ABD Başkanı Barack Obama, bugün başkanlığının ikinci döneminin ekonomik planını açıklayacak. Obama'nın ofisinden verilen ilk bilgilere göre, 2013-2016 yıllarını kapsayan yeni dönemin öncelikli yatırım alanları altyapı yatırımları, imalat sanayisinin desteklenmesi, temiz enerji yatırımları ve eğitim yatırımları olacak.
Bu plana göre, hem eskiyen altyapı yenilenecek hem de harcamalar yoluyla toplam talep artırılacak. Böylece ekonominin büyümesi ve istihdamın artırılması sağlanacak. Yine imalat sanayisinde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler desteklenerek istihdam ve ihracatın artırılması hızlandırılacak. Ayrıca temiz enerji yatırımlarıyla elektrikli otomobil üretimi desteklenecek, kaya gazı üretimiyle ham petrol ithalatı azaltılacak ve çevrenin kirlenmesi önlenecek. Ve eğitime yatırımla emeğin verimliliği çoğalacak, insan kalitesi yükseltilecek.
Bütün bunlar Obama'nın başkanlığının ikinci döneminde ekonomik planında yer alan öncelikli konular oluyor.
Bir de Obama'dan ikinci döneminde çözülmesi istenen 10 sorun var. Washington'da yayınlanan Foreign Policy dergisinin Ocak-Şubat 2013 sayısında bu 10 istek şöyle sıralanıyor:
Birinci beklenti şu: Dünyada çok sayıda insan ve hayvanın ölmesine, sakat kalmasına neden olan kara mayınlarının üretiminin küresel olarak durdurulması, artık bu silahlardan çevrenin temizlenmesi.
İki: Yunanistan'ın ve Avrupa'nın içine düştüğü ekonomik krizden kurtarılması.
Üç: Uganda'da Tanrının Direniş Ordusu ismiyle bir gerilla örgütü kurup hükümete karşı savaştırmak için 2 milyondan fazla çocuğu kaçıran ve seks kölesi olarak kullandığı iddia edilen Joseph Kony'nin yakalanması.
Dört: Afganistan'da Hamid Karzai, Özbekistan'da İslam Kerimov, Kamboçya'da Hu Sen, Rwanda'da Paul Kagame, Etiyopya'da Meles Zenavi, S. Arabistan ve Bahreyn'deki monarşik liderler ve Meksika'daki uyuşturucu kartellerini koruyan liderlerle işbirliği yapmaması.
Beş: Rusya ile anlaşarak balistik füze ve nükleer silahların azaltılmasının sağlanması.
Altı: ABD'nin, kaybettiği dünya liderliğini ve otoritesini yeniden inşa etmesi.
Yedi: Petrolü, doğalgazın beş katı maliyetle sattıkları için petrol tekellerinin yok edilmesi.
Sekiz: Çevreyi kirleten ve küresel ısınmaya neden olan elektrik üretim santrallerini kapatılması.
Dokuz: Avrupa ve ABD arasında ticareti geliştirip büyük ve zengin bir pazar inşa edilmesi.
On: ABD'de demokrasiyi güçlendirmek için seçmenlerin oylarının seçim kampanyalarında parayla lobicilerce yönlendirilmesinin önlenmesi.
Kısacası Başkan Obama'nın ikinci başkanlık dönemi zorlu geçecek. Yukarıda belirttiğimiz mayınların üretiminin durdurulması ve mayınlı alanların temizlenmesi ile balistik füzelerin sınırlandırılması Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Eğer Obama bu sorunları çözerse Türkiye"ye önemli katkıda bulunabilir. Çünkü Türkiye barış ve uzlaşma dönemini uzun süredir istiyor. Ama çevre ülkeler ve bazı Avrupa ülkeleri bu sürece katkıda bulunacağına, tam aksini yaparak silah satışını ve terörü adeta destekliyor. Dün Star gazetesinde Hüseyin Özay'ın haberine göre, Almanya'nın muadil kuruluşu, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) terörün finansmanı ile mücadele için altı aylık ortak çalışma sonucu hazırladığı anlaşmayı son anda imzalamaktan vazgeçti. 25 Şubat'ta Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye gelecek. Herhalde Başkan Obama'dan istenenler Almanya Başbakanı'na da hatırlatılır. Kendisine, "Almanya ne yapmak istiyor?" sorusu yöneltilir.