Başbakan Erdoğan, Amerika'ya giderken Suriye konusuyla birlikte en çok merak edilen ikinci başlık Gazze ziyaretiydi. Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Ankara'ya geldiğinde, Erdoğan'a "Gazze'ye gitmesen iyi olur" demiş, gerekçe olarak da İsrail-Filistin arasındaki barış sürecine dışardan müdahale endişesini göstermişti. Başbakan'ın Kerry'e ilk yanıtı "şık olmadı" olmuştu.
Başbakan, Amerika'ya gitti. Suriye konusunda "tam mutabakat" açıklaması yaptı. Sonrasında Gazze konusuna değindi. Hem basın mensupları tarafından sorulmadan önce hem de sorudan sonra iki kez Gazze ziyaretini vurguladı. "Gideceğim" dedi, ekledi "Batı Şeria'ya geçeceğim, barış sürecine katkı yapacağım" dedi.
Erdoğan, Beyaz Saray'da Kerry'ye "şık olmadı" yanıtından sonra bir yanıt daha verdi. Sonrasında Beyaz Saray'dan çıkıldı, Kerry Erdoğan'ı birkaç blok ötedeki Dışişleri Bakanlığına götürdü. Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte, Erdoğan'ın liderlik vasıflarına övgü yağdırdı.
Amerika Dışişleri Bakanı, daha önce "gitmesen iyi olur" dediği Gazze konusunda çıt çıkarmadı. Aksine Erdoğan ve Türkiye sevgisini Türkçe konuşarak gösterdi. İstanbul ve Ankara'ya yaptığı ziyaretleri anlattıktan sonra "dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur" sözünü Türkçe söyledi.
Erdoğan, Amerika'ya ayak bastığından bu yana ziyaretin düzeyi konuşuluyordu. Amerikalıların Başbakan'ı nasıl karşılayacakları, hangi törenleri yapacakları, ilgileri, alakaları, misafirperverlikleri vs. Gerçekten de öyle oldu, misafirperverlikte kusurları olmadığı gibi Türkçe jest bile yaptılar.
Biden ve Kerry'nin Türkiye-Amerika dostluğuna yönelik iltifatları karşısında Başbakan da iki ülke arasındaki dostluğa örnek verdi. Hem de tarihten. Sultan Abdülmecid'in dönemin Amerikan Hükümetinin ricasını kırmayarak, ABD'nin bağımsızlığını simgeleyen anıta bir hediye gönderdiğini hatırlattı. Amerika'nın bağımsızlığını tanıyan Osmanlı Padişahı'nın o anıta, kendi isminin yazılmasına izin verdiğini söyledi.
Beyaz Saray'da 'Gazze', Dışişleri Bakanlığında 'Abdülmecid' çıkışlarının ardından Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Erdoğan'ı Amerika Ticaret Odasında ağırladı. Amerikalı işadamları vardı ve Başbakan Türkiye'nin gelişen ekonomisini anlattı. Sonra Amerika'nın en çok otomobil sattığı dört ülkeden biri olan Türkiye'nin kendi otomobilini üreteceğini vurguladı, "kim ne derse desin bu olacak" dedi.
Kısacası Amerika'nın Erdoğan'ı karşılaması, ağırlaması; ziyaret öncesi gazetelerde yazılıp, çizildiği gibi dört dörtlüktü. Başbakan da duruşuyla, açıklamalarıyla, hatırlatmalarıyla, bu ilgi ve alakaya dört dörtlük karşılık verdi.