Hürriyet'in neden 28 Şubat'ta askeri vesayetten yana politikalar izleyip, onların öngördüğü haberciliği yapmak zorunda kaldıklarını açıklarken, dönemin şartlarının ve atmosferinin bunu gerekli kıldığını anlattığı 10 gün önceki yazısında, 'Zamanın Ruhu' kavramına da gönderme yapan ve "Bu felsefi kavramı geçen yıl tedavüle ben sokmuştum" diyen Ertuğrul Özkök'e kötü bir haberim var.
Kusura bakmasın ama kendisinin de dediği gibi son dönemde birçok yazar ve siyasetçi tarafından kullanılan o kavram, iddia ettiği gibi ona ait filan değil.
Bu kavramı ilk ortaya atan kişi, 28 Şubat döneminin bir diğer önemli 'figürü' olan Dinç Bilgin'dir.
Çok eski bir dostu. "Farkında mı değil mi bilmiyorum ama Özkök'ün yaptığı aslında 'intihal' dir. Bilen biliyor ki bu kavramı ilk ortaya atan Dinç Bey'dir. Üstelik öyle geçen yıl filan da değil, çok daha uzun yıllar önce kullanmıştır" deyince aradım hemen 'teyid' için Bilgin'i.
Şaşırdı. "Boşverin ne önemi var. Basit bir mesele bu" filan deyip geçiştirmek istedi. Ancak ben ısrar edince de yanıtladı sorumu.
"Evet. O kavramı ilk ortaya atan benim. Ancak bu kavram bana da ait değil zaten. İngilizcesi "The Spirit Of The Age", Almancası, "Zeitgeist" olan belgeselin adıdır Zamanın Ruhu. Çok etkilenmiştim anlatılanlardan ve 28 Şubat dönemindeki atmosferi açıklamak için de o belgeselin adını kullanmıştım. Bulabilirsiniz arşivlerde ama bence bırakın Özkök, bu kavramı ilk ortaya atan benim filan demeye devam etsin. Ne fark eder ki?" dedi. İtiraz ettim.
"Benim için fark eder. Kavram gerçekten önemli bir kavram. Ve Özkök'ün de dediği gibi hakikaten çok tuttu. Kavrama ya da bunu Özkök'ün kullanmasına itirazım yok. Ancak bence herkes gerçekten sahip oldukları ile arşivlerde, akıllarda yerini almalı. Nasıl ki 'Beyaz Türk' denilince akla rahmetli Ufuk Güldemir gelir. Bundan sonra da 'Zamanın Ruhu' kavramının geçtiği her yerde Ertuğrul Özkök'ün akla gelmesine, bir gerçeğin saptırılmış olmasına kusura bakmayın göz yummam Dinç Bey!" dedim.
Haksız mıyım Sayın Okurlar?