Güney Kıbrıs Rum kesiminin bankaları Yunanistan yüzünden zor durumda. Yunanistan'ın kendi devlet bonolarında yaptığı borç silme anlaşmaları hem Kıbrıs Rum kesimi bankalarını hem de Yunan banklarını zor durumda bırakıyor. Çünkü alacağını Yunan devletinden tam olarak tahsil edemeyen bankalar bu sefer de mevduat borçlarını karşılayamıyor. Dolayısıyla bankaların sermaye artırması gerekiyor. Bu parayı da ortaklar koyamadığı için gerekli para Avrupa'dan isteniyor. Kısacası Yunanistan devleti kurtarıldıkça bu defa bankalar batıyor. Böylece kurtarma planlarının ardından yeni kurtarma planları yürürlüğe konmaya çalışılıyor.
Nitekim IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu üçlüsü, Güney Kıbrıs bankalarını kurtarma k için bir plan hazırladı. Bu plan, Alman parlamentosunda geçen hafta tartışma yarattı. Sosyal Demokratlar, Kıbrıs Rum kesimi bankalarında, Rusya'da vergiden kaçmış pek çok mevduatın bulunduğunu söylüyorlar. Rus oligarklarına ait niteliği bilinmeyen kara paraların Alman vergi mükelleflerinin paralarıyla kurtarılmasının doğru olmayacağını ileri sürüyorlar.
Hafta sonunda Financial Times'ta yer alan habere göre, Yeşiller Partisi üyeleri de Kıbrıs Rum kesimi bankalarının kurtarılmasına kara para aklanacağı gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Bir de hemen belirtmekte fayda var, Kıbrıs Rum kesiminde yapılacak kurtarma operasyonun parasal miktarı da henüz bilinemiyor. İşte bu nedenle kurtarma operasyonun tutarının ancak önümüzdeki ocak ayı sonuna doğru belirlenebileceği düşünülüyor. Ayrıca Güney Kıbrıs'ta sadece bankaları kurtarmak da yeterli olmuyor. Tabii Rum devletinin de kurtarılması gerekiyor.
Anlayacağınız oldubittiye getirip Güney Kıbrıs'ı AB'ye tam üye yapan Almanlar kendi başlarına iş açtılar. Almanya ve AB ülkeleri Güney Kıbrıs'ı kurtarırken aynı anda Rus oligarkların kara parasını da aklayacaklar. Demokrat ve şeffaf Avrupa demek ki işine gelince kara para aklamasını bizzat kendisi yapıyor. Yolsuzluk algılama endeksinde ise ilginçtir hemen hepsi tertemiz görünüyor.