İsrail, Suriye'yi bombaladı, Başbakan Erdoğan "bu saldırılar Esed'in eline, altın tepsi üzerinde sunulan kozlardır, fırsatlardır'' dedi.
İsrail'in Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili planını bir çok defa dile getirdik. İsrail, iç savaş başladığından bu yana Esad'ın kimyasal silahlarını adım adım takip etti. Endişesi, silahların Hizbullah'ın ya da El Kaide'nin eline geçmesiydi.
Hem Suriye hem Lübnan'da ciddi bir istihbarat ağına sahip olan İsrail, kimyasalların peşini bir an olsun bile bırakmadı. En ufak hareketlilikte harekete geçmeyi ihmal etmedi. 30 Ocak'ta Şam'daki bir tesisle, Lübnan'a silah taşıdığı iddia edilen bir konvoyu bombaladı.
Benzer bombardıman geride bıraktığımız günlerde de meydana geldi. Golan'daki sıra dışı hareketlilik, patlayan havan topları gibi kendisi için endişe verici hamleleri gerekçe gösteren İsrail, geçen Perşembe'den bu yana jetlerini Suriye üzerinde uçurmaya başladı.
İsrail'in Suriye saldırısı bir tezgah mı? Akıllara bu soru geldi.
Görünen şu, İsrail bugüne kadar "bana dokunmasınlar da ne halleri varsa görsünler" dedi. Kimyasal silahların kendi üzerine doğrultulma ihtimalinin ortaya çıktığı ilk an ise harekete geçti. İsrail, olası bir tehlikenin önüne geçmek için bombalama yoluna gittiğini izah etti.
İsrail'den bakınca durum böyle. İsrail "bombardıman tezgahtı" iddialarına sert tepki gösterdi. Kendini savunma hakkından başka bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.
Varsayalım ki İsrail bu tezgahta yer almıyor. O zaman bombardıman olayına Şam'dan bakalım. Başbakan, neden ""bu saldırılar Esed'in eline, altın tepsi üzerinde sunulan kozlardır, fırsatlardır'' dedi?
İsrail'in bombardımanı nasıl olur da Esed için bir fırsat olur? Evet gerçekten bu saldırı bir fırsata dönüşebilir.
Suriye yönetimi, bombardımanın ardından karşılık verileceğine dair açıklama yaptı. Savaş değil de karşılıklı bombardıman ve çatışmalar biraz körüklenirse, Esed yönetimi bir cephe de İsrail'e açacak.
Bu seçenek gerçekleşirse neler olur? Öncelikle muhaliflerin direnişi zayıflar hatta çöker. İsrail'e karşı mücadeleye girişen Esed'e kimse "dur artık" demez hatta onu kahraman bile ilan edenler çıkabilir.
Esed, 2 yılı aşkın süren iç savaşta haksızken haklı konuma geçer, bugüne kadar yaptığı katliamları meşrulaştırır.
İsrail, attığı birkaç bombayla Suriye yönetimini, içinde bulunduğu dar boğazdan kurtarır. Bu durumda İran da kazanır, Hizbullah da Rusya da. Kaybeden Suriye halkı olur. Amerika ve Batı bugün nasıl izliyorsa, yarın da olup biteni yine izlemeye devam eder.