Arap Baharı Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesine yol açtığında en büyük etkinin İsrail üzerinde yoğunlaşacağı konuşuluyordu. Mübarek, İsrail'in sıkı müttefikiydi ve onun yokluğunda Mısır'da Müslüman Kardeşlerin iktidar olması hiç de sürpriz değildi.
Mübarek devrildi. Zorlu bir sürecin ardından yaklaşım bir buçuk yıl sonra seçim yapıldı. Askeri vesayet, Müslüman Kardeşlerin önüne bir takım engelle çıkardı. Sonuçta 2012 Haziran'ında İhvan'ın adayı Muhammed Mursi Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.
Kısacası beklenen oldu. İsrail'in dostu gitti düşmanı geldi. Hem de Mısır gibi Ortadoğu'nun en önemli Arap ülkesinin başına.
Tunus ve Libya'da da devrimler gerçekleştirildi oralarda da iktidarlara Müslüman Kardeşler ekolü hakim oldu. Ama dediğimiz gibi Mısır, bölgenin lider Arap ülkesiydi bu anlamda Müslüman Kardeşler ve Mısır'ın yan yana gelmesi Batı için ciddi bir korku nedeni oluşturdu.
Suriye'de Esat rejimi sonrası iktidara Müslüman Kardeşlerin hakim olma ihtimali de Suriye'deki iç savaşın bu kadar uzun sürmesinin nedenlerinden biri olarak karşımıza çıktı.
Bugün Mısır'da bir darbe girişimi var. Mısırlıların 2,5 yıl önce Mübarek'i devirirlerken haklı gerekçeleri vardı. Çünkü o bir diktatördü, halkından çaldıklarıyla zengin bir hayat sürüyor, halkını ise açlığa mahkum ediyordu.
Ekonomik boyutun yanı sıra Mübarek özgürlük anlamında da Mısırlının önünde bir engeldi. Onu eleştirmek ciddi suçtu. Bugün iktidarda olan Müslüman Kardeşler, Ortadoğu'daki diğer diktatör rejimlerde olduğu gibi Mısır'da da siyasetten yasaklıydı. Onlara üye olanlar Mısır mahkemelerinde demir kafeslerde yargılanıp, terörist muamelesi görüyorlardı.
Ekonomik ve siyasi özgürlük. Bu iki başlıca neden Mübarek'in sonunu hazırladı. Sonra ise demokratik bir seçim yapıldı ve halk ikinci turda yüzde 52 oy oranıyla Müslüman Kardeşler adayı Muhammed Mursi'yi seçti.
Bugün geri kalan muhalif gruplar tek çatı altında toplanarak, halkın seçtiği Mursi'yi iktidardan indirmek istiyor. Yani bu bir devrim değil darbe. Çünkü indirmek istedikleri kişi, Mübarek değil, demokratik bir seçimle iktidar olan bir Cumhurbaşkanı.
Siz bir diktatörü indiriyorsunuz, seçim yapıyorsunuz, "benim istediğim değil onların ki seçildi" diye onu da indirmek istiyorsunuz. Bu nasıl bir demokratik talep, mutlaka sorgulanması gerek.
Tabi Müslüman Kardeşlerin İsrail'de, Amerika'da ve Avrupa'da nasıl bir endişe kaynağı olduğunu düşündüğümüzde, onların Mısır'daki bu darbe girişiminin arkasında olduklarını hesaba katmak hiç de hayalcilik gibi durmuyor.