Televizyon karşısında dizi izlemeye bayılan, sosyal medyada akıp giden ekrana bakmayı seven, yemekte telefonsuz zaman geçiremeyen ailelerin çocuğuna sınır koyma ihtimalinin sıfıra yakın olduğunu bilmesi şart. Tüm ailelere söylediğiniz her şeyi önce kendiniz yapmayı deneyin demek zorundayız. Sonuçta çocuklar davranışları kopyalar. Söz çoğu zaman uçar gider. Süre kısıtlaması, yemekte ekrana bakmama, ekrana dalıp çevresini unutmak gibi davranışlarla ilgili sınırlama getirmeden hemen telefonunuzu alın ve haftalık kullanım bilgilerinize bakın.
Peki sınırları nasıl belirleyeceğini bilmeyen ailelere hemen kaynağına bağlı olarak bilgi verelim. Amerikan Pediatri Akademisi, 2-5 yaş arası çocuklar için günlük 1 saat, 6 yaş ve üzeri çocuklar için ise dengeli bir ekran süresi öneriyor. Bu süreyi belirlerken hafta içi ve hafta sonu için farklılık gösterebilirsiniz. 13 yaş altındaki çocukların sosyal medyada yer alması önerilmez. Bu nedenle, çocukların sosyal medya hesaplarına sahip olmadan önce yaş kriterlerini dikkate almalı ve içerikleri kontrol etmelisiniz.
İÇERİKLERİ MUTLAKA DENETLEYİN
Çocuğun yaşına uygun olmayan içeriklerin engellenmesi için oyun ve sosyal medya platformlarındaki ebeveyn kontrollerini aktif hale getirin. PEGI gibi derecelendirme sistemlerine dikkat ederek oyun seçimleri yapabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarında güvenlik ayarlarını yaparak çocuğun kimlerle iletişim kurduğunu kontrol edebilirsiniz. Güvenli sosyal medya kullanımı hakkında bilgi verin. Ebeveynler olarak siz de ekran sürenizi yönetmeli ve çocuklarınıza olumlu bir örnek olmalısınız. Çocuklar, genellikle ebeveynlerinin davranışlarını taklit eder.
ÖDÜL VE CEZA ARACI OLMAMALI!
Teknoloji kısıtlamalarını bir ceza aracı olarak değil, sağlıklı bir alışkanlık geliştirme yöntemi olarak tanıtın. Bu, çocuğunuzun teknolojiye karşı olumsuz bir tutum geliştirmesini engeller. Microsoft Family Safety, Google Family Link gibi uygulamalar, ekran süresi ve uygulama kullanımı üzerinde denetim sağlar. Cihazlara zaman sınırlayıcı yazılımlar veya cihaz üzerindeki ayarları kullanarak belli saatlerde cihazların otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz. Bu stratejiler, çocuğunuzun dengeli bir ekran, oyun ve sosyal medya kullanımı alışkanlığı geliştirmesine yardımcı olabilir. Önemli olan, bu sınırlamaları uygularken iletişim kanallarını açık tutmak ve çocuğun ihtiyaçlarını anlamaya çalışmaktır.
KALİTELİ VAKİT GEÇİRİN
Yemek zamanı, aile toplantıları veya yatmadan önceki zamanlar ekranlardan uzak olmalı. Bu dönemlerde kaliteli vakit geçirmek, aile bağlarını güçlendirdiği gibi çocuğun sosyal becerilerini de geliştirir. Çocuklara doğada sporla, sanatla, farklı sergilerle merakını çekecek zamanlar oluşturun. Çocukları spor, sanat ve açık hava etkinliklerine yönlendirerek ekrandan uzak kalmalarını sağlayabilirsiniz.
ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÜÇLÜ PLAN YAPIN
ZAMAN SINIRLAMASI BELİRLEMEK: Önceden belirlenmiş ekran süresi kuralları oluşturun. Net sınırlar koymak ve bu sınırları tutarlı bir şekilde uygulamak, çocuğun ekran süresini azaltmasına yardımcı olabilir.
ALTERNATİF AKTİVİTELER SUNMAK: Ekrandan uzaklaştırmanın en etkili yollarından biri, çocuğa başka ilgi çekici aktiviteler sunmaktır. Spor, sanatsal aktiviteler, kitap okuma veya doğada zaman geçirme gibi seçenekler sunarak ekran dışı ilgisini artırabilirsiniz.
AİLE ZAMANI DÜZENLEMEK: Ekransız geçirilen aile etkinlikleri (masa oyunları, dışarıda vakit geçirmek) hem çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenize hem de ekran bağımlılığını azaltmasına yardımcı olabilir.
OKULA DÖNÜŞ İÇİN TEKNOLOJİ HAZIRLIĞI
Türk Telekom, yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde, tüm satış kanallarında, akıllı çocuk saati, tablet ve bluetooth kulaklık gibi teknoloji ürünlerinde indirim ve taksitli ödeme seçenekleri içeren okula dönüş kampanyası başlattı.
Türkiye'nin dijital dönüşümünün lideri Türk Telekom, insan odaklı yaklaşımıyla müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunuyor. Markalarla güçlü iş birlikleri yapan Türk Telekom'un 2024- 2025 eğitim öğretim yılı öncesinde başlattığı okula dönüş kampanyası kapsamında kullanıcılar; akıllı çocuk saati, tablet ve bluetooth kulaklık gibi birçok cihaz ve ürüne çeşitli avantajlarla ulaşabiliyor. Türk Telekom Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Osman Çolak, "Türk Telekom olarak, hayatın her alanında kullanıcılarımızın yanında oluyor, teknolojik cihazlarda birçok avantaj sunuyoruz. Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde de tablet, kulaklık, akıllı çocuk saati gibi cihazlar için hazırladığımız kampanyalarla öğrencilerimizin ve velilerin teknoloji ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz" dedi.
Türk Telekom'un, öğrencilerin ve velilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik okula dönüş kampanyası hakkında açıklama yapan Türk Telekom Bireysel Satış Genel Müdür Yardımcısı Osman Çolak, "Türk Telekom olarak, Türkiye'nin dijital dönüşümünde öncü rol oynarken, müşterilerimizin farklı alanlardaki teknoloji gereksinimlerine yönelik çözümler sunuyoruz. Kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştıracak çok zengin ürün gamı ve tekliflerimizle müşteri ihtiyaçlarına odaklanıyoruz. Tüm kanallarımızda müşterilerimizin en iyi deneyimi yaşayabilmelerini amaçlarken, ayrıcalıklı ve avantajlı tekliflerle onların yanında oluyoruz. Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde de tablet, kulaklık, akıllı çocuk saati gibi birçok farklı alanda öğrencilerimizin ve velilerin ihtiyaçlarına yönelik avantajlar sunuyoruz" dedi.
KAMPANYA DEVAM EDİYOR
23 Eylül tarihine kadar devam eden kampanyada kullanıcılar; TCL Tab 10L Gen2 3/32 GB tablete 1.200 TL indirimle sahip olabilecekler. Inteya Hiwatch Pro Akıllı saat alana Inteya HiGo ENC 2 kulaklık yüzde 50 indirimli ve 12 ay taksit avantajı ile sunulurken, kullanıcılar TCL MT 42 akıllı çocuk saatlerine, Huawei Freebuds SE 2 bluetooth kulaklığa ve Samsung Galaxy Tab A9+ tablete peşin fiyatına 6 taksit fırsatı ile ulaşabilecekler.