Elma ağacı Türkiye'nin her yerinde yetişir. Elma hoş kokulu, tatlı ya da ekşi, küçük çekirdekli, parlak ve sert kabuklu bir meyvedir. Besin değeri yüksektir. İçinde şeker, protein, madensel tuzlar, B ve C vitaminleri bulunur.
ELMALI GALETTE
Malzemeler
Fındık Ezmesi için;
Elmalı Harç İçin;
Üzeri için;
Hazırlanışı: Rondoya bir kaç parçaya ayırdığımız soğuk tereyağımızı alalım. Üzerine un, şeker ve tuzu ilave ederek rondomuzu çalıştıralım. Tereyağı güzelce ufalanana kadar rondodan geçirme işlemine devam edelim. Hamurumuzu uygun bir yoğurma kabına alalım ve çok fazla yoğurmadan elimizle güzelce toparlayalım. Hamurumuzun üzerini streç film ile kapatalım, yaklaşık 30 dakika kadar dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım. Fındık ezmesi için rondoya fındık, şeker ve tereyağını alarak rondodan geçirelim. Elmalı harç için elmalarımızın kabuklarını soyup dilimledikten sonra tavamıza alalım. Üzerine toz şekeri ilave edip karıştırarak pişirelim. Elmalarımız suyunu salıp çektikten sonra tarçını ilave edelim ve 1-2 dakika daha pişirmeye devam edelim. Buzdolabında dinlenen hamurumuzu tezgaha alalım ve 6 eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı elimizle yuvarlayalım ve ardından bir kenara alalım. Pişirme kağıdından iki parça alarak birini tezgaha yerleştirelim ve hamurlardan birini pişirme kağıdına alıp üzerine tekrar pişirme kağıdı kapatalım. Merdane ile hamurumuzu bir karış genişliğinde olacak şekilde açalım. Hamurumuz istediğimiz boyuta gelince üzerindeki pişirme kağıdını alalım. Hamurumuzun ortasına kenarlarda biraz boşluk kalacak şekilde fındık ezmemizden yerleştirelim. Üzerine de elmalı harcımızdan koyalım ve pişirme kağıdı ile hamuru kenarlarından elmalı harcın üzerine doğru katlayalım. Hazır olan tatlımızı pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirelim. Diğer bezelerimiz için de aynı işlemleri sırasıyla uygulayalım. Tüm bezelerimize şekil verdikten sonra kenarlarına yumurta sarısı sürelim ve toz şeker serpiştirelim. Tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170°C fanlı fırında 30 dakika pişmeye bırakalım. Afiyet olsun.
ELMALI KURABİYE
Malzemeler
Elmalı harç için;
Üstü için;
Hazırlanışı: İlk olarak elmalı harcımızı hazırlayalım. Elmaları rendeleyelim ve ardından teflon tavaya alıp, kaşıkla şekeri üstüne serpip pişirmeye bırakalım. Suyunu çekince tarçın ve cevizi ekleyip, altını kapatıp, soğumaya alalım. Hamurumuzu hazırlayalım. Un hariç, bütün malzemeleri karıştıralım. Unu da azar azar ekleyerek, yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru 5 dakika dinlendirelim. Mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, oval şekilde merdaneyle açalım. Bıçak yardımı ile 4 ya da 5 çentik atalım ve uç tarafa iç harcı koyup, saralım. Uçlarını hafif bükerek, yağlanmış fırın tepsimize dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fanlı fırında pişirelim. Fırından çıkıp ılıyınca, pudra şekerini serpelim. Afiyet olsun.
ELMALI TURTA
Malzemeler
Hamur için;
İçi için;
Üzeri için;
Hazırlanışı: Elmalı turtanın hamurunu yoğuracağınız kaba erittiğiniz margarin, yumurta, süt, şeker, kabartma tozu ve vanilyayı koyup bir kaşık yardımıyla hafif karıştırın. Daha sonra aldığı kadar un ekleyip kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayın. Elmaları soyup rendeleyin. Bir tencereye alıp şekeri ekleyin. Elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve tarçını ekleyip karıştırın. Turtayı pişireceğimiz kabı hafif sıvı yağ ile yağlayın. Hamurun bir kısmını üst şeritleri için ayırın. Hamuru kabımıza yayın. Elma harcını hamurun üzerine yayın. Üstüne şeritleri yapın ve yumurta sarısı sürün. Elmalı turtayı 180 derece ısıtılmış fanlı fırında pişirin. Turta piştikten sonra pudra şekeri serpin.
Afiyet olsun.