Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dört günlük Çin seyahatinin ilk durağı Pekin'de ayağının tozuyla gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.
BU YIL DEVREYE ALINIR
Kömürle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Albayrak, "Ben kömür sahalarının işletilmesinde rödovans sistemine çok sıcak bakmıyorum. Çünkü, devlet o modelde sadece bedel alıyor. Daha verimli olacağını düşündüğümüz yeni modeli bu yıl devreye alabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Üzerinde çalıştıkları yeni modelin devreye girmesinin uzun sürmeyeceğini belirten Albayrak, kömür sahalarının işletilmesiyle ilgili geçmişten bugüne uzanan modele değindi: "Uygulamadaki modeller zamanla karmaşıklaşmış, yorucu hale gelmiş. Oysa modelin bu kadar karmaşık olmasına gerek yok. Amacımız, en ucuz enerjinin en hızlı şekilde üretilebilmesini sağlayacak ortamı yaratmak."
ÖİB'DEN YARARLANACAĞIZ
Çin seyahatine Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Mehmet Bostan, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile birlikte çıkan Berat Albayrak, "Kömür sahalarının işletilmesi konusunda Özelleştirme İdaresi de mi devrede olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Özelleştirme İdaresi'nin belirli bir deneyimi var. O deneyiminden yararlanmak istiyoruz. Ayrıca, birlikte daha verimli bir modeli nasıl geliştirebiliriz, ona bakıyoruz." Afyon, Konya, Tekirdağ gibi ciddi yatırım çekilebilecek kömür havzaları bulunduğuna işaret eden Albayrak, "Yatırım ajansımız bu alanda ülkeye yeni yatırımcı çekebilir, enerji arz güvenliği esastır ve çeşitlilik, bölgesel riskleri de yönetilebilir hale sokar. Örnek üzerinden anlatırsak; ortada 2 şeritli ve her tarafı çukur dolu bir yol var. Biz sadece düzleştirmeyecek, şerit sayısını da artıracağız" diye konuştu.
SÜPER TERMİK
Çin'in enerji alanında teknolojik altyapıya sahip olduğunu belirten Albayrak, "3'üncü nükleer santral, kömüre dayalı termik santral, rüzgâr ve güneş enerjisi için Çin'deki muhataplarımızla görüşeceğiz" dedi.
Türkiye'de de önemli kömür sahaları olduğuna işaret eden Albayrak, şöyle konuştu: "Ancak, 1.300-2.000 kalori arasında değişiyor. Günümüzde gelişen teknoloji, düşük kalorili kömürü dönüştürerek elektrik üretimine imkân veriyor. Çin'deki 'Süper Termik' teknolojisine bu açıdan bakacağız." Türkiye'nin elektrik üretiminde şu anda 73 bin megavatlık kurulu kapasite olduğunu, bunun yüzde 70'ini özel sektör, yüzde 30'unu kamunun ürettiğini belirten Albayrak, "Özel sektörün çok öne çıkmasından korkmamak gerekiyor. Ben devletin enerji üretiminden tümüyle çıkmasını da doğru bulmam" dedi.
1 KURUŞ PARA KOYMADAN YATIRIMA GARANTİ VERİLİR
Bazı enerji yatırımlarında devletin verdiği alım garantilerinin tartışıldığının hatırlatılması üzerine de nükleer santralları örnek gösteren Albayrak, şöyle konuştu: "Eğer devlet 1 kuruş para koymadan 20 milyar dolarlık nükleer santral yatırımı yaptırıyorsa, burada alım garantisinin gündeme gelmesi normaldir." Geçmişte verilen alım garantilerine işaret eden Albayrak, "Geçmişte doğalgaz çevrim santrallarına verilmiş alım garantileri var. Bazılarında süre yakında dolacak. Onların süresi dolunca yeni yatırımların bazıları için alım garantisi gündeme geliyor. Burada önemli olan bir dengeyi tutturmak" dedi.
10 YILDA 100 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin yüzde 3-4 dolayında seyreden büyüme temposuna işaret eden Albayrak, "Elektrik üretim kapasitemizde de artış bu düzeyde ilerliyor. Oysa, Türkiye'nin daha fazla kurulu güce ihtiyacı var. Önümüzdeki 10 yılda 50 bin megavatlık yeni kapasite yaratmamız gerekiyor. Bu dönemde enerji için 100 milyar dolarlık yatırım gündeme gelecek" dedi. Albayrak, bölgedeki sıkıntılı, zor tabloya rağmen Türkiye'ye yatırımcı iştahının sürdüğünü belirtti.
DÜŞEN FİYATLAR FIRSAT OLABİLİR
Bakan Albayrak'a enerji sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerin düşen fiyatlar nedeniyle zorluk yaşadığı da hatırlatıldı. Albayrak, "Kömür, gaz, hidroelektrik ve rüzgâra dayalı faaliyet gösterenlerle ayrı ayrı görüşüyoruz. Sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Düşen fiyatların, dövizle ilgili gelişmelerin bazı şirketlere sıkıntı yaşattığının farkındayız. Bu ortam bazı yatırımcılar için de fırsat olabilir. Yeni ortaklıklar kurulabilir, satın alımlar gündeme gelebilir. Böyle ortamlar yeni yatırımlar için de fırsat yaratır" diye konuştu.
RÖDOVANS NEDİR?
Maden ruhsat alanlarının sahibi tarafından sözleşme ile özel veya tüzel bir kişiye bir süre terk edilmesi durumunda, maden ocağının işletilmesini üstlenen ruhsat sahibine ürettiği her bir ton maden için ödenen bir tür maden kirası.