TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında hükümet adına yaptığı konuşmada Albayrak, önümüzdeki 10 yılda enerji talebinin iki katına çıkacağını belirtti.
"BOR MADENLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ GÜNDEMİMİZDE YOK"
Türkiye'de bor madenlerinin özelleştirileceği yönündeki iddialara cevap veren Bakan Albayrak, "Dünyadaki bor tüketiminin yüzde 85'i cam, seramik, tarım, temizlik sektöründe kullanılıyor. 110 ülkeye, 400'den fazla kuruma, müşteriye biz bor ihraç ediyoruz. Türkiye'de bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemimiz de yok, herkes müsterih olsun, yerli olarak üretmeye devam edeceğiz. Bor Enstitüsü ve Eti Maden. Bir ürünün sizde olması değil, o ürünün geliştirilmesidir önemli olan. Bor Enstitüsü de bunu yapıyor. Piyasa ve pazarı belirlemek, AR-GE'yi, teknolojik yatırım geliştirmektir önemli olan. Türkiye buna yatırım yapıyor, buna yapmaya da devam edecek. Belirleme noktasında katma değeri yüksek, kr marjı yüksek ürünlere döndürme, basit bir camdan, savunma sanayi, endüstriyel anlamda otomotiv endüstrisinde katma değerli ürünleri yapmaya devam edecek" dedi.
TALEP ARTACAK
Türkiye'nin, enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olmadığını belirten Albayrak, ülkenin, önümüzdeki 10 yılda mevcut hızla büyümesi için en fazla yatırım yapması gereken alanların başında enerjinin geldiğini kaydetti. Albayrak, "Türkiye'nin orta vadede hedeflerine ulaşması için enerji sektöründe önümüzdeki 10 yılda asgari 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var. Bu yatırımları sağlamak için ulusal ve uluslararası iş dünyasına, enerji alanına güvenilir, şeffaf bir yatırım ortamını sağlamamız elzemdir" dedi.
Albayrak, dünyadaki bor tüketiminin yüzde 85'inin cam, seramik, tarım, temizlik sektöründe kullanıldığını söyledi. 110 ülkeye 400'den fazla kuruma ve müşteriye bor ihraç edildiğini belirten Albayrak, "Türkiye'de bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemimiz yoktur, herkes müsterih olsun. Yerli olarak üretimine devam edeceğiz" dedi.
Bakan Albayrak rakamlarla açıkladı "100 Milyar Dolar gerekiyor"