Cumhuriyet Halk Partisi'nin programında, CHP'nin, sosyal demokrasinin evrensel değer ve kurallarını benimseyen, bu ilkeleri yaşama geçirmeyi amaçlayan bir sosyal demokrat parti olduğu belirtiliyor. Halbuki CHP'nin son yıllardaki tavrı, onun, sosyal demokrasiden uzaklaşan bir 'bürokrat elitler ve zenginler' partisine dönüştüğünü ortaya koyuyor.
Peki CHP, hangi eylemleriyle sosyal demokratlıktan uzaklaşıyor?
Bir kere CHP hiç yapmaması gereken bir şeyi yapıyor ve düşük gelir gruplarına verilen hizmetlerin artırılmasına karşı duruyor. Sağlık hizmetlerinde son yıllarda yapılan büyük hizmet devrimine karşı çıkıyor. Tam Gün Yasası'nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaktan hiç çekinmiyor. Düzenin değişmemesini, halkın hastane kapılarında eskisi gibi kuyruklarda beklemesini istiyor. 12 Eylül darbe anayasasını savunuyor. Memura grev hakkı gibi özgürlük alanını genişleten anayasa değişikliğine referandumda "hayır" diyor.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu seçkinci politikası, Amerikan sağını temsil eden Cumhuriyetçilerin şu anki politikasına benziyor. Amerika'da da sağcı Cumhuriyetçiler, Başkan Barack Obama'yı, fakir insanları sağlık sigortası kapsamına aldığı için 'sosyalistlikle' suçluyorlar. Demokratların, ekonomik krizin tekrarını önlemek için yaptıkları yasal düzenlemelere karşı direniyorlar. Amerikan sağcıları da tıpkı bizdeki CHP gibi davranıyorlar.
Gelelim kendisini sol olarak tanımlayan CHP'nin sosyal demokratlığına... Sosyal demokrasinin kuramcısı ve kurucusu Karl Kautsky'dir. 1917 Ekim devriminde Lenin'in proletarya diktatörlüğü kurma isteğini, Kautsky eleştirir. "Proletarya diktatörlüğü" kitabında tek parti diktasının, sosyalist işçi hareketine zarar vereceğini ileri sürer. Demokrasiyi ve çok partili hayatı savunur. Proletarya Diktatörlüğünün iç savaş çıkartacağını ve ekonomik kaynakları israf edeceğini ileri sürer. Lenin de, işçi sınıfının diktatörlüğünü istemeyen Karl Kautsky'yi döneklikle suçlar. Suçlayıcı kitabının ismini de "Proletarya diktatörlüğü ve Dönek Kautsky" koyar. CHP'liler de Lenin gibi sosyal demokrasinin kurucusu Karl Kautsky'ye "dönek Kautsky" diyorlar.
Sosyal demokrat olduklarını söyleyen CHP'liler niye sosyal demokrasinin kuramcısı ve kurucusu Kautsky'e dönek diyorlar acaba?
Bu tuhaflığa, dün Taraf'da Neşe Düzel'e konuşan Hasan Bülent Kahraman açıklık getiriyor. Sosyal demokrasi üzerine kitaplar yazan Kahraman, "CHP hâlâ siyasetin ne olduğunu kavrayamadı. Devletle birlikte hareket ediyor ve referanduma 'hayır' diyor. Bürokratik hegemonyanın, anayasa değişikliği yapılarak kırılmasına karşı çıkıyor" diyor.
Kısacası CHP, demokrasi, barış, özgürlük ve fakirleri koruma gibi fikirlerin savunucusu olan Kautsky'ye, diktatörlük istemediği için 'dönek' diyor. Çünkü kendisi, devlete hakim olan bir avuç bürokratla işbirliği yapıyor, halkın iktidarının yanında değil 'yüksek bürokrasinin iktidarının' yanında duruyor ve düpedüz 'bürokratik dikta'yı savunuyor. İşte bu nedenle sosyal demokrasinin babası Kautsky'ye 'dönek' derken hiç sıkılmıyor, çekinmiyor...