Gebelik zehirlenmesinde annenin kafatası içerisinde damar dışına sıvı sızmasının beyin ödemine neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu nedenle annede baş ağrısı, görme bozuklukları, kafa içi basıncı artışı nedeniyle kusmalar, daha ileri aşamalarda beynin tüm fonksiyonlarında etkilenmenin sonucu olarak şuur kaybı, havale geçirme (eklampsi) ve kasılmalar ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.
Yetişkin Hematoloji Hekimi Doç. Dr. Soner Solmaz, kesin tedavisi bulunmayan kan hastalığı talasemi belirtilerinin yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, nefes darlığı” olduğunu erken tanı koyabilmek için gebelik öncesinde talasemi taşıyıcılığı taraması yapılmasını tavsiye etti.
Tekrarlayan düşükleri olan anne adaylarının neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunan Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Volkan Turan, “Normalde her 10 gebelikten biri düşükle sonlanmaktadır ve bunun da en sık nedenini genetik olarak anormal embriyolar oluşturmaktadır” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, hamilelik sürecinde hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları ve sistemik bağ dokusu hastalığı gibi sağlık sorunlarına sahip olan anne adaylarının, gebelikle ilgili risklerin daha da artabileceğini belirtti.
Hamilelik öncesinde, Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, ağız bakımı ve diş muayenelerinin önemini vurgulayarak, hamilelik sürecinde meydana gelen diş sorunlarının ise beklemeye gerek olmadan tedavi edilebileceğini belirtti.
Pek çok anne adayının hamileliksürecinde mide bulantısı ve kusma sorunuyla karşılaştığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğberk Güçlü, bulantıya karşı, hafif ve sık beslenmenin yanı sıra yeterli sıvı almanın önemli olduğunu söyledi.
ABD'deki Colorado Üniversitesi'nden Profesör Won Chan Oh ve ekibi hamilelikte kullanılan antidepresanların doğmamış bebekler üzerindeki etkisini araştırdı.
Uzm. Dr. Kağan Açıkgözoğlu, gebelikte egzersizin birçok ispatlanmış tıbbi yararının olduğunu söyledi. Gebeliğin 10. haftasından itibaren spora başlanabileceğini belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Bu yararlardan bazıları; gebelik diyabeti riski oranında azalma ve buna bağlı gebelik zehirlenmesi oranlarında azalma, gebelikte oluşabilen sırt ve bel ağrılarında azalma, doğum öncesi kilo yönetimi ve doğum sonrası iyileşme sürecindeki hızlanma olarak sıralanabilir” dedi.
"Simge Duman: "Doğumu kolaylaştıran mucize egzersiz!"" haberi için lütfen tıklayın...
Yeni bir araştırmaya göre bitkisel bazlı beslenmek gebelik zehirlenmesi riskini 5 kat artırırken uzmanlar vegan anne adaylarını uyarıyor.
Gebelik döneminde kasık bölgesinde farklı nedenlerle ağrı oluşabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Arık, bu durumun normal olabileceği gibi istenmeyen bir durumun da göstergesi olabileceğini belirtti. Bu nedenle anne adaylarının kasık ağrısı yaşaması durumunda mutlaka bir hekime danışması gerektiğini vurguladı.
Kış mevsiminde hamilelik geçiren anne adaylarının enfeksiyona yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Op. Dr. Elif Alaç, “Soğuyan havalarla birlikte, gebelerin hasta olma riski yükselir. Gebelik sürecinde bağışıklık sistemi zayıflar ve kış aylarında yaygın görülen viral enfeksiyonlar gebelerde komplike olarak pnömoni, bronşit gibi daha ağır seyirli enfeksiyonlara yol açar” diyerek, sağlıklı bir kış hamileliği için önerilerde bulundu.
Gözyaşı sayesinde, gözümüzde biriken toz ve kirin gözyaşı kanalından buruna aktığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emine Malkoç Şen, “Gözyaşı kanalı tıkandığında gözyaşı kesesi içinde üreyen mikroorganizmalar ve bunların artıkları birikerek enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyon, aşırı sulanma ile birlikte sarı-yeşil çapaklanma, gözlerde kızarma ve kapaklarda şişliğe yol açar” dedi.
Uzmanlar dünyada ve Türkiye’de sezaryen oranlarındaki yüksekliğe dikkat çekerken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Salman, “Maalesef tüm dünyada olduğu ülkemizde de sezaryen oranlarında bir artış var hem anne hem bebek için vajinal yolla yapılan doğum daha sağlıklı. İlk defa doğum yapacak olanlara tıbbi olarak uygunsa muhakkak vajinal doğum öneriyoruz, ilk doğumda sezaryen yapılmışsa genelde 2,3’üncü doğumlar da sezaryen oluyor. Sezaryen talebi olan hastalarımız da oluyor, desteğe ve eğitime ihtiyaç var. Tüm dünyada sezaryen oranlarının düşürülmesinin kadın, bebek sağlığı açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, tüp bebek tedavisinde geliştirdiği yapay zeka projesi ile Harvard'a kabul edildi. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Öner, "2023 yılında tüp bebekte yapay zeka yazılımımız ve yumurta rezerv azlıklarında tedavi yöntemleri ile Harvard Tıp Fakültesi Yüksek Lisans Programı'na kabul edildim. Bizim kendi verilerimizle yüzde 100 yerli ve milli olan yazılımımızla geliştirdiğimiz yapay zeka, sadece en iyi embriyo seçimini yapmıyor, aynı zamanda kişiye özel tedavi ile en doğru spermi de buluyor" dedi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Semra Sarı Yıldız, grip mevsiminin başlaması ile birlikte anne adaylarına grip aşısı olmaları konusunda bilgilendirerek, anne adaylarının genellikle gebelik döneminde grip aşısı yaptırmaları hususunda güvenirliği sorguladıkları ve bu konuda tereddüt yaşadıklarını kaydetti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Sarı Demir, hamilelik döneminin kış aylarına denk gelen anne adaylarının bazı zorluklarla karşı karşıya kalabildiklerini alınacak basit önlemler ile bu süreci keyifli ve sorunsuz bir şekilde geçirmelerinin mümkün olduğunu söyledi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Sarı Demir, soğuk ve kasvetli kış mevsiminde hamileliğin yaz aylarına göre çok daha farklı, kimi zaman da zorlu geçebildiğini, kışın bulaşıcı enfeksiyonlardan kirli havanın olumsuz etkilerine, hatta depresyona kadar birçok sorun yaşanabileceğini kaydetti.
Gebelik döneminde gerçekleşen hormonal ve fizyolojik değişikliklerin tiroid hormonunu etkileyebileceğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Esra, hem annenin hem de bebeği sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Hamilelikte guatr belirtilerinin önemsenmesi gerektiğini söyleyen uzman, terleme, çarpıntı ve kabızlık gibi semptolara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.