Yatağan Festivalini Sıtkı Ustam sayesinde duymuştum ilk.. Çok çağırmıştı da gidememiştim..
Unesco 'nun o yıllarda "Yaşayan Kültür Mirası" ilan ettiği, dünyanın "Çininin Picassosu" dediği Sıtkı Olçar Ustam bir Frigya aşığıydı. Bu tarih, kültür, sanat ve sağlık diyarını dünyaya tanıtmayı hedeflemişti..
Kendisi festivaller düzenleyen adam, mevcut festivalleri desteklemez mi?.
Yatağan Bıçak Festivali bunların başında gelirdi.
Yatağan Osmanlı'nın belinde taşıdığı iki yanı keskin bir çeşit pala.. Adını verdiği kasaba, Yatağan'ın en iyisini yapardı, ülkede..
Sıtkı Usta ölünce, Yatağan da kasaba olmaktan çıkıp Denizli'nin bir mahallesine dönüşünce, aralıksız 21 yıl gerçekleşen "Yatağan Bıçakçılık Festivali" de yapılmaz olmuştu.
Bu yıl Bıçak Festivali, Yatağanlı gönüllülerin çabaları ve halkının desteği ile yeniden gerçekleşti...
Festival için kolları sıvayan gönüllülerden oluşan komitenin başkanı Ayhan Soyfidan'ı dinleyelim..
"2 gün süren festivalde amatör bir ruhla profesyonel bir iş çıktı... Bundan önceki festivallerde gerçekleşen tüm etkinlikleri yaptık.
"Kortej yürüyüşü ile başladık. Yatağanlar örs üzerinde çekiçle dövüldü, ustalar da yarıştı..
Değerli sanatçılar konserler verdi....
Yatağan Festivallerinin daimi destekçisi UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak bildiğimiz Dünyaca ünlü Merhum Sıtkı Ustayı unutmak ne mümkün...
Sıtkı Usta Yatağan'ın Fahri Hemşehrisi.. Onun adını bugün yaşatan kızı, Kültür Bakanlığı sanatçısı Nida Olçar Festival Komitesinin Onur konuğuydu...
Yatağan'da artık ailelerin keyif içinde oturabildiği Sıtkı Olçar Parkı var. Bu parkın açılışını festival programına dahil ettik.. "Sıtkı Olçar Özgün Tasarım Ödülü" kurduk ve verdik."
Teşekkürler Sevgili Yatağanlılar..
Gönüllüler. Ustam adına.. Beldeniz Yatağan ve ustamın en büyük aşkı, Frigyam adına..