Türkiye İstatistik Kurumu verileri.
Okumuşsunuzdur.. 2016'da kişi başı 8.4 kitap okumuşuz ve dünyada 86'ncı olmuşuz. Günde ortalama 1 (Bir) dakika kitap okuyormuşuz, o da adam başı..
Bunlara kimse şaşmadı. Neye şaştılar peki?.
Dünya en çok George Orwell'i (1984 ve Hayvan Çiftliği), biz Stefan Zweig okuyormuşuz..
Neden?.
Ben söyleyeyim.. Baş sebep Burhan Arpad'dır.. Gazeteci, yazar ve çevirmen Burhan Arpad.. Zweing'in dilimize çevrilen 33 kitabından 11'i Arpad çevirisidir.
Benim daha nerdeyse çocukken babamın önüme koymasıyla okuduğum İnsanlık Tarihinde Bir Yıldızın Parladığı Anlar, bir Arpad çevirisiydi ve enfesti.. Bir gecede bitirdim kitabı..
Baş ucuma koydum, sonra anlattığı her gerçek öyküyü tekrar tekrar okudum..
Zweig "Her insanın hayatında yıldızının parladığı bir an vardır. 'Dâhi' o anı kullananlardır" diyor ve tarihten yaşanmış örnekler veriyordu. Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'u alması da dahil..
Gene okunması kolay ve meraklı uzunca hikâyelerini çevirdi Arpad..
Satranç mesela.. Amok Koşucusu mesela..
Şimdi Arpad'in müthiş edebiyatçı ve gazeteci kimliği ile adeta yeniden kaleme aldığı bu kitaplar piyasaya çıktığında, insanlar önünde "Ekran" yoktu.. Ne televizyon, ne bilgisayar, ne cep telefonları ve ipadler.. Hiçbiri yoktu. Ne vardı?.
Okumaya bol zaman!.
Ee.. Usta tam da merakla okunacak şeyler yazıyor, Arpad da onları daha da lezzetle çeviriyordu. Ne yapacaktık, okumayıp?.
Biz okuduk. Bizden sonraki kuşaklar okudu.. Hemen herkesin kitaplığında bir, birkaç Zweig mutlak oldu.
Bu ekran devri çıkmadan önce, bu köşede kitap yazıp "Mutlak" dedim mi olay olurdu, ordan bilirdim. Seneler evvel basılmış, satmamış, raflardan kalkmış Richard Bach'ın Martı'sını tesadüfen okudum, yazdım. 18 baskı yaptı..
Gene kimsenin haberi yoktu.. Marla Morgan'ın Bir Çift Yürek'ini "Mutlak" diye anlattım. Öyle rekorlar kırdı ki, Marla İstanbul'a geldi. Hem benimle tanışmaya, hem de imza atmaya.. Öyle yakın dost olduk ki, bugün ona "Marla" diyorum..
Zweig'i, hele "Yıldızın Parladığı Anlar"ı kaç kez yazdım hatırlamıyorum..
..Ve de işte bu sebeplerden ben, bu ülkede en okunan yazarın Stefan Zweig olmasına hiç şaşmadım.
Zweig okumak sadece ayrıcalık değil, keyiftir, dostlarım!.