Diyabetli kişilerin vücutları yeterince insülin üretemez veya insülini düzgün kullanamaz. Bu durum, kandaki glikoz seviyesinin yükselmesine yol açar. Diyabetin yönetiminde düşük glisemik indeksli (Gİ) yiyecekler tercih etmek etkili bir yöntemdir. Düşük Gİ'li gıdalar, kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar ve ani dalgalanmaları önler. Bu tür yiyecek ve içecekler, diyabetli bireyler için olduğu kadar diyabet riski taşımayan kişiler için de sağlıklıdır, çünkü kan şekeri seviyesini daha stabil tutar.
GLİSEMİK İNDEKS (Gİ) VE SAĞLIKLI BESLENME
Glisemik indeks (Gİ), belirli gıdaların kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkilerini ölçer. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmek isteyen kişiler, düşük veya orta Gİ skorlu yiyecekleri seçmelidir.