SUNAY "Hıncal ağbi yarın mutlak, müzede ol" deyince çare yok..
Gittim.. Gittim ki, Göztepe'deki sokak rengârenk.. Mehter takımını andıran giysili, palabıyıklı insanlardan oluşan bir gurup. Ama ortada mehter falan yok.
Aralarından, gene rengârenk, çeşitli geometrik şekillerin üst üste dizilmesinden oluşan bir garip dikilitaş var.. "Bu ne" dedim.. "Nahıl alayı" dedi..
Anlattı.. Eski devir düğünlerinde, düğün sahipleri, zenginlikleri ölçüsünde bir nahıl alayı düzenlerlermiş. Nahıl, bu alayın taşıdığı, sokak sokak dolaştırdığı simgesel "Bereket" simgesi..
6 metreden 30 metreye kadar olurmuş boyu.. Üst üste konan geometrik şekillerden oluşan kule seramik.. Üzerine asılan süsler, balmumu..
Balmumu işin özü..
Çünkü Nahl, bal arısı demek.. Kuran'daki Nahl suresi adını bu surede geçen Nahl sözcüğünden alıyor..
Tanrı'nın insana ihsanlarını anlatan, denizleri, dağları, yağmurları, henüz ortalarda olmayan, gelecekte keşif ve icad olacakların da insana armağan olarak yaratıldığını anlatan surenin 58'inci ayeti Bal Arısını örnek veriyor..
Tanrının insanlara gıda ve şifa olsun diye, bal arısına kovan ve bal yapmayı öğrettiği, bu küçük hayvanın en modern laboratuvarlarda bile yapılması mümkün olmayan balı nasıl yaptığına dikkat çekiliyor..
Simgeye bakar mısınız?.. Bolluk, bereket, sağlık ve bal gibi bir hayat..
Batı dünyası "Balayı" yaparken, biz "Bal alayı" yaparmışız, 15'inci yüzyıllarda..
Onlar balayını geleneğini devam ettirmiş, dünyaya aymışlar. Biz bal alaylarını unutmuşuz..
Hatırlatan Tinay Dinçkan adında, genç bir seramikçi.. Osmanlı minyatürlerine bakarken, Nahl alayını görmüş. Merak etmiş, araştırmış..
Nahl ağacı ve Nahl Alayına ulaşmış..
Elinde minyatürün resmi kapı kapı dolaşmış.. "Bu geleneği canlandıralım" diye..
Carrefoursa Maltepe Alışveriş Merkezi Müdürü Vedat Özeren "Tamam" demiş.
Tinay, 6 metre boyunda bir Nahıl kulesini, minyatürdeki görüntüye birebir uyar şekilde yapmış. Carreforsa'da bir buçuk ay sergilemişler..
Sunay orada keşfetmiş.. "Bu depolarda çürümesin. Bana verin, Oyuncak Müzesine koyayım" demiş.. Vermişler.. "Nahıl Kulesi, sembolik bir Nahıl Alayı ile Oyuncak Müzesine gelsin" diye de bu töreni düzenlemişler.
Çok şirin ve çok anlamlı bir tören oldu.. Tinay Dinçkan, Vedat Özeren ve Sunay Akın'ın yüz yılların geleneğini canlandırma gayretlerine, törene katılan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de katıldı. Kadıköy'ün bir meydanına Nahıl Kulesi anıtı dikme sözü verdi..
Başkalarının Çemberli, Dikili Taşları yanına, bizim "Nahıl"
Kulemiz, İstanbul'a bir başka yakışır.. Tinay'ın Nahıl Kulesi'ni, pazartesi dışında her gün Oyuncak Müzesinde görebilirsiniz. www.istanbuloyuncakmuzesi.com