İsrail'in özür hamlesi Türkiye'nin Avrupa'daki itibarına itibar kattı. İsrail özür dileyince gündeme ilk taşınan "İsrail, Türkiye ile doğalgaz projesi için özür diledi" teorisi oldu. Bunu kabinedeki tüm bakanlar izah etti.
En son ÜLKE TV'deki Uluslararası Gündem programında bu soruyu ben AB Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış'a sordum. "Sebep asla sadece doğalgaz değil" dedi. Nedenini de anlattı. "Doğalgaz sadece Akdeniz'de değil, İran'da da Kuzey Irak'ta da var, kaldı ki şu an dünya yeni bir doğalgaz kaynağını konuşuyor, kayaların arasına sıkışmış kömür madenlerinin içerisindeki gaz var, bu gaz belki de ileride doğalgaz fiyatlarını düşürecek" diye ekledi.
Peki İsrail neden özür diledi? Bağış'a göre Moldovalı bar fedaisi diye bahsettiği ve eski mesleğini Dışişleri Bakanlığı koltuğunda da sürdürmeye kalkan Lieberman'ın yeni kabinede yer almaması en büyük etkendi. İsrail hükümeti Lieberman zihniyetinden kurtulunca gerçekleri daha iyi görmeye başladı ve özür diledi. Tabi bunda en ciddi faktör Türkiye'nin bölgedeki en güçlü ve sözü en çok itibar gören ülke olmasıydı.
Egemen Bağış, "İsrail'in çıkarları Türkiye ile iyi geçinmekten geçer, İsrail'in çıkarları aynı zamanda Filistin ile barışmaktan geçer çünkü İsrail'in en önemli güvenlik poliçesi Filistin Devletinin kurulmasıdır" diyerek İsrail'in özür nedenlerini sıraladı.
Türkiye bu özürle Avrupa'da da büyük itibar kazandı. Zaten ekonomisi nedeniyle itibarı son yıllarda artmıştı Türkiye'nin üstüne bir de İsrail gibi bir devletin özrü gelince bu itibar iyice şekillendi Avrupalının gözünde.
AB'ye tam üye olmak konusu da tartışmalı. Avrupa'da ekonomik kriz var bizde yok. Başbakan her fırsatta "Avrupa'nın bize ihtiyacı var, bizim onlara ihtiyacımız yok" diyor. Egemen Bağış da diyor ki, AB bizi almasa da biz zaten Avrupalı olduk çünkü Türk halkının günlük hayatı, eğitimden, çalışma saatlerine, oyuncaktan, yiyeceğe kadar belli bir standarda kavuştu. Ekonomi de iyi olduğu sürece geriye bir tek vize sorunu kalıyor, Bağış'ın ifadesiyle o sorun da 3 yıla kadar çözülecek. AB Bakanı vize için aynen şöyle söyledi, "şu anda AB ile bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz. Yol haritasını belirledikten sonra o yol haritasını uygulamaya geçeceğiz. Zannediyorum 2-3 yıl içerisinde vize sorununu çözeceğiz" dedi.
Ekonomi ve istikrar dedik. İyi bir ekonomi istikrardan geçiyor. Türkiye şu an istikrarlı. Başkanlık sistemi ise tartışmada. Egemen Bağış, "başkanlık sistemi şart" dedi, uygun modelin ise ABD'deki model olduğunu söyledi ve "Amerikan modeli bence daha uygun. Güçlü bir başkan, başkan yardımcısı, bakanlar kurulu, az sayıda kişiden oluşan bir bakanlar kurulu ve onu denetleyen bir temsilciler meclisi ve senato Türkiye için çok daha iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca bizim genetik kodlarımıza da bu sistem uygun. Bizi tarih boyunca hakanlar ve sultanlar yönetmiştir. Hakanlar bilek gücüyle sultanlar ise babadan oğula geçen bir sistemle başa gelmiştir. Bugüne kadar Cumhurbaşkanlarını hep meclis seçti bazıları ise darbeyle geldi. İlk defa 2014'ün Temmuz'unda bu millet Cumhurbaşkanını kendi seçecek, halk kendi liderini ilk kez kendi seçecek" diye konuştu.