Mısır'daki darbe ve katliamlar unutuldu. Suriye'ye yönelik müdahale de öyle. Filistin'de ise işgal politikası her geçen gün artıyor. İran ise Batı'da yükselen bir değer haline geldi. Ortadoğu'da neler oluyor?
MISIR'DA SİSİ CUMHURBAŞKANLIĞINA SOYUNUYOR
İlk olarak Mısır. 3 Temmuz'daki darbe ve sonrasındaki katliamların ardından Mısır unutuldu. Şu an Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile ona bağlı Hürriyet ve Adalet Partisinin aralarında lider kadrolarının da bulunduğu 200'den fazla üyesi göz altında. Teşkilat mahkeme kararıyla kapatıldı. İhvan'ın resmi olarak faaliyetlerinin yasaklanması ise önümüzdeki günlerde yeni bir mahkeme kararı ile ilan edilecek. Mısır'da darbeciler, İhvan'ın tüm izlerini silmeye çalışırken bir yandan da seçim hazırlığı yapıyor. Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı ciddi olarak söz konusu.Darbe karşıtlarının Cuma gösterileri ise devam ediyor.
SURİYE'DE MÜDAHALE UNUTULDU
Suriye'de artık yeni bir gündem var. Müdahale tamamen rafa kalkmış durumda. 21 Ağustos'taki kimyasal katliam bile unutuldu. Şu an merkezi Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne bağlı 20 kişilik heyet Suriye'ye ulaştı. Heyet çalışmalarına başladı. Süreç yaklaşık 10 aylık bir zaman diliminden oluşuyor. Bu süre içerisinde kimyasal silahlar tespit edilip, ortadan kaldırılacak. Muhaliflere göre yeni süreç Esed rejimine prim tanınmasından ibaret. Onlara göre artık rejim katliamlarında kimyasal silah kullanmayacak ancak savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman ve diğer saldırılar tüm hızıyla devam edecek. Zaten şu anda da aynen bunlar yaşanıyor Suriye'de.
FİLİSTİN'DE TANSİYON DORUKTA
İsrail ile El Fetih yönetimi barış masasında. Ancak işgal politikası tüm hızıyla sürüyor. İsrail hem Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine hem de Batı Şeria'daki ev yıkımlarını arttırdı. Bedevi köyleri boşaltılıyor yerlerine Yahudi yerleşimciler için konut inşaatları var. Kudüs ve Batı Şeria'da ev baskınları, tutuklamalar ve saldırılar ise barış görüşmelerine rağmen devam ediyor.
GAZZE'DE İNSANLIK DRAMI VAR
Gazze 2006'daki İsrail ablukasının ardından en kötü günlerini geçiriyor. Şu an abluka İsrail ile sınırlı değil Mısır'daki darbe yönetimi de ablukaya dahil oldu. Gazze'nin İsrail tarafındaki kara ve deniz sınırları kapalıydı, dünyaya açılan tek kapısı ise Refah'taki tünellerdi. Darbe yönetimi tünelleri yıktı, Refah sınırını da kapattı. Bazı günler kapı açılsa da bu Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamıyor.
BATI'DA İRAN RÜZGARI ESİYOR
İran reformcuların desteklediği yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Batı dünyasında itibar kazandı. Amerika Başkanı Obama ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani telefonla görüştü. Dışişleri Bakanları BM'de aynı masaya oturdu. İran'ın nükleer programı yeniden müzakerelere açıldı. Ekim ayının ortalarında Cenevre'de nükleer pazarlıkların başlamasına karar verildi. Ruhani, daha önce Yahudilerin dini bayramı için twitter hesabından tebrik mesajı yazmıştı, New York'taki temasları sırasında ise CNN'e verdiği röportajda soykırımla ilgili İsrail'i memnun eden açıklamalar yaptı. Her ne kadar Ruhani'nin soykırımı kınadığı yönündeki açıklama Tahran tarafından yalanlansa ve yine her ne kadar İsrail'in endişeleri devam etse de İran'ın Batı'da ciddi bir rüzgar estirdiği gerçek.