İnternet her şeyi yutmaya başladı. Önce SMS'in sonunu hazırlayan anlık mesajlaşma uygulamaları şimdi görüntülü sohbetle daha fazla internet paketi tüketmeye hazırlanıyor. Whatsapp ile başlayan fotoğraf ve video paylaşımına 2016 yılında görüntülü sohbet, telefon numaralarını arama özelliği de ekleniyor. Skype uygulamasıyla yıllar önce başlayan tehdit bugün operatörlerin kapısında. Yurtdışında ücretsiz internet hizmetini filtreleyen operatörler internet üzerinden konuşmaları engelleyebiliyor.
DEVLER REKABETE HAZIR
Whatsapp'ı satın alan Facebook şimdi son darbe için Whatsapp entegrasyonu bekliyor. Rakipleri boş durmuyor. Google Gtalk, uygulamasını Hangout'a devretti. Microsoft Windows 10 ile Skype entegrasyonunu sonunda başardı. Ancak Facebook, Whatsapp sayesinde mobil platformlarda önemli başarı elde etti. Telefon numarasıyla Facebook hesabı birleştirildiğinde eldeki kullanıcı bilgisi daha değerli hale gelecek.
5 DİLDE 168 ÜLKEDE 'BIP'LİYOR
Turkcel yazın başında 3G hizmetine başladığı Ukrayna'da anlık mesajlaşma ve görüntülü sohbet uygulaması BIP'i yerel dilde kullanıma sürdü. 5 dilde kullanıma sunulan BIP, İngilizce ve Türkçe olarak 4.2 milyon kez iOS ve Android telefonlara indirildi. Tüm akıllı telefon kullanıcılarına açık olan BIP hizmetinden Turkcell kullanıcıları ekstra data desteğiyle faydalanıyor. Geçtiğimiz aydan itibaren görüntülü sohbet özelliğinin de BIP'e eklenmesiyle kullanıcı sayısı artmaya başladı. Turkcell, Ukrayna, Belarus ve 168 ülkede her iki platformda indirme hızı arttı.
GENÇLERİN GÖZÜ TELEFON EKRANINDA
TV kuşağı öldü, yaşasın akıllı telefon kuşağı. Her gün televizyon karşısında geçirdiği zamanın iki katını akıllı telefon ekranına bakarak geçiren gençlerden söz ediyoruz. Türkiye'de her iki kişiden biri akıllı telefon sahibiyken 14-24 yaş arasında bu oran yüzde 90'lara çıkıyor. Akıllı telefon, tablet, bilgisayar, oyun konsolu ve televizyon arasındaki rekabetin birincisi açık ara mobil cihazlar oldu. Yani akıllı telefonlar yeni çağın aracı olduğunu kanıtlıyor.
1980'LERDE BAŞLADI
80'ler Sadece yerel ağlarda hoş bir seda: IRC
Dünyada 70'lerde başlayan uçtan uca tek yerel ağlarda yapılan anlık mesajlaşma dünya için ilk dönemdi. 1982 yılında Commodore Quantum Link servisiyle anlık mesajlaşma işlerine başladı.
90'lar ICQ numarasıyla coştuk Messenger'a koştuk
Doksanların ikinci yarısı hayatımıza giren Mirabilis yani ICQ Türkiye'de otomobillerin arka camlarına yazılacak kadar popüler oldu. 90'ların sonu MSN Messenger'ın habercisiydi.
2000'ler Bilgisayarda görüntülü konuştuk
Türkiye uzun süre Microsofft MSN Messenger tutkunu oldu. Microsoft'un kendisini internetin sahibi sandığı yıllara dönüştü. Türkiye internet kullanıcılarının çoğunluğu Messenger üzerinden haberleşmeye başladı. Oysa asıl büyük patlama Skype sayesinde oldu. Hem de operatörleri bile korkutacak kadar. Microsoft o zaman gözden kaçırdığı Skype'ı daha sonra satın alacaktı. Google, meydanı Microsoft'a bırakmadı ve gtalk ile gerçek gücünü hissettirmeye başladı.
2010'lar Mobil ve sosyal ağlar dönemi
2005'ten sonra sosyal ağların fırtınası ve 2007'den sonra akıllı telefonla birleşince anlık mesajlar mobil platformlara kaydı. Türkiye'de 3G servisinin başlamasıyla, asıl büyük patlama oldu. Facebook ve Facebook Messenger hareketi kendini gösterdi. Türkiye Facebook'u çok sevdi. Fakat asıl bomba 2009 yılında Whatsapp'ın akıllı telefonlara indirilmesiyle başladı. 3G ve akıllı telefonların yaygınlaşması sonucu Whatsapp kısa mesajların katili olduğunu gösterdi. Facebook'un Whatsapp'ı satın almasıyla operatörler için asıl tehdit başladı. Turkcell, kendi mühendisleri tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma uyguması BIP ile operatörlerin kaderini beklemeyeceğinin işaretini verdi.