Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Elli, çocuklarda sıklıkla görülen ve en yaygın kanser türlerinden birisi olan lenfomanın nedenleri ve belirtilerini açıkladı.
Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla özellikle anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin doğal beslenmesinin önemine değinen uzmanlar, hazır yiyeceklerin başta bağışıklık sistemi olmak üzere bir çok zarara davetiye çıkarttığına dikkat çekiyor.
Bursa Şehir Hastanesinde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, enfeksiyona bağlı ölümcül bir hastalık olan sepsisin özellikle 1 yaş altı bebeklerde ve 50 yaş üzeri bireylerde fazla olduğunu bildirdi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürk, çocukların dişlerinde çürüklere neden olan ve ağız sağlığını bozan paketli gıda tüketiminin sınırlanması gerektiğini söyledi.
Okulların açılmasıyla viral enfeksiyonların artması aileleri endişelendiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, çocukları enfeksiyonlardan korumak için ailelere önemli tavsiyeler vererek, okullarda da uygulanması gereken formülleri anlattı.
Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Dulkadir, Sağlık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında, anne sütünün bebekler üzerinde hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, çocukların bağışıklığını güçlendirmek için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve hijyenin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Uran Şan, çocuklarda uygunsuz çanta kullanımının ciddi kas-iskelet sistemi sorunlarına yol açtığını belirterek, "Sırt çantası ağırlığının çocuğumuzun kilosunun yüzde 10'unu geçmemesi lazım." dedi.
Uzmanlar, okulların açılmasına sayılı günler kala çocuklarına forma ve kırtasiye malzemeleri alma telaşına düşen velilerine merdiven altı ürünlere dikkat etmeleri ve bu tarz ürünleri alarak çocukları hasta etmemeleri uyarısında bulundu.
İsveç'te bulunan Karlstad Üniversitesi uzmanları, çocuk oyunları üzerinden otizm teşhisinin mümkün olabileceğini tespit etti. Araştırma kapsamında yaş ortalaması 7 olan 700 kız ve erkek çocuğunun oyun oynama alışkanları takip edildi.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu, Batı Nil Virüsü hastalığının sıklıkla döküntüler, baş ağrısı, bulantı ve kusma ile kendini gösterdiğini belirtti. Hastalığın nörolojik semptomlarla ilerlediğinde yüzde 10 oranında ölümcül olabileceğini dile getirdi.
Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Gündüz, yenidoğanlarda genetik hastalıkların erken tespiti için uygulanan topuk kanı taramasıyla 6 hastalığın tespit edildiğini belirterek, "Bugün ülkemizdeki tarama programıyla bu hastalıkların tamamı engellenmiştir. 1 yılda yaklaşık 6 bin çocuk topuk kanı taraması ile tespit edilip tedavi edilmektedir" dedi.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, orta kulak enfeksiyonlarında genellikle ağrı, ateş ve işitme problemleri görüldüğünü bildirerek, tedavi edilmediği durumda orta kulak ve kulak zarında kalıcı hasar bırakabileceğini belirtti.
Bazı hayvanların süt ve vücut yağlarında bulunan trans yağlar yapay olarak üretiliyor aynı zamanda besinlerin raf ömrünü uzatıyor. Ancak uzmanlar trans yağların hafıza problemlerine yol açan etkenlerden biri olduğunu aktarıyor.
Sünnet yaşı aileler tarafından merak ediliyor. Uzmanlar, bu sorunun yanıtını “Sünnetin 2 yaşına kadar yapılması gerekir” diye veriyor. Üstelik uzmanlar, sünnetin kansere karşı koruyucu olduğunun da altını çiziyor.
Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Hematolojisi Uzmanı Doktor Hakan Erkman, yaz sıcaklarının çocuk ishal vakalarını arttırdığını söyledi.
Yaz tatilinde çocuklar normal rutinlerine göre daha fazla abur cubur tüketiyor. Aileler de bu dönemde çocuklarının dondurma, şekerleme ve soğuk içecek gibi sağlıksız gıdalar yemelerine müsamaha gösteriyor. Bu da diş çürüklerine zemin hazırlıyor. Uzmanından tüyolar aldık: Dondurmanın yanında su için, pipet kullanın, diş fırçalamayı banyo ile sınırlamayın.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıklıkla görülen ishal vakaları, ilk aşamalarda önemsenmese de artması halinde büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ali Şimşek dünyada 5 yaş altı çocuklarda yılda 1,3 milyar ishal vakası, 1,5 veya 2,5 milyon ishale bağlı ölümün olduğunu açıkladı. Peki bu durumdan nasıl korunulabilir? İşte cevabı...
Yapay gıda boyaları ile ilgili yapılan araştırmalardan bahseden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Başpınar, “Yapay gıda boyalarının bazıları, uzun süreli ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde kansere yol açabileceği endişesiyle tartışılmaktadır. Ayrıca gıda boyaları, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliğine neden olabilir” dedi.