Pasta Şefi Didar Yanar
Pasta Şefi Didar Yanar
Tam mevsimi olan armut ve armutlu tatlılar!
03.02.2022 | Perşembe

Armudun anavatanı Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'dır. Etiler zamanında Anadolu'da armut geliştirilmiştir. Armut kurağa en çok dayanan meyvelerdendir. Bir ağaçtan 50-400 kg. Armut elde edilebilir. Armut, içindeki A, B, C vitaminleri sayesinde, besleyici ve yumuşaklık vericidir. Kurusu çerez ve hoşaflık olarak kullanılır.

ARMUTLU KEK

Malzemeler

  • 3 adet armut
  • 3 adet yumurta
  • 170 gr toz şeker
  • 170 gr ayçiçek yağı
  • 100 gr süt
  • 350 gr un
  • 10 gr kabartma tozu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 50 gr fındık içi
  • 5 gr toz tarçın

Hazırlanışı: Yumurtaları derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ekledikten sonra şeker taneleri tamamen eriyene kadar mikser yardımıyla yüksek devirde çırpın. Ayçiçek yağı ve süt ekleyip kısa bir süre daha çırpma işlemini sürdürün. Elenmiş un, kabartma tozu ve toz tarçını ekleyin. Rendelenmiş limon kabuğunu koyun. Düşük devirde tüm malzemeler toparlanana kadar kısa bir süre daha karıştırın. Sap kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını ince bir şekilde soyduğunuz armutları küçük küpler halinde kesin. Fındık içlerini küçük parçalar halinde kırın. Fındık içi ve küp şeklinde kesilmiş armut parçalarını hafifçe unladıktan sonra kek harcına koyup spatula yardımıyla sadece bir kez yavaşça karıştırın. Kek kalıbının tabanını yağlı kağıtla kapladıktan sonra kesilmiş armut dilimlerini yerleştirin. Hazırladığınız kek harcını döküp üzerini bir kaşık yardımıyla düzeltin. Önceden ısıtılmış 170 derece fanlı fırında kabarıp üzeri hafifçe kızarana kadar 40 dakika pişirin. Fırından çıkan sıcak keki dinlendirdikten sonra servis tabağına ters çevirip çıkartın. Böylelikle üst kısmında kalan yağlı kağıdı dikkatli bir şekilde kaldırıp alın. Dilimlediğiniz keki ılık olarak servis edin. Afiyet olsun.

ARMUT TATLISI

Malzemeler

  • 4 adet armut
  • 600 gr su
  • 50 gr toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 4 adet karanfil

Karamel için:

  • 200 gr toz şeker
  • 15 gr su
  • 1 gr limon suyu
  • 40 gram tereyağı
  • 100 gr krema

Servisi için:

  • 60 gram file badem

Hazırlanışı: Büyük boy armutları bol suda yıkayın, kurulayın. Sap kısımlarına zarar vermeden kabuklarını soyun. Taban kısımlarını düzleştirdiğiniz armutların çekirdekli kısımlarını bir oyacak yardımıyla dikkatli bir şekilde çıkartın. Su ve toz şekeri geniş tabanlı, derin bir tencereye alın. Bir kaşık yardımıyla karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Çubuk tarçın ve orta kısmına bir çizik attığınız vanilya çubuğunu tencereye alın. Üzerlerine bir adet karanfil yerleştirdiğiniz kabuğu soyulmuş ve çekirdekleri alınmış armutları, tencereye dik bir şekilde yerleştirin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Karamel hazırlamak için; toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu derin bir sos kabına alın. Erimekte olan toz şekeri karıştırmadan sos kabını aralarda sallayıp şekerin karamelize olmasını sağlayın. Sütlü bonbon rengini alan şeker karışımına soğuk tereyağı katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Rengi koyulaşan ve kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdiğiniz karamel karışımını ocaktan alın. Sıcağı sıcağına cam ya da seramik bir kavanoza boşaltın ve kısa bir süre bekletin. Kısık ateşte, bütün olarak pişen armutları soğuması için servis tabaklarına alın. Hazırladığınız karamel sosu üzerlerine gezdirin, file bademle süsleyip ılık ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.

SON DAKİKA SON DAKİKA