22 Mart'ta İsrail, Türkiye'den özür diledi. Ertesi gün Başbakan Erdoğan, "Gazze'ye gideceğim" dedi. İlk gürültü o hafta yükseldi. İsrail gazeteleri, Batı Şeria'daki El Fetih kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre Filistin Yönetiminin Erdoğan'ın Gazze ziyaretinden rahatsız olduğunu duyurdu.
El Fetih iddiası, Filistin'in Ankara Büyükelçisi tarafından yalanlandı. Aradan bir ay geçti. Bu kez Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Türkiye'ye geldi. Abbas daha gelmeden manşetler atıldı, Filistin liderinin Erdoğan'ı Gazze'ye gitmemesi için ikna etmeye çalışacağı söylendi.
Erdoğan, Abbas ve Kerry üçgeninde açıklama Amerika Dışişleri Bakanından geldi. John Kerry, Gazze ziyaretinin ertelenmesini talep etti.
Filistin yönetimi, İsrail ve Amerika'nın istediği Erdoğan'ın Gazze'ye gitmemesi. Öngördükleri neden ise yeniden masanın üzerine konulan barış görüşmelerinin hasar görme ihtimali. Yani Amerika'ya göre Erdoğan Gazze'ye giderse Filistin-İsrail barış görüşmeleri sekteye uğrayabilir.
KATAR EMİRİ GAZZE'YE GİDİNCE NELER YAŞANMIŞTI?
Sorun olan ziyaret akıllara 24 Ekim 2012'deki Katar Emiri'nin Gazze'ye yaptığı tarihi ziyareti getirdi. Katar Emiri'nin ziyareti Gazzelileri fazlasıyla memnun etmiş ancak Filistin yönetimi ile İsrail'de ciddi rahatsızlığa neden olmuştu.
Abbas, Katar Emiri'ne tepki göstermiş, İsrail Başbakanı Netanyahu ise ziyaretin Filistin yönetiminin otoritesini sarstığını iddia etmişti.
Katar Emiri, Gazze'ye 400 milyon dolarlık projeyle gitmiş o Gazze'den ayrıldıktan sonra İsrail, Kasım ayında bölgeye hava saldırıları düzenlemişti.
ABD-İSRAİL-ABBAS GAZZE ZİYARETİNDEN RAHATSIZ
İsrail'e göre Hamas terörist, Gazze ise terörist bölgesi. Bu nedenle Gazze'yle her hangi bir ilişkinin kurulması İsrail tarafından çok ciddi tepkilerle karşılanıyor. Benzer rahatsızlık Mahmut Abbas yönetimi için de geçerli. Bunu Katar Emiri'nin Gazze ziyareti sırasında gördük şimdi aynı fotoğraf Erdoğan'ın Gazze planında da karşımıza çıktı.
Başbakanlık Erdoğan'ın programında bir değişiklik olmayacağını açıkladı. Son anda bir aksilik meydana gelmezse Başbakan, Gazze'ye gidecek.
AMERİKA VE İSRAİL'İN TEPKİSİ NE OLACAK?
Bundan sonraki süreçte İsrail'in her ne kadar rahatsız da olsa Türkiye'ye yönelik sert bir reaksiyon gösterme ihtimali düşük. Ancak yine de İsrail ve Amerika yıpratma yöntemini tercih edebilir. Bunun için medya kullanılır. Erdoğan'ın Gazze'ye şov için gittiği yazılır, çizilir. Başbakan'ın Araplara gövde gösterisi yaptığı iddia edilir.
Ziyaret şovdan ibaret olsa, Başbakan İsrail'le ilişkilerin en kötü olduğu dönemde Gazze'ye giderdi. Niyeti prim olsa, Gazzelilerin gözünde daha çok prim yapar, İsrail'i ise daha çok çileden çıkarırdı.
PEKİ BAŞBAKAN GAZZE'YE NEDEN GİDİYOR?
Başbakan'ın Gazze'den gelecek bir prime ya da orada yapılacak bir gövde gösterisine ihtiyacı yok. Ziyaretin amacı, Amerika'nın "hasar görebilir" bahanesini ürettiği barış görüşmelerini daha sağlam bir temele oturtmaktan ibaret.
Çünkü İsrail-Filistin barış görüşmeleri Hamas'sız olmaz, Gazze'nin hesaba katılmadığı bir süreç sonlandırılamaz. Bu daha önce denendi başarı kaydedilemedi. Başbakan, bunu çok iyi biliyor.