Dün, Serpil Gogen, ilk Kültür Bakanımız Talat Halman'dan naklen Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür" dediğini nakletmişti. Halman "Dünya üzerinde hiç bir liderin benzeri sözü yoktur" dediğinin de altını çizmiş, ilk Türk Operasının ilk temsilinin 78'inci yılında düzenlenen Semiha Berksoy Opera Ödülleri töreninde..
Okurken, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen'in Aspendos Opera Festivali açılışında anlattığı Atatürk anısını hatırladım.. (Aspendos'taki Turandot'lu açılışı, geçen hafta ailece yaşadığımız üzücü olaylar içinde yazamadım. Gelecek hafta anlatacağım.. Söz..)
Gökmen dostum, anıyı Ali Dinçer'den (Nur içinde yatsın) dinlemiş. Turgut Özakman'dan da teyid almış..
***
Sakarya Savaşı çok kritik gidiyor. Her an kaybedebiliriz.. Savaş yitirilirse Ankara düşer. Meclis, bu ihtimali dikkate alıp, gerektiğinde hemen daha içerilere çekilme kararı vermiş.. Ankara, taşınma telaşı içinde.. Öte yanda Mustafa Kemal'in derhal Sakarya'ya hareket ve orduya bizzat kumanda etmesi de uygun görülmüş..
Mustafa Kemal o sıralar hem ev, hem makam olarak Ankara Garı içindeki küçük bir lojmanı kullanıyor..
Ertesi sabah erkenden Sakarya'ya hareket edecek. Gece yarısı Özel Kalem Müdürünü yanına çağırıyor ve soruyor..
"Kararname hazır mı?. Hemen getir, Sakarya'ya gitmeden imzalayayım. Ne olur ne olmaz?.."
Mustafa Kemal'in o en karanlık günde unutmadığı, peşine düştüğü, savaşa gitmesine bir kaç saat kala "Hemen getir, imzalayalım" dediği kararnameyi tahmin etmeniz mümkün değil..
Ama şimdi okuyunca Atatürk'ün neden bu kadar "Büyük" olduğunu, neden tüm dünya liderleri arasında bir benzerinin daha bulunmadığını bir kez daha anlayacaksınız..
"Ankara'da bir Etnografya Müzesi Kurulması ve Eski Ankara Evlerinin Korunması Hakkında Kararname.."
Bir ülkenin kaderi olacak, bir Cumhuriyet'i kuracak bir ölüm kalım savaşına giderken bile kafasının bir yanı hala ve hep "Kültür'de Sanatta" olan bir lider!..
Teşekkürler Atam!..
Bize böyle bir Cumhuriyet kurduğun ve bizlere bıraktığın için teşekkürler!..