Haberlerde, bazen de çevremizde karşılaştığımız bazı durumlar, çoğu insan için etkileyici olmaktadır. Çöp ev diye tarif edilen durum da bunlardan biridir. Bu evlerin, bu şekilde adlandırılmasının sebebi ise, evde gereğinden fazla, gereksiz eşya olması hatta bir evden büyüklüğünün tersine kamyonlarca eşya çıkacak boyutta olması ve bu eşyaların hijyeninin sağlanmamış olmasıdır. Yani kişinin yaşayacağı alanı neredeyse kalmayacak oranda bakımsız eşya ve biriktirilmiş atılmamış çöplerle dolu bir ev haline gelmektedir.
Bir kişinin böyle bir evde neden ve nasıl yaşayabildiği ise psikolojik olarak ele alındığında bize bazı bozuklukları gösterebilmektedir. Yani çöp evde yaşamak ruhsal anlamda bu durumu bir bulgu olarak ele almamızı sağlar.
Bir kişinin ruhsal bozukluk tanısı alabilmesi için kişinin hissettiği belirtilerin yanında bu durumun belli bir süre devam edip, kişinin işlevselliğini de bozması gerekmektedir. Bu bağlamda çöp evleri düşündüğümüzde bu durumun özbakım düşüklüğü olduğu anlaşılmaktadır. Yani kişinin işlevselliğinin sosyal ve toplumsal bir içe çekilmesinin olabileceği de olası olmaktadır. Bu evler bakımsız eşyalar ve çöpler sebebi ile neredeyse yaşadığı apartmanı saran koku ve diğer hastalıklara da yol açabilmektedir. Bu kişilerin içe çekilip yani kendi dünyasında kendi normlarına göre yaşadığı düşünülündüğünde , tedavi ve yardım arayışı da çevresindeki insanların rahatsızlık duymaları ile olur. Kira aidat ödememe toplum kurallarına uymama kötü hijyene bağlı oluşabilecek sorunlar nedeni ile fark edilirler.
ALTTA YATABİLECEK BAŞLICA RUHSAL HASTALIKLAR İSE;
*Psikotik bozukluklar (Şizofreni, atipik psikoz gibi)
*Alkol madde bağımlılıkları
*Obsesif kompulsif bozukluğun bazı tipleri
*Demansiyel hastalıklar sayılabilir.