Akıllı telefon ekranından gözümüzü ayıramamamıza neden olan uygulamalar hem eğlence hem de risk haline geldi. Her yıl milyarlarca uygulama akıllı telefonlara indiriliyor. 2014 sonu itibarıyla, Google Android plat- formunda toplam 1 milyon 300 bin, Apple iOS da ise 1 milyon 100 bin uygulama bulunuyor. Windows ve Amazon uygulama marketleri henüz Android ve iOS pazarını tehdit eder boyuta gelmedi. Aradaki mesafe açıldıkça tüketici tercihi de etkileniyor.
NEYE İZİN VERDİĞİNİZE DİKKAT!
Eğitimden sağlığa, oyunlardan fotoğraf ve videoya kadar binlerce farklı ücretli ve ücretsiz uygulama kullanıcılar tarafından indirilirken, bazı detaylar gözden kaçıyor. Kullanıcılar detaylara asla dikkat etmiyor. Bu uygulamaları indirirken izin verdiğimiz bilgiler oldukça çarpıcı. Fotoğraflarımızdan konumumuza, adres defterimizden hareket bilgimize kadar pek çok şeyi de bilmeden paylaşmış oluyoruz. Açık kalan uygulamalar, hızlı data ve pil tüketimine de sebep oluyor. Peki ne yapmalı? Bunun için çeşitli programlar var. Örneğin, 360 Security uygulaması, pil durumu kontrolü, hızlandırma ve temizleme özellikleriyle dikkat çekiyor. Kullanıcılar uygulamaya bakarak en çok pil tüketen ve veri kullanan uygulamaları rahatlıkla kontrol edebiliyor.
ABD'NİN 6.5 KATI TEHDİT
Akıllı telefonlara indirilen uygulamalar bazen farkında olmadan internet tüketiminizi artırabiliyor. Tıpkı açık kalan musluk gibi faturada görünce aklımız başımıza geliyor. Bu uygulamaların faturayı şişirmesinin iki nedeni var: Birincisi otomatik güncelleme, ikincisi gönderilen bildirimler. Cep telefonunda açık kalan uygulamanın hangisi olduğunu da görmek kolay değil. Türkiye pazarına giren Çinli mobil antivirüs ve performans uygulama geliştiricisi 360 Mobile Security, Türkçe yazılımla güvenlik ve performans taleplerine yanıt veriyor. Çinli firmanın Global Operasyon Direktörü Yan Huang, 300 milyon kullanıcıya sahip olduklarını belirterek Türkiye'nin 5'inci büyük pazar olduğunun altını çiziyor. Huang, "ABD ve Japonya 360 Security uygulaması virüslere karşı, Endonezya ve Türkiye'de ise açık uygulamaları temizleme ve hızlandırma için kullanıyor. Özellikle oyun kullanıcıları temizleme ve hızlandırma özelliklerini seviyor" diye konuşuyor.
2 MİLYON KULLANICI
Türkiye'de mobil platformlarda ABD'nin 6.5 katı fazla tehdit olduğuna dikkat çeken Huang, "360 Security uygulamasında Türkiye'de günlük 2 milyon aktif kullanıcıya sahibiz. Türkçe arayüze sahip uygulama hızlandırma ve temizleme için kullanılıyor ama virüs tehdidi yüksek" diyor.
En popüler hang
Apple - iOS
360 Security - Güvenlik ve performans
WhatsApp Messenger - Anlık mesajlaşma
Facebook - Sosyal Ağ
Facebook Messenger - Anlık mesajlaşma
Instagram - Fotoğraf ve video paylaşım
YouTube - Video paylaşım
BIP Messenger - Anlık mesajlaşma
Sniper Fury - Oyun
Periscope - Canlı yayın
BonusFlaş - Alışveriş
İlk 10'da 2 yerli uygulama var
Türkiye'de en çok indirilen iOS tabanlı uygulamalar listesinde Çinli güvenlik ve perfomans yazılımı 360 Security yer alıyor. İkinci sırada ise Whatsapp Messenger anlık mesajlaşma uygulaması bulunuyor. İlk 10 sırada sadece iki yerli yazılım var.