Nuray Haytabaşı, bizim televizyonlar için fazla kaliteli olduğundan tarihe karışan, o çok sevdiğimiz Yaşamdan Dakikalar ekibiyle ziyaret ettiğimiz Van 100.
Yıl Üniversitesi'nde tanıdığımız genç bir öğretim üyesi. Biz gittiğimizde, deprem sonrası yapılan konteyner evlerden birinde oturuyordu. İşini gücünü bırakıp, Van'ın güzelliklerini bize göstermek için neler yaptı neler.
Vedalaşırken "Nuray Hocam" dedim.. "Sen, Hıncal'ın Yeri'nin Van temsilcisi ol.. Bize buraları anlat, yeri geldikçe.."
O gün bugün, Nuray'ın kaç yazısını okudunuz bu sayfada..
Geçen hafta telefonda sesi çınlıyordu.. "Güneş şehri Van'dan selamlar" diyordu... "Gümbür gümbür bir müjdem var desem, ne dersiniz?"
Sonra verdi müjdeyi..
Tarihimize ve milli mirasımıza sahip çıkıldığı zaman, kamuoyuna mal olan bir sorunun nasıl kolayca çözüldüğünü anlattı.
26 Ağustos'ta "Bu fotoğraflar gerçek!
Montaj falan yok" başlıklı yazımda Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan tarihi Halime Hatun Kümbeti'nin etrafına yapılan beton yığınları arasında nasıl yok olduğunu, fotoğrafları ile anlatmıştım.
2008 yılında, Selçuklu Mezarlığının hemen doğusunda, çok sayıda ağacı keserek açılan alanda, bir beton bina, Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde kızı Halime Hatun anısına yaptırdığı Kümbetin adeta içine inşa edilmiş ve tarihi doku, Kümbet'in Artos dağı ile oluşturduğu muhteşem siluet ile birlikte yok edilmişti. Üstelik 700 yaşındaki esere ihanet eden bina, bir öğrenci yurduydu. Mezarlığın içine öğrenci yatakhanesi yapmak da ayrı bir şaşkınlıktı aslında..
Nuray "Sorun, Van Valisi tarafından, sıcağı sıcağına çözümlendi" diyordu.
Vali Aydın Nezih Doğan, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve Çevre ve Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Bölge Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk'ü topladı. Durum incelendi" diye anlattı.
Yazımızdan 10 gün sonra yapılan toplantıda 2008 yılında Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbeti'ni projelendiren Yrd. Doç Dr. Şahabettin Öztürk'e, çevrenin günümüz şartlarına göre yenilenmesi görevi verildi.
Yeni projeye, Van'ın tarihi mimari özelliklerini yansıtacak, mekanın estetiğine katkıda bulunacak bir çeşme ayrıca büyük bir toplantı alanı, otopark ve çok sayıda yeşil alan eklendi. Yapımında tamamen doğal malzeme, ahşap ve Ahlat taşı kullanılacak.
Kümbetin'in nerdeyse içine giren, üstelik mezarlığın yanı başındaki öğrenci yurdu da yıkılıp daha uygun bir yere taşınacak.
"2015 baharında Van, Gevaş ve Halime Hatun Kümbeti bir başka güzel olacak" dedi, Nuray!..