında sınırlama koymak, onların sağlıklı gelişimi açısından önemli bir adım. Bu sınırlamaları koyarken çocuğun sözü değil, davranışı takip ettiğini unutmamak birinci kural olarak hatırlamakta fayda var.
Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, okula yeni başlayıp uyum sürecinde zorluk yaşayan çocuklara okulun faydalarıyla ilgili uzun açıklama yapmanın etkili olmayacağını belirterek, "Bunun yerine çocuklara onların anlayabileceği basit şekilde anlatmak, somut örnekler vermek daha faydalı olur." dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesiman Alili, ergenlik döneminde obez olanların yüzde 70'inin erişkinlikte de obezite sorunu yaşadığını belirterek, "Çocukların okul döneminde obezite riskine karşı korunması için, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme şarttır. Çocuklara her gün en az bir saat hareket etmelerini sağlayacak aktiviteler yaptırmak, sağlıklı bir yaşam alışkanlığı oluşturmanın önemli bir adımıdır" dedi.
Pazartesi öğrenciler için yeni ders zili çalacak. Okula ilk kez başlayacak çocukların anne-babaları ise heyecanlı ve endişeli. “Çocuğum okulu sevecek mi, arkadaşları ile anlaşabilecek mi, benden ayrılmak ona zor gelecek mi?” gibi sorular kafalarını meşgul ediyor. Biz de bu soruları uzmanıyla konuştuk.
İlkokul 1.sınıf öğrencileri 9 Eylül'de ders başı yapacak. Pedagog Psikolog Peri Dilbaz, özellikle ilkokul 1.sınıf öğrenci velilerine bazı tavsiyelerde bulundu.
Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerine yönelik okula uyum haftası 2 Eylül’de başlıyor. Veliler bu süreci nasıl yönetecekleri konusunda endişeli. Uzman Çocuk Gelişimci Kevser Tuğba Çınar Karasu, “Bu süreç, çocuklar için endişeli ve kaygılı yeni bir dönem haline gelebilir. Bu nedenle ebeveynlerin yaklaşımları okula yeni başlayacak çocuklar için önemlidir” dedi.
Okula dönüş döneminde karşımıza birçok problemin çıkabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Gülşah Özgenç, “Huzursuzluk, endişe, korku, aşırı heyecan, ilgisizlik gibi farklı veya yoğun duygularla karşılaşabiliriz. Ebeveynlerin çocukların kaygılarını dinlemeleri, okula uyum sürecini kolaylaştıracaktır. Çocuk okula gitmek istemiyorsa, öncelikle bunun nedeni karşılıklı konuşulup, çocuğa güven verilmelidir” dedi.
Yaz tatilinin son günleri, artık okul düzenine geçme vakti geldi. Uyku ve yemek saatleri düzenlenip, tablet kullanımına sınır getirilmeli! Peki, aileler bunu nasıl başaracak? Uzmanından okul düzenine geçmek için tüyolar aldık.
Belçika'da Fransızca konuşulan bölgeler ile başkent Brüksel'deki ilk ve orta dereceli okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanımı yasaklandı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesiman Alili, “Dünyada her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan menenjit, özellikle bebeklerin ve çocukların hayatını tehdit ediyor. Erken teşhis ve aşılama hayati önem taşımaktadır. Çocuklarda ilk 2 yaş dönemi yüksek risklidir. Bu konuda ebeveynler enfeksiyon ve bulaş riskine karşı dikkat etmelidir” dedi.
Aileler yaz tatilinde çocuklarının tabletle vakit geçirmelerine göz yumdu. Şimdi ise bununla mücadele etmekte zorlanıyorlar. Öyle ki, kendilerini sofraya oturmayan çocuklarına tablet oynarken kolayca yiyebileceği menüler hazırlayıp, tuvalete bile tabletle gitmelerine izin verir halde buldular.
Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı gerekçesiyle dijital oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirilmesinin ardından internet oyunları tartışma yarattı.
Hava sıcak, nemli ve terletiyor. Durum böyle olunca çocukların da iştahı kapanıyor. Siz de benim gibi bugünlerde çocuklarınıza yemek yedirmekte zorlanıyorsanız, uzmanlarla görüşerek uyguladıklarıma kulak verin. Sağlıklı atıştırmalıklar, doğal meyve suları ve kuruyemiş tabakları ile almaları gereken besin değerlerini koruyabiliriz.
Çocukların sağlıklı bir şekilde arkadaşlık ilişkisi kurmasının sosyal beceri gelişimine çok önemli katkıları olduğunu belirten İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. T. Gül Şendil, çocukların arkadaşlık ilişkileri içerisinde önce içinde bulundukları toplumun sonra da dünyanın gereklerini öğrendiklerini söyledi. Şendil, sağlıklı kurulan arkadaşlıklar sayesinde çocukların bir kimlik ve aidiyet duygusu kazandıklarını belirterek “Çocuklar, güvenli ilişkiler kurabilir, kendine güvenleri gelişir, plan yapma ve problem çözme becerileri gelişir, stresle baş etmeyi öğrenir, duygu düzenleme becerilerini geliştirir ve duygusal sosyal yönden sağlıklı bir gelişim gösterirler” diye konuştu.