  |
|
Dünyada 3 bin projeye imza attık
Türk müteahhitlerin iş yaptıkları ülke sayısı 63'e, toplam iş hacimleri 64 milyar dolara yükselirken, gerçekleştirilen proje sayısı 3 bini aştı.
Türk müteahhitlik firmaları uluslararası pazara 1970'lerin başında Libya ile açılmışlardı. Bu ülkeyi Suudi Arabistan izlemiş, 70'li ve 80'li yıllarda yurtdışındaki işlerin yüzde 90'dan fazlası Arap ülkelerinde gerçekleşiyordu. 1990'lı yıllarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve politik belirsizlikler Türk müteahhitlerin ilgisini Bağımsız Devletler Topluluğu ile Doğu Avrupa ve Asya ülkelerine yöneltti. Bu dönemde Rusya Federasyonu, Ukrayna, Kafkaslar, Orta Asya Cumhuriyetleri, Pakistan ve Uzakdoğu'da önemli projeler üstlenildi. 2000 yılı sonrası, pazarların daha da çeşitlendiği ve belirli proje türlerinde ihtisaslaşmanın başladığı dönem oldu. 70'li, 80'li ve 90'lı yıllarda Türk müteahhitlerinin yurt dışında inşa ettikleri yapılarda birinci sırayı konut inşaatları almışken, 2000-2003 yılları arasında ilgi çekici bir dönüşüm yaşanmış ve endüstriyel yapılar ile teknoloji ağırlıklı işler doğrultusunda proje çeşitlenmesi başladı. Bu dönemde endüstriyel yapılar ile yol-köprü-tünel inşaatlarının ve petrol rafinerilerinin toplam iş hacmi içindeki payı yüzde 59'a ulaştı.
BÖLGESEL MARKA OLUYOR Türk müteahhitler son dönemlerde ise marka olmaya yöneldi. Eskiden müteahhit olarak gidilen ülkelerde havaalanı, turizm, konut, ofis binaları, alışveriş merkezleri gibi alanlarda büyük ölçekli projelerin yatırım ve işletmeciliğini üstlenme eğilimleri yoğunlaştı. 2005 yılının ilk yarısı sonunda Türk müteahhitlerin iş yaptıkları ülke sayısı 63'e, toplam uluslararası iş hacimleri 64 milyar dolara yükseldi, gerçekleştirilen proje sayısı 3 bini aştı. Müteahhitlerimiz hizmet kalitesi, uygun fiyat, teknolojik üstünlük, proje yönetimi becerisi ve müşteri memnuniyeti boyutlarıyla güçlerini 4 kıtada kanıtladı. Yurtdışı müteahhitliğin, Türkiye'nin halen karşı karşıya bulunduğu en önemli iki sorun olan dış ticaret açığı ile işsizliğe çözüm üretebilen bir faaliyet alanı olması önemini daha da artırıyor. Yaratılan döviz girdisi ve inşaat malzemesinin ihracat gelirine göre oranı yüzde 20'ye çıkıyor. Yurtdışındaki işlerin coğrafi dağılımını bakıldığında 1972 - 2005 (Ağustos) döneminde Libya'nın yüzde 23, Rusya Federasyonu'nun yüzde 20, Suudi Arabistan'ın yüzde 10, Kazakistan'ın yüzde 6, Türkmenistan'ın yüzde 5, Irak'ın yüzde 4, Romanya, Pakistan ve BAE'nin yüzde 3'er ve diğer ülkelerin yüzde 23 ağırlığa sahip oldukları görülüyor. Ekim 2005 itibariyle yurtdışında faaliyet gösteren 82 Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi toplam üye sayısının yüzde 63'üne ulaştı. 2005 yılında dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında 14 Türk firması yer alıyor.
ERDAL EREN
|