19 Haziran 1934 Salı'dan, 19 Haziran 2012 Salı'ya..
Tam 78 yıl önce, o Salı akşamı Ankara'da bir opera sahnelendi.. Atatürk'ün arzusu üzerine.. Konuyu kendisinin seçip, librettoyu Münir Hayri Egeli'ye yazdırdığı, müziğini ise o zamanlar 27 yaşında olan Ahmed Adnan Saygun'a ısmarladığı opera.. Davetlisi olan bir Müslüman lidere, İran Şahı'na, devrimleri ve her alanda batılılaşmayı sergilerken bir "klasik opera" temsilini değil, bir "Türk Operası" temsilini programlamıştı. Üstelik, yepyeni Cumhuriyet'in yoklukları, sıkıntıları ve acıları içinde.. Özsoy Operası..
78 yıl sonra bu Salı akşamı ise, ayni salonda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın himayesinde ve onun deyimiyle "Genç Cumhuriyet'in çok özel hatıralarını barındıran" Operet Sahnesi, Türk Ocağı, Halk Evi, Üçüncü Tiyatro ya da Ankara Resim Heykel Müzesi'nde, adına ne derseniz deyin, bir ödül töreni vardı. Semiha Berksoy Opera Vakfı 2012 Opera Ödülleri..
Vakıf, Berksoy'un vasiyeti üzerine 19 Haziran'ı "Müzik ve Sahne Sanatları Bayramı" olarak zaten törenler ve ödüllerle kutlamaktaydı. Ama bu kez tören yuvasına dönüyordu ve büyük ödülün teması doğumunun 105. Yılı nedeniyle, Özsoy'un bestecisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Ahmed Adnan Saygun'du.
Program Hakkâri'de şehit olanlar için saygı duruşuyla başladı. Böyle gecelerde uzayan konuşmalar genelde sıkıntı yaratır. Bu kez tam tersi oldu. Konuların güzelliğine konuşmacıların sanatçı kimlikleri de eklenince tansiyon hiç düşmedi. Hepsi ilgi, keyif, zaman zaman da hüzünle dinlendi. Vakıf Eş Başkanı Prof. Mesut İktu, Türkiye'nin ilk kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy'u, Adnan Saygun'u, Vakfı coşkuyla anlattı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, Ankara'da henüz hiçbir fakülte, yüksek okul yokken bir müzik öğretmenleri okulu kurulmasına karar vererek toplumun müzik beğeni düzeyini yükseltmeyi, kültürel gelişimin önünü açmayı hedefleyen Atatürk'ü ve o günden bugüne uluslararası sanat dünyasında geldiğimiz yeri vurguladı. Berksoy'un torunu Oğul Aktuna, büyükannesini anlatırken, Vakıf Başkanı Prof. Zeliha Berksoy annesine ait bir mektubu okudu. 24 yaşındaki Semiha Berksoy müthiş bir heyecan içinde babasına yazmıştı.. Özsoy operasının provaları sırasında Operet Sahnesi'ni ziyaret ve ayni gece genç sanatçıları Çankaya'ya davet eden Atatürk'ü ve Köşk'ü anlatıyordu..
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay salona hoş bir jestle girdi. Kendisinden önce gelip birkaç sıra arkada dostlarının yanına oturan eski Kültür Bakanı Prof. Talat Halman'ı elinden tutarak en ön sıraya götürdü, yan yana oturdular. Günay'ın program broşüründeki anlamlı yazısı bir yana, konuşması da ilginçti. Halasının arkadaşı olan Semiha Berksoy'u lise yıllarında tanıdığından başlayarak, sanatta Atatürk'ün gösterdiği yoldan gidilmesinin gereğine işaret etti. Yereli, özü bizde olanı önce ulusala, sonra da evrensele çıkarma konusundaki çabayı ısrarla sürdürerek Mustafa Kemal'in çizgisine dönmenin önemini anlattı.
Sonra Prof. Gürer Aykal'a "Ahmed Adnan Saygun Büyük Ödülü"nü verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Semiha Berksoy Özel Ödülü"nü Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü adına, Genel Müdür Prof. Rengim Gökmen'e verirken, özgür iradeyle sanat yapmanın önemi üzerinde durdu. Prof. Gökmen, "Yılın Orkestra Şefi Ödülü"nün yanı sıra annesinin adına verilen "Muazzez Gökmen Onur Ödülü"nü de aldı. "Yılın Rejisörü" Mehmet Ergüven'di. Ödül vermek üzere sahneye davet edilen Prof. Talat Halman ise, üç cümleyle gecenin en anlamlı konuşmalarından birini, Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür" sözüyle başlayarak yaptı ve dünya üzerinde başka hiçbir liderin böyle bir cümle kullanmadığını vurguladı.
Yılın diğer ödülleri de şöyle..
Ferhan Onat Onur Ödülü, Evren Işık, Mustafa İktu Onur Ödülü Burak Bilgili, Saadet İkesus Altan Onur Ödülü, sanatçının oğlu Can Altan, En İyi Rejisör Mehmet Ergüven, En İyi Kadın Opera Sanatçısı Pervin Çakar, En İyi Erkek Opera Sanatçısı Bülent Bezdüz, En İyi Genç Kuşak Opera Sanatçısı Deniz Yetim.