Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Şirket alana destek veririz

Enerji Bakanı Albayrak, güneş panellerinin ve rüzgâr türbinlerinin Türkiye’de üretilmesinin önemine dikkat çekti. “Türkler, yurtdışında şirket alabilir. Teknoloji getirecek alımlara destek verebiliriz” dedi

Çin'deki temaslarını tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde uygulamayı planladığı enerji politikaları ile ilgili çarpıcı ip uçları verdi. İthal kömüre dayalı termik santrala sıcak bakmadığının mesajını veren Bakan Albayrak'ın önceliği yerli kaynakları daha fazla değerlendirmek...

PORTFÖY ÇEŞİTLENMELİ
Berat Albayrak, güneş ve rüzgâra dayalı elektrik üretiminde küçük küçük tüm yatırımların fiyat yoluyla desteklenmesini yararlı bulmadığını belirterek, "Kazanılmış hakları koruyarak burada da model değiştirmemiz gerekiyor. Verdiğimiz desteğin güneş ve rüzgârda daha büyük yatırımları gündeme getirmesi daha doğru yöntem olacak" dedi. Albayrak, Türkiye'nin enerjide portföy çeşitlendirmeye ve denge kurmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "Örneğin yerli kömüre dayalı termik santrallardan elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12'sini oluşturuyor. Bu düşük, artması lazım... Öncelik yerli kaynağımızı daha fazla değerlendirmek olacak" dedi. Berat Albayrak, güneş ve rüzgâr enerjisinde yerlilik oranını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarında maliyetin yüzde 25-30'u navlundan oluşuyor. Her iki alanda da yerli üretime ağırlık vermek gerekiyor. Güneş panellerinin, rüzgâr türbinlerinin ülkemizde üretilmesini istiyoruz" diye konuştu.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ YAPARIZ

ŞİRKET ALIN ÇAĞRISI
Bu alanda yurtdışında şirket satın alınması arayışına girilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Gördüğüm kadarıyla değeri epey düşmüş şirketler var. Türk yatırımcısının gidip bu şirketleri alma fırsatını değerlendirmesi gerekir. Teknoloji getirecek satın almalara destek de verilebilir" tavsiyesinde bulundu. İthal kömüre dayalı termik santralda yeni yatırıma sıcak bakmadığını vurgulayan Bakan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim kömür varlıklarımız genelde 1.300- 2.000 kalori arasında değişiyor. Çin'de bir kez daha gördük. Artık 800 kalori kömürden bile rahatlıkla verimli şekilde elektrik elde edilebiliyor. Üstelik yarattığı kirlilik, doğal gaz çevrim santrallarının da altına düşüyor." Bakan Albayrak, Çin'de kömüre dayalı elektrik üretiminin ilk sırada olduğunu, ABD'de kurulu kapasitede kömüre dayalı elektrik üretiminin toplam içindeki payının yüzde 40'larda olduğunu kaydetti. 'Biz de yerli kömüre dayalı termik santralların daha fizibl olması için elimizden geleni yapacağız' diyen Bakan Berat Albayrak, "Bu konuda yeni modeller üzerinde çalışıyoruz. Modeller arasında alım garantisi de olabilir. Kısacası yatırımcı dostu ama devletin de kazanacağı model arayışı içindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN ALBAYRAK O İDDİALARA CEVAP VERDİ

YERLİ KÖMÜR ÖNE ÇIKACAK
Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın verdiği mesaj, önümüzdeki dönemde ithal kömüre dayalı yeni santral kurulmasına pek kapı açılmayacağını gösteriyor. Bu durumda özel sektörün de yerlisi ve yabancısıyla, yerli kömürden, çevreye zararı en aza inen elektrik üretimi teknolojisine yoğunlaşması gerekiyor. dönüş yolunda enerji ko nuştuk Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çin gezisinin dönüşünde gazetelerin ekonomi müdürleri ve yazarlarına enerjiye ilişkin stratejileri hakkında açıklamalarda bulundu.

KUŞLARIN GÖÇ DÖNEMİNDE GEREKİRSE SANTRAL DURACAK
Berat Albayrak, nükleerden kömüre, rüzgârdan güneşe tüm enerji yatırımlarına yapıcı eleştiriye açık olduklarını vurgulayarak, "Ancak, ideolojik, peşin hükümlü karşı çıkanları bir kenara bırakır, biz işimize bakarız" dedi. Almanya'da kuşların göç yollarında bulunan rüzgâr santrallarının göç döneminde durdurulduğunu kaydederek, "Biz de bu yönde bir çalışma yapıyoruz. Kuşların göç dönemlerinde gerekirse santralın çalışması duracak" dedi. Konya'daki Enerji İhtisas Bölgesi'nin anımsatılıp, "Güneşte daha büyük yatırımlara teşvik modelini orada mı deneyeceksiniz? O bölgeyi örneğin Çin'den gelecek bir yatırımcıya verir misiniz?" şeklindeki soruya ise, "Duruma bakacağız. Belki birkaç parçaya bölüp, ihale açarız. Birkaç parçaya bölünmesi halinde bile yine her biri büyük yatırım olur. Orada alım garantisi de düşünülebilir" cevabını verdi.

AKKUYU'DA DEĞİŞİKLİK YOK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a 3'üncü nükleer santralı üstlenecek şirket konusunda kesin kararın ne zaman verileceğini sorduk, şöyle yanıtladı: "Bu yıl sonuna kadar durum netleşir." Rusya ile yaşanan olaylardan sonra Akkuyu'da gelinen son durumla ilgili Bakan Albayrak şu değerlendirmeyi yaptı: "Akkuyu'da şu ana kadar bize ulaşmış sıkıntı yok. Tarafların yükümlülükler ve bize düşen bazı yasal düzenlemeler var. Bu birkaç ay içerisinde Meclis'in gündemine getireceklerimiz var. Piyasaların oluşması, nükleer kanunu, kıyı kanunu gibi konular var. Yine ortaya koymamız gereken raporlar söz konusu. Biz üzerimize düşenleri yapıyoruz. Resmi olarak olumsuz bir şey yok. Yükümlülüklerini herkes yerine getirdiği sürece, bu süreç nihayete erer. İş ilişkisi içerisinde yürür. Dolayısıyla yısıyla Akkuyu konusunda bir değişiklik yok." Albayrak, hedefinin Türkiye'nin 3 nükleer santralı çok uzun sürmeden devreye alması olduğunu belirtti.

SÜPER TERMİK SANTRAL ÇAĞI
Çin gezisinin son durağında Shangai'da Nükleer Mühendislik, Ar-Ge ve Tasarım Enstitüsü'nü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, güneş enerjisi şirketleri Trina, Yingli, Shunfeng Clean Energy ve HT-SAAE'nin temsilcileriyle görüştü. Albayrak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Safa Uslu'nun yer aldığı ekiple DAP uçağı ile Şanghay'dan İstanbul'a dönerken, Çin gezisini de değerlendirdi: "Nükleerden kömüre, rüzgârdan güneşe kadar enerjinin tüm dallarını kapsayan verimli bir seyahat yaptık. Çin'in 115 bin megavat rüzgâr, 30 bin megavat güneş, 26 bin megavat nükleer enerji kapasitesi var. Nükleer, Çin için henüz emekleme döneminde. Giderek artıyor. Pekin, Qingdao ve Şanghay'da sıcak, yararlı görüşmeler yaptık."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA