  |
|
20 yılda 20 milyar $ getirdi
Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla altın günlerini yaşayan deri sektörü son 20 yılda Türkiye'ye resmi olarak 12 milyar, bavul ticaretiyle 20 milyar dolarlık döviz girdisi sağladı.
1990'lı yıllardan itibaren, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku'nda serbest piyasa ekonomisinin giderek önem kazanması ile birlikte bu bölgelerden gelen işadamlarının Laleli'den ve diğer birkaç şehirden, bavul ticareti yoluyla ülkelerine mal götürmeye başlamaları, deri sanayinin, deri işleme ve ihracat potansiyelini önemli ölçüde artırdı. Teknolojik açıdan teknik bilgi ve makine ihraç eder konuma gelmesini de sağlayan bu gelişme, deri sanayinin, son yıllarda dış ticaret hacmini artırmasını da sağladı. 1990'dan sonra sektörün bavul ticareti ile resmi ihracatının iki misli döviz girdisi sağladığı tahmin ediliyor.
YÜZDE 10'LUK PAY Böylece 1986'dan bu yana resmi olarak 12 milyar dolarlık ihracat rakamının bavul ticaretiyle 20 milyar dolara ulaştığı ifade ediliyor. Deri sanayi, ihracat potansiyeli açısından Türkiye ekonomisinin "lokomotif" sektörlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Toplam imalat sanayi üretimi içinde (bavul ticareti ile birlikte), yüzde 10'un üzerinde bir paya sahip olan Türk deri sanayi, toplam istihdam içerisindeki yüzde 1.52'lik payı ile, tüm sanayi sektörleri arasında 10'uncu sırayı alıyor. Hammadde ihtiyacının yüzde 46'- sını ithalat yoluyla karşılayan ve bunun büyük bir kısmını bavul ticaretiyle kuzey ülkelerine ihraç eden deri sanayi, bu ticaretin giderek azalması üzerine, kayıtlı ihracata yönelmeye başladı.
2.5 MİLYAR DOLAR Sektörün ihracatı, 1998 ve 1999 yıllarında yaşanan Asya ve özellikle Rusya krizi sonrasında toparlanma sürecine girdi, 2004 yılında 1 milyar 39 milyon dolar değerinde deri ve deri mamülleri ihracatı gerçekleştirildi. 2003 yılına göre yüzde 2,3'lük bir artış kaydedildi. (Bavul Ticareti ile birlikte 2,5 milyar USD). Sektör, önümüzdeki yıllarda, 5 milyar dolar kayıtlı ihracat yapmayı hedefliyor. Diğer taraftan deri ürünleri ihracatının toplam ihracat içerisindeki payı sürekli düşüş gösteriyor. Ancak bunda resmi istatistiklerde özel fatura kapsamında yapılan ihracatın yer almaması neden olarak gösteriliyor. Özel faturalı ihracat dahil deri ürünleri ihracatının 2003'te 1.016, 2004 yılında 1,040 milyar dolar ve 2005'in ilk 10 ayında 809,8 milyon dolar olduğu biliniyor.
|