Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM için Cannes'dayız. Sabah gazetesi, 5 yıldan bu yana gayrimenkul sektörü ile yemekli toplantıda buluşuyor. Bu yılki baş konuğumuz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki idi ve sektöre "Burası dünya piyasasının birinci ligi ve bizler güçlü oyuncularıyız" diyor.
Yurtdışı projeleriyle küresel klasmanda adını duyuran Murat Tabanlıoğlu ile New York'ta aldığı işi konuşurken, ilginç bir cümle kuruyor: "Türkiye artık, 'emsal değerini' komşu binadan değil, dünya ölçeğinden alacak bilgi, cesaret ve kabiliyet düzeyine ulaştı." Yıllardır bu fuarlara gelen biri olarak Bakan Özhaseki'nin "güçlü oyuncu", Tabanlıoğlu'nun "emsal değerini küreden almak" ifadelerinin somut gözlemine tanık oldum. Her geçen yıl hem vizyon hem de ölçek olarak çıtayı yükseltiyoruz.
Beyoğlu Belediyesi'nin 35 şirketin 30 projesiyle 10 milyar $'lık tasarımlarını anlatırken Başkan Ahmet Misbah Demircan, "daha güzel bir yarın" tasarımını detaylandırıyor. 20 yıl öncesinin "yık-yap" yaklaşımı yerini "yarını yeniden inşa et" vizyonuna bıraktı bile.
İstanbul Ticaret Odası'nın MIPIM'in en fiyakalı yerindeki çadırı, sadece Türklerin değil, fuara katılan 90 ülkeden 23 bin ziyaretçinin buluşma noktası özelliğini bu yıl da korudu. Başkan İbrahim Çağlar, İstanbul olarak üretilen ve yürütülen projeleri örneklendirirken "2 kıta tek kent" sloganıyla sektörümüzün geliştirdiği kabiliyetleri anlatıyordu.
Ve IGA'nın büyük oyuncu olarak sükse yaptığı 3. Havalimanı projesi... İstanbul Airportcity, ölçeği, barındırdığı potansiyel, yürütülen alt projeler ve İGA İcra Kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu ile İGA Havalimanı İşletme CEO'su Hüseyin Keskin'in anlattıkları, projenin "küresel arenada oyun değiştirici işlevi", farklı bir yazı konusu olacak kadar önemli...
Yerim bitti sözüm bitmedi ancak son cümle olarak diyeceğim odur ki; bizler, küresel arenada emsal değeri artık yakın coğrafyadan değil, gezegenin her yerinden alacak vizyona ulaştık. Gerisi, sektörün aktörlerinin gayretine kalmış.