Türkiye'de veri merkezi yatırımları büyük hızla devam ediyor. 4.5G altyapısının hayata geçmesiyle performans ihtiyacı ve kişi başına veri tüketimi artacak. Kişi başına veri tüketiminin artması veri merkezlerinden performans taleplerinin artmasına neden oluyor. Telekom operatörlerinin veri merkezi yatırımları büyürken küresel internet ve teknoloji devlerinin gözü Türkiye'ye çevrildi. Türkiye'de bir internet değişim noktası (internet exchange point) oluşturulması fikri kaçınılmaz şekilde karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Bilgi ve İletişim Teknolojileri İletişim Kurumu katkılarıyla uluslararası alan adı (domain name) dağıtımı yapan ICANN sunucularının dünyadaki 3 merkezinden biri Türkiye olmuştu. Geçtiğimiz hafta IDC'nin 2016 tahminlerini açıkladığı toplantıda Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu koşullar oluşursa Türkiye'de veri merkezi yatırımı yapmaktan çok memnun olacaklarını söyledi.
AMAZON TÜRKİYE OFİSİNİ AÇTI
Geçtiğimiz ay Seattle'daki merkezinde ziyaret ettiğimiz Amazon Web Services (AWS) Türkiye ofisinin açılacağı müjdesini vermişti. Şirket daha önce İngiltere ve Çin'de bulut hizmetlerini sunmak için veri merkezi yatırımı yapacağını açıklamıştı. İngiltere'deki merkezin 2017'de hayata geçmesi bekleniyor. AWS Türkiye'de veri merkezi yatırımı için de şartların oluşması gerektiğini vurguladı. Kasım sonunda da İstanbul'da ofisini açtı. Türkiye tüm bölgeye bakıldığında güvenilir bir veri değişim merkezi olmaya aday tek ülke. Türkiye'de insan kaynağı açısından yeterli altyapı var. Hedefe uygun formasyon kazandırarak insan kaynağı elde edilebilir. Küresel işbirliği ortamının oluşması için veri merkezi yatırımlarında en önemli sorunların başında hukuksal altyapı geliyor. Veri merkezinde barındırma hizmeti veren kurumlar ve büyük içerik sağlayıcılar hukuksal koşulların oluşmasını bekliyor. Barındırma hizmeti veren kurumların sorumlulukları ve yaptırımlar konusunda değişiklikler etkili olacak. 5651 sayılı yasada yapılacak değişiklikler YouTube, Facebook gibi içerik şirketlerinin de Türkiye'de yatırım yapmasının önünü açabilir. Ancak bunun için Türkiye'de operatörlerin ortak akılla yatırım yapması şart. Kullanıcı tarafından oluşturulan YouTube, Twitter, Facebook gibi içerik hizmetlerinin hukuksal sorumluluklarının paylaşılması şart. Kişisel haklar konusunda ihlaller de daha hızlı çözümlenebilir. Ancak bu altyapı oluşturulurken sosyal medya kullanımı ve internet vatandaşlığı konusunda bilinçlendirme şart.
BULUTA KURUMSAL MÜŞTERİ ARTIYOR
AWS 2006'da hayata geçirildiğinde bulut hizmetlerini ilk kullanmaya başlayanlar arasında Türkiye'den kuruluşlar da bulunuyor. Türkiye'de bulunan müşteriler artık geliştirme ve test ortamlarından büyük veri analitiğine, mobil, web ve sosyal uygulamalardan işletmelere yönelik iş uygulamaları ve kritik iş yüklerine kadar her şeyi çalıştırmak için AWS'yi kullanıyorlar. Bugün, Peak Games, Yemeksepeti ve Siberalem.com gibi Türkiye'nin en tanınmış ve en hızlı büyüyen şirketlerinden bazıları ve Digiturk, Arçelik, Vestel Elektronik, Pegasus Airlines, Metglobal ve Türk Telekom gibi dünya çapındaki birçok şirket de AWS müşterileri arasında yer alıyor. Amazon Web Services Türkiye Ülke Müdürü Murat Yanar, yeni ofisin; müşterilerin AWS ile kendi ortam ve yerel dillerinde doğrudan temasa geçebilmesi için, müşteri yöneticileri, çözüm mimarları, iş ortağı yöneticileri, destek personeli ve diğer farklı fonksiyonlara sahip bir ofis olacağını ifade etti.
VERİ MERKEZİNİN İLACI UYGUN FİYATLI ELEKTRİK
Veri merkezlerinin en önemli maliyet kaynaklarının başında elektrik geliyor. Kesintisiz ve uygun maliyette elektrik için dev veri merkezlerinin çoğu barajların yakınına kuruluyor. Üst seviyede bir veri merkezinin en büyük maliyet kalemi elektrik tüketimi olduğundan bu konuda özel bir tarife oluşturulması kaçınılmaz. Hatta teknoloji devlerin yenilikçi ve alternatif elektrik çözümleriyle gelmeleri de özendirilebilir.
DEVLER PERFORMANS İÇİN YATIRIM YAPACAK
Amazon, Microsoft, Google gibi internet ve teknoloji devleri veri merkezlerini bireysel ve kurumsal kullanıcılarının performans ihtiyacına göre şekillendiriyor. Video paylaşım sitelerinin performansları yine kullanıcıların ziyaret sıklığında etkili oluyor. Bulut hizmetleri yaygınlaştıkça performans talepleri de artacak. 4.5G mobil altyapının hayata geçmesiyle performans taleplerinin doruk noktasına ulaşması bekleniyor.