FİYAT ETİKETİ SALDIRILARI YENİDEN PATLAK VERDİ
PEKİ KİM BUNLAR? NEDEN SALDIRDIKLARI YERLERE "FİYAT ETİKETİ" YAZIYORLAR?
Geçtiğimiz Pazartesi günü Batı Şeria'da bir Filistinli, Yahudi bir yerleşimciyi bıçaklayarak öldürdü. Hemen ardından ortalık karıştı, Yahudi yerleşimciler ayaklandı. İlk önce Filistinli öğrencileri taşıyan bir okul otobüsüne taşlarla saldırı düzenlendi ardından zeytin ağaçları ateşe verildi. İkinci gün Nablus'ta bir camiye saldırı düzenlendi. Yerleşimcilerin saldırılarında en az 20 Filistinli yaralandı. Saldırıların "fiyat etiketi" eylemleri olduğu açıklandı.
CAMİLERE, KİLİSELERE SALDIRIYORLAR
DUVARLARA "FİYAT ETİKETİ" YAZIP KAÇIYORLAR
Son yıllarda İsrail'de en çok duyulan terör eylemlerinin başında "Price Tag Attacks" yani "Fiyat Etiketi Saldırıları" geliyor. En son Kudüs'te Davud Peygamber Camine bir saldırı düzenlendi.
Davud Camine yönelik saldırı İsrail'de aşırı dinci Yahudi yerleşimcilerin, kutsal mekanlara karşı düzenledikleri ne ilk ne de son saldırılarıydı. Hemen hemen her ay bölgeden en az bir kez camilerin kundaklandığı yönünde haberler geliyor. Hatta bazen kiliseler ve Kudüs'te hristiyanlar için kutsal önemi olan manastırlar da benzer saldırılara uğruyor.
KUTSAL MEKANLARI KUNDAKLIYORLAR
Genellikle sabaha karşı camilere giren aşırı sağcı gruplar, Molotof kokteylleriyle kutsal mekanları ateşe veriyor varsa tarihi kalıntılar tahrip ediliyor, duvarlara sprey boyalarla siyon yıldızı resmediliyor ve yanında İbranice "fiyat etiketi" yazılıyor.
Aşırı dinci Yahudi yerleşimcilerden oluşan grubun saldırıları camiler ve kiliselerle sınırlı kalmadı. Geçen yıl İsrail Ordusuna ait bir askeri karargaha da baskın düzenlendi. Hatta dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, bu saldırı sonrası Yahudi grup için "terör örgütü" benzetmesini kullandı.
"FİYAT ETİKETİ SALDIRILARI"
Grubun adı "Fiyat Etiketi". İngilizce "Price Tag Attacks" adını verdikleri saldırıları gerçekleştiriyorlar. İsrail İç İstihbarat Servisi Shin Bet'e göre sayıları 3 bin.
İLK KEZ 2005'TE ORTAYA ÇIKTI
Price Tag kampanyalarının başlangıç tarihi 2005. O dönem Başbakan olan Ariel Şaron, Gazze Şeridindeki Yahudi yerleşimcileri tahliye etmişti. İtiraz eden aşırı dinciler, kendilerini evlerinden çıkarmak isteyen İsrail askerlerinin üzerine çatılardan asit dökmüş, askerler üzerlerine yağan asitlerle neye uğradıklarını şaşırmışlardı.
Şaron'un Gazze'yi boşaltma kararı, aşırı dincileri öfkelendirmiş hatta uluslar arası kamuoyunda, Gazze'deki Yahudi yerleşimlerini kaldıran Şaron, barış yanlısı olarak bile gösterilmişti.
Şaron'un niyeti asla barış ya da Filistinlilere jest değildi. Zaten Gazze'den çıkarılan Yahudiler Batı Şeria ve Kudüs'te inşa edilen yeni yerleşim birimlerine yerleştirildiler. Amacı sonradan ortaya çıktı. Yahudi yerleşimcilerin Gazze'den çıkarılmasıyla, Gazze Şeridi ablukaya alındı ve bugüne kadar süren kanlı saldırılara hedef oldu. Yani Şaron, Gazze'deki Yahudileri dışarı çıkararak, İsrail Ordusunun Gazze'yi istediği zaman ve gönül rahatlığıyla bombalamasını sağladı.
BEDEL ÖDETİYORLAR
Aşırı dinciler, bunu anlamadı veya anlamak istemedi. Sebep ne olursa olsun "biz neden evimizden oluyoruz, bu topraklar zaten komple bizim" anlayışındaki grup, "fiyat etiketi" kampanyasını başlattı.
Camilere, kiliselere, kendi çıkarlarını savunmayan İsraillilere karşı bile eylem başlatan saldırganlar, kundakladıkları her mekana "price tag" yazıp kaçtı. Bu sloganın amacı şuydu, "biz evimizden olduk, bunun bir bedeli var" diyen aşırı dinci Yahudiler, her saldırıyı birer bedel ödetme olarak görüp, saldırdıkları mekana da fiyat etiketi koyuyorlar.
EN AZ 60 SALDIRI DÜZENLEDİLER
Bugün sadece Filistinli Müslümanlarla hristiyanların değil İsrail hükümetinin de başını ağrıtan Fiyat Etiketi eylemlerinde bugüne kadar bilinen en az 60 saldırı düzenlendi.