NİHAT HATİPOĞLU

Ramazana veda

Ramazan ayı boyunca dua ettik, dua aldık. Açılmaz kapıların dua hürmetine açıldığını biliyoruz. Rabbim ramazan boyunca yaptığımız bütün dualarımızı kabul etsin

Bugün ramazanın son günü, yarın bayram. Bu akşam bir ay boyunca ibadetle yoğrulmuş bedenlerin, susamış dudakların bedeli, amel defterlerine geçmiş olacak. Rabbim hepimizin ibadetini, niyetini, yönelişini kabul etsin. Ramazan boyunca biraz daha sevecen, biraz daha hoşgörülü, biraz daha toleranslı olduk. Yanlışa yanlışla cevap vermedik. Kem söz söyleyene gülümsedik. Rahatsız edeni rahatsız etmedik. Dilimizle, elimizle, kalbimizle üzmedik. Eman verdik. Eman verdik çünkü, El-emin olana iman etmiştik. Ramazan boyunca biraz daha cömert olduk. Düşen birini duyduk mu oraya kulak verdik, başı okşanmamış bir yetim bulduk mu orayı rahmet yuvası gördük, sahipsiz bir ihtiyar gördük mü orayı mesken edindik. Namaz için secdedeyken "Ya Ali, Allah için bir sadaka" diye bağıran yoksula, secdedeyken doğrulmadan parmağındaki yüzüğü çıkarıp atan Hz Ali'yi hatırladık. Medine'nin en muhteşem hurma bahçesi olan Beyruha'yı ; "Ben fakirlere dağıtılsın diye Allah'a sattım" diyen Ebu Talha ile irkildik. Hz Peygamberin yetiştirdiği bu olağanüstü sahabe kadrosu karşısında, onlar kadar olamazsak aralarında adım adım gitmeye çalıştığımızı hissettik. Ramazan ayı boyunca dua ettik, dua aldık. Açılmaz kapıların dua hürmetine açıldığını biliyoruz. Onun içindir ki Hz Ömer (ra) hacca giden bir Medineliye para yardımı yaparken, diğer yandan da şöyle demişti; " Kardeşcağızım! Kabe'ye vardığında bu kardeşine de dua et emi". Rabbim ramazan boyunca yaptığımız bütün dualarımızı kabul etsin. Ramazan boyunca namaz, oruç, sadaka, sabır, yumuşaklık, hoşgörü, yardımseverlik gibi güzel huyları edindik. Namazımızı daha coşkulu kıldık. Namaza soğuk olanlar bile namaza koştu. Dilerim ki ramazandan sonra da bu güzel alışkanlıklarımız devam etsin. Ramazan Bayramı'nızı tebrik ederim. Allah yar ve yardımcımız olsun.

***
Kuran'ın hedeflediği müminin bazı özellikleri
Hilm (yumuşaklık) sahibi olmalıyız. Ancak hilmimiz ölçülü olmalı ve aşağılanmayı kabul etmemelidir.
Haya sahibi olmalıyız.
Emaneti yerine getirmeliyiz.
Kullanacağımız sözü, düşünerek ve en güzel şekilde ifade etmeliyiz. Aceleci olmamalıyız.
Her zaman helal rızk talep etmeliyiz.
Yüce Allah'ı bilmeli, Allah'tan utanç duymalıyız.
Bütün işlerde Allah rızası korkusunu ölçü almalıyız.
Kötü niyetlilerden uzak durmalıyız. Yanımızda bir Müslümanın aleyhinde konuşturmamalıyız.
Daima tefekkür ve ibret ile bakmaya devam etmeliyiz.
Küçüklere, yetimlere, hayvanlara, hastalara, fakirlere ve zayıflara merhametli davranmalıyız.
Her zaman en yüksek yerde olmayı istemek bir manevi hastalıktır. Dikkat etmeliyiz.
Cömertlikten vazgeçmemeliyiz.
Her işimizde müsamahakar olmalıyız.
Doğru bildiğimizde cesur olmalıyız.
İyi işleri bitirmede menfaatsiz aracı olmalıyız.
Nimetlere şükretmeliyiz.
Sıkıntılarda Yüce Allah'tan namaz ve duayla sebat göstermeliyiz.
Aleyhimize de olsa doğru sözlü olmalıyız.
İşlerin olumlu olanını tercih etmeliyiz.
Sadakatten ayrılmamalıyız.
Kardeşlik hukukuna riayet etmeliyiz. Bu hukuk iki tarflıdır.

***
İmam-ı A'zam'ın duası
Allah'ım Esma-i Hüsnayla yalvarıyorum. Allah'ım, sen lütufkârsın, duâyı kabul edersin, mü'minsin, koruyucusun, meliksin, büyüksün, suret verensin, her şeyin sahibisin, verensin, alansın,meliksin, yücesin, tesbih edensin, şereflisin, yaşatansın, öldürensin, güçlüsün, apaçıksın, senden senin rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen dirisin, hannansın (merhametlisin), halimsin, yumuşaksın, övülmüşsün, hakîmsin, koruyucusun, hasîbsin, (her şeyi hesap edensin) senden rızanı ve cenneti istiyorum. Allahı'ım sen daimsin, deyyânsın, dâfi'sin (def edensin), dünya ve âhiret hususunda kaçındığım şeyleri benden uzak tutmanı, rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen rahmansın, rahimsin, Rabsın, raûfsun, rahimsin, râziksin, rezzâksın beni umduğum ve ummadığım yerlerden rızıklandır, senden rızanı ve cenneti istiyorum. Allah'ım sen selâmsın, semî'sin, işitensin, duamı işitir, gizli ve aşikâr yaptığım işleri bilirsin, benden yüz çevirme, beni tüm kötülüklerden koru, senden rızanı ve cenneti istiyorum Ya Rabbi.
***
SORU-CEVAP
1 Haram parayla hayır yapılabilir mi?
Haram yoldan edinilmiş para bir kişiye aitse sahibine iade edilmelidir. Sahibi ölmüşse, mirasçılarına verilmelidir. Onlar da yoksa, o kişi adına fakirlere dağıtılmalıdır. Haram para başka yolla edinilmiş de sahibi yoksa bu para genele ait yerlere -hastane, okul gibi- harcanabilir. Ancak bu işlemlerden sevap beklenilmemelidir.

2 Bir kadın yanında mahremi (baba, amca, erkek, kardeş, gibi yakını) yoksa hacca gidebilir mi?
Hacca giden bir kadının yanında mahreminin olmasının gerektiğini bazı alimler söylemişlerdir. Doğru olan budur. Ancak kadın yanına mahrem bulamazsa, güvenilir arkadaş grubuyla hacca gidebilir. Bazı alimler her tür güvenlik varsa tek başına gidebilir derler. Bu durumda hac kabul olur.

3 Doğumdan sonraki lohusalık hali ne kadardır?
Lohusalık süresi 40 gündür. Bu sürede eğer akıntı devam ederse namaz kılınmaz ama daha önce de temizlenilebilir.

4 Haftanın hangi günleri oruç tutmak daha sevaptır?
Her hafta pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak sünnettir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA