NOR,USDTRY,EURUSD,XU100

ANALİZ-Günlük Bülten(NCM Investment) [FNC-NEWS]

Oluşturma Tarihi 03 Temmuz 2024 08:16





Ekonomi Takvimi




Günlük Veri Takvimi




PİYASALARDA SON DURUM




GÜNE BAŞLARKEN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER
Piyasalarda genel görünüm
 
Powell'ın mesajları piyasada güvercin algılandı
 
- Küresel hisse senetleri dünkü gelişmelere pozitif reaksiyon verirken, ABD Hazine tahvili getirileri ise Powell sonrası düştü. Piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından işgücü piyasasının sıkı seyrettiğini gösteren verileri ve faiz indirimi beklentilerini saptamaya çalıştı. Powell, Salı günü Portekiz'de düzenlenen bir konferansta yaptığı açıklamada, Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce, son dönemdeki zayıf enflasyon verilerinin altta yatan fiyat baskılarını doğru şekilde yansıttığından emin olmak için daha fazla veriye ihtiyacı olduğunu söyledi. Powell'ın açıklamalarını piyasalar güvercin olarak değerlendirirken özellikle hisse senedi tarafında yüksek kapanışlar gerçekleştiği görüldü.
- ABD Çalışma Bakanlığı, Mayıs ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı. Buna göre, ülkedeki açık iş sayısı Mayıs'ta bir önceki aya kıyasla 221 bin artarak 8 milyon 140 bine yükseldi. Açık iş pozisyonlardaki artışa rağmen son veriler işgücü piyasasının yavaş yavaş soğuduğunu ve pandemi öncesindeki koşullara yaklaştığını gösteriyor.
- Tesla, 2024'ün ikinci çeyreğine dair araç üretim ve teslimat verilerini yayımladı. Buna göre, şirket yılın ikinci çeyreğinde 410 bin 831 araç üretti. Şirket, 2023'ün ilk çeyreğinde 479 bin 700 araç üretmişti. Tesla'nın bu yılın ikinci çeyreğinde teslimatını gerçekleştirdiği araç sayısı ise yıllık bazda yüzde 4,8 azalışla 443 bin 956 oldu.
Piyasa beklentileri, şirketin bu dönemde 439 bin araç teslim etmesi yönündeydi. Tesla, geçen yılın aynı döneminde 466 bin 140 araç teslim etmişti. Tesla'nın otomobil teslimatları yılın ilk çeyreğinde de yüzde 8,5 gerilemiş, 2020'den bu yana yıllık bazda ilk düşüş kaydedilmişti.Şirketin hisseleri, üretim ve teslimat verilerinin paylaşılması sonrası yüzde 10'a yakın değer kazandı. (Kynk BloombergHT,)
- Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, dün yaptığı değerlendirme sunumunda 'Euro Bölgesi?nin enflasyonla mücadelede çok ileride' olduğunu, ancak ekonomik büyüme görünümü üzerinde 'soru işaretlerinin' olduğunu belirtti. Euro Bölgesi'nin haziran ayına ilişkin enflasyon öncü verileri dün yayımladı Buna göre enflasyon Mayıs'taki yüzde 2,6 seviyesinden yıllık yüzde 2,5'e geriledi. Beklenti de bu yöndeydi. Enflasyon aylık bazda yüzde 0,2 oldu.. Euro bölgesinde enflasyonda yavaşlama eğiliminin son veri ile devam ettiği görülmüş oldu.
- Gündemin bir diğer önemli maddesi ise siyasi kanattaki gelişmeler olarak sıralanabilir. Fransa'nın ikinci tur seçimleri öncesi ilk tur sonuçlarından kaynaklı görülen rahatlamanın dün bir miktar yerini strese bıraktığını söyleyebiliriz. Fransa borsası bu yönlü fiyatlamalar ile bir miktar satıcılı seyretti. Öte yandan ABD eski başkanı Trump hakkında yürütülen soruşturmaya dair kararın 11 Temmuz'dan 18 Eylül'e ertelendiği haberi dün takip edildi. Seçim öncesi Trump davasına yönelik gelişmeler piyasalar nezdinde izlenmeye devam edilecektir.
- Bugün piyasalar açısından iki gelişme dikkatle izlenmelidir. ADP özel sektör istihdam verisi ve akşam saatlerinde gelecek olan son FED toplantı tutanakları piyasalarda ki genel fiyatlama eğilimi üzerinde etkili olacaktır. 
 
 
#BİZİMÇOCUKLAR adım adım finale yürüyorlar
 
- Vergiydi, enflasyondu, piyasalardı derken Avrupa şampiyonasında mücadele eden millilerimiz çeyrek finale yükselmeyi başardı. Dün Avusturya karşısında kora kor mücadelesine şahit olduğumuz millilerimiz sahadan 2-1 galip ayrılırken çeyrek final için geri saymaya başladık. Final yolunda milli gururlarımıza başarılar diliyoruz.
-  İçeride diğer gündem başlıkları ise Mehmet Şimşek'in pazartesi günü yaptığı açıklamalara dair vergi özelinde ki tartışmalar ve enflasyon verilerine yönelik beklentiler oluşturuyor. Piyasa hisse senedi gelirlerine dair uygulanması planlanan yeni vergi reformuna dair olumsuz fiyatlamalarını sürdürürken piyasa dün bir nebzede yurt dışı etkisi ile tepki vererek günü tamamladı. Endeksteki toparlanmaya paralel kur cephesinde de 33 seviyesinden gerçekleşen dönüş sürecinin devam ettiği görüldü. 
- Öte yandan bir diğer ve hatta en önemli gündem maddesi ise Haziran enflasyon verileri olacak. İstanbul enflasyonunda ki beklenti üzeri performansın yurdun geneli için söz konusu olup olmadığı merak ediliyor. En kötüsü geride kaldı mı yoksa gıda başta olmak üzere enflasyonist baskılar devam mı ediyor bugün gelecek veri ile anlaşılmış olacak.  
    
GÜNDEM
- Türkiye Haziran Ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık/Yıllık)
- Euro Bölgesi Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği
- ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 
- ABD ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
- Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantı Tutanakları  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




BIST100 GÜNLÜK GRAFİK




NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ENDEKS YORUMU
BIST100  Pazartesi günü Mehmet Şimşek'in açıklamaları sonrası sert düşen borsada dün açılış itibariyle daha tepkili bir görünüm hakimdi. Günün devamında bir süre tekrar satış baskısı ile bir önceki dip kademelerini bir kez daha çalıştıran endeks özellikle seans sonuna doğru artan alımların etkisi ile sert toparlandı ve günü en yüksek seviyede tamamlamayı başardı. 1.0% lik bir artışla 10.446 puan seviyesinde günü tamamlayan endekste özellikle bankacılık ve holding tarafında ki alımların endeksi yukarı yönde desteklediğini söyleyebiliriz. Endeks bugün de alıcılı eğilimde gün başlangıcı yaparken, özellikle 10.500 seviyesinin aşılması ve endeksin bir kez daha bu kademe üzerinde ivmelenmesi kalıcı yükselişlerin devamı açısından önemli olacaktır.  Yukarı yönlü hareketin devamı durumunda bir kez daha 11 bin kademeleri hedeflenirken, olası dönüşlerde ise piyasa 10 bin seviyelerinde tutunmaya devam edecektir.              
Dirençler  10.500 - 10.650 - 10.800 - 11.088 
Destekler 10.400 - 10.243 - 10.150 - 10.000




YURT İÇİ PİYASALAR ŞİRKET HABERLERİ
? (BOTAŞ)-Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş: İsrail?e petrol ihraç edildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.
? (THY)- Türk Hava Yolları: Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, ?Şu anda 15 bin kabin memurumuz var. THY'ye 1000 kabin memuru ve 900 pilot daha alınacak? bilgisini verdi.
? (SISE)- Şişecam: Yapılan açıklamaya göre Prof. Dr. Ahmet Kırman?ın istifası sonrası yeni Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali oldu.
? (NOKIA)- Nokia: optik ağ satışını genişletmek hedefiyle Infinera'yı 2,3 milyar dolara satın alıyor.
? DenizBank Genel Müdürü Ateş'ten 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'zimmet' iddialarına ilişkin Hatice Ö. açıklaması: Bir şeyler var ama ne olduğunu bilmiyoruz.
Bu hafta kar ödemesi yapacak şirketler:
-01.07.2024: AYEN, KFEIN, KCAER, SOKM
-02.07.2024: KRVGD
-03.07.2024: ARDYZ, ASGYO, DOFER, GIPTA
05.07.2024: INDES






BIST30 YAKIN VADE


DOLAR/TL YAKIN VADE






NCM ARAŞTIRMA VADELİ YORUM
BIST30 YAKIN VADE Ağustos vadeli kontrat dün kısmen alıcılı bir başlangıç yaparken gün boyunca gelen alımların etkisiyle güçlü bir toparlanma kaydederek pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Yakın vadeli kontratda güçlenme söz konusu dünkü kapanışının üzerinde yeni tepe noktaları ile yukarı yönlü potansiyelini arttırmasını bekliyoruz. 12300 ile 22 günlük ortalaması olan 12425 seviyesi önemli direnç noktası. Eğer 12425 aşılırsa hedef 12500 olmalıdır. Olası aksi yönlü gelişmelerde ise 12000 desteği dikkatle izlenmelidir. Kırılması durumunda paritenin düşüşünde derinleşme beklenmelidir.
Destek:12000 - 11920 - 11880 - 11700
Direnç:12300 - 12357 - 12425 - 12500
DOLAR/TL YAKIN VADE Temmuz vadeli kontrat dün beklentilerimiz doğrultusunda 33,60 seviyesinde satıcılı bir kapanış gerçekleştirdi. Endeksi bugün de satıcılı bir başlangıç yaparak düşük seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. Özellikle 33,50 seviyeleri yakın takip edilmeli, bu seviyenin kırılması durumunda parite düşüşünü derinleşecektirerek 33,40 önemli destek noktası olacaktır. Olası toparlanmalarda ise paritenin 33,75 - 33,80 önemli direnç noktalarıdır.
Destek:33,55 - 33,50 - 33,46 - 33,40 - 33,37
Direnç:33,75 - 33,80 - 33,84 - 33,88 - 33,90




YURT DIŞI PİYASALAR






S&P 500


NASDAQ






NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK ABD BORSALARI ENDEKS YORUMU
S&P 500   Dün 5.500 üzeri kısa bant hareketleri ile mevcut potansiyelini korumaya devam eden endeks özellikle Powell'ın açıklamaları sonrası sert toparlanarak 0.06% lık bir toparlanma ile günü yükseğinde tamamladı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta kapanış seviyesinde ki dengeli görünümünü sürdüren endekste  toparlanmaya paralel teknik görünümde ki düzelme olumlu görülebilir. İstihdam veri akışını ve FED tutanaklarını öncelikle takip edecek piyasanın daha çok faiz indirim sürecine dair ip ucu yakaladığı her gelişmede hisse senedi tarafında yeni rekorlarla beraber pozitif kapanış serisinin devamı beklenebilir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa 5.500 üzeri dengeli görünümünü korumayı sürdürecektir.    
DİRENÇ 5.580 - 5.650 - 5.800 - 6.000  
DESTEK   5.540 - 5.500 - 5.460 - 5.300    
NASDAQ  Dün ara ara 20 bin altı kademeleri çalıştırsa da endekste genel olarak olumlu fiyatlama eğilimlerinin daha çok ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Özellikle Powell'ın açıklamaları sonrası alımların hızlanması ile piyasa yaklaşık 1% lik bir yükselişle pozitif bir kapanış gerçekleştirmeyi başardı. Yeni gün başlangıcında vadeli tarafta piyasanın dengeli bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Bugün istihdam veri akışına ve FED tutanaklarına paralel yön arayışını sürdürecek olan endekste yüksek seyrin devamını bekliyoruz. Ara ara düzeltme hamleleri gelse de teknik görünümde ki güçlenmenin etkisi ile piyasa iştahını korumayı sürdürecektir. Özellikle gelişmelerin risk iştahını pozitif etkilemeyi sürdürdüğü durumda yeni rekorlarla beraber yüksek bir kapanış beklenmelidir. Aksi yönlü gelişmelerde ise aşağıda 20 bin kademesi tutunmaya devam edecektir.    . 
DİRENÇ 20.280 - 20.370 - 20.500 - 20.750 - 21.000
DESTEK 20.070 - 20.000 - 19.730 - 19.650 - 19.500 




ABD BORSALARI ŞİRKET HABERLERİ
?(META)- Meta, kullanıcılarını reklamsız abonelik için seçim yapmak zorunda bırakarak rekabet yasağını ihlal etti. küresel gelirinin %20'sine varan para cezalarıyla karşı karşıya.
?(HMC)- Honda Motor: Dört büyük Japon sigorta şirketi, çapraz hisseleri çözmeye yönelik daha geniş bir eğilimin parçası olarak) hisselerinde yaklaşık 3.1 milyar dolar satmayı planlıyor.
?(TSLA)- Tesla, Çin yapımı elektrikli araç satışlarındaki bir önceki yıla göre %24,2 düşüşle rakipleri karşısındaki düşüşünü sürdürdü.
?(PARA)- Paramount Global, yayın hizmetini Warner Bros Discovery'nin (WBD) Max'iyle birleştirmek için görüşmeler yapıyor. Böylece güçlü rakipleriyle rekabetini canlandırmayı düşünüyor.
?(SBUX)- Starbucks, Müşteri memnuniyetini ve verimliliğini arttıracak yeni sipariş sistemi uygulamaya başladı.
 
Bu Haftanın Halka Arzları:
 
(EHGO)- Eshallgo Inc: Çinli bir ofis ekipmanı perakendecisi.
(EURK)- Eureka Acquisition Corp: açık çek şirketi.
 





NCM ARAŞTIRMA GÜNLÜK FOREX PİYASALARI YORUMU







EURUS  Euro üzerinde ki baskılanma dün güçlü dolar etkisi ile devam ederken parite özellikle 1.070 kademesine yakın tutunmayı sürdürmüştü. Powell sonrası dolarda ki zayıflama eğiliminin belirginleşmesi paritede tekrar toparlanmanın gerçekleşmesine neden oldu. Piyasa mesajları güvercin okurken paritede gün sonu kapanışını toparlanarak ve günün yükseğine yakın dengelenerek gerçekleştirmiş oldu. Paritede yeni gün başlangıcında pozitif fiyatlama eğilimi dikkat çekiyor. Bu etki ile piyasanın bugün özellikle gelişmelerin desteklemesi durumunda bir kez daha ataklarını 1.080 seviyelerine doğru genişleterek günü pozitif tamamlaması beklenebilir. Aksi yönlü gelişmelerde ise 1.070 desteği tutunmaya devam edecektir.  
Dirençler 1.07480 - 1.07680 - 1.0789 - 1.07910 - 1.0840   
Destekler 1.0700 - 1.0680 - 1.0650 - 1.0620 - 1.0600 








ALTIN ONS


GÜMÜŞ ONS






DEĞERLİ METALLER
ONS ALTIN  Altın dün gün boyu dar bant aralığında yatay seyrini sürdürdü. Piyasada ki daralma dikkat çekici boyutta devam ediyor. Oynaklığın son derece düştüğü altında bugünde benzer piyasa fiyatlamaların sürmesini bekliyoruz. Gelişmelere odaklı yakın destek direnç kademeleri arasında yatay seyrini sürdürecek olan altının gün sonu kapanışını da yine mevcut kademelerine yakın tamamlaması muhtemel görünüyor. 
Dirençler  2340 - 2350 - 2380 - 2400
Destekler  2300 - 2280 - 2250 - 2200 
GÜMÜŞ  Dün gelişmelere odaklı alıcılı eğilimini sürdüren gümüş özellikle bir kez daha 30 ons direncine doğru potansiyel ararken gün sonu kapanışını ise 29.50 seviyesine yakın dengeli gerçekleştirdi. Teknik açıdan pozitif görünümün etkisini artırmış olması gümüşün yukarı yönlü denemelerini sürdüreceğini bize gösteriyor. Piyasanın gelişmelere pozitif reaksiyon vermeyi sürdürdüğü durumda bugün 30 ons seviyesine yakın yüksek bir kapanış gerçekleşmesi beklenebilir. Aksi yönlü gelişmelerde ise piyasa mevcut kademelerinde ki dengesini korumayı sürdürecektir.    
Dirençler  29.80 - 30.00 - 31.00 - 32.50
Destekler  29.00 - 28.50 - 27.50 - 27.00



Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Değişim Son veri saati:
Düşük Yüksek
Açılış
Değişim Son veri saati:
Düşük Yüksek
Açılış
Değişim Son veri saati:
Düşük Yüksek
Açılış
Değişim Son veri saati:
Düşük Yüksek
Açılış
1000 ₺ Ne Oldu?
1.017,88
%1,7881
ALTIN
1.002,86
%0,2861
EURO
1.001,85
%0,1852
DOLAR
998,09
%-0,1911
BORSA
1.294,22
%29,4216
ALTIN
1.119,09
%11,9093
EURO
1.121,29
%12,1285
DOLAR
1.016,00
%1,5998
BORSA
1.370,97
%37,097
ALTIN
1.147,30
%14,73
EURO
1.132,24
%13,224
DOLAR
1.047,01
%4,7008
BORSA
2.316,21
%131,6212
ALTIN
1.772,89
%77,2888
EURO
1.734,83
%73,483
DOLAR
1.807,46
%80,7455
BORSA
BİST En Aktif Hisseler