Dışarıdan, objektif bir bakışla FETÖ'yü analiz eden herhangi birinin ilk söyleyeceği şeylerden biri; örgütün firari, küresel ve giderek gayri-milli karakteridir. Zira kendini Mehdi/Mesih olarak lanse eden sapkın lideri Fetullah Gülen'den başlayarak örgütün hemen bütün üst düzey yöneticileri dünyanın dört bir tarafına yayılmış durumda. Aranan FETÖ'cü sayısı savcılık ve mahkeme dosyalarına göre takriben 4 bin kişi.
Daha önce bu köşede FETÖ'nün üst yönetiminin firar haritasını yayınlamış ve hangi örgüt yöneticisinin nerede olduğunu istihbarat raporlarına dayanarak açıklamıştık. Bir de sürekli yer değiştiren, 'mobil' ya da 'seyyar' FETÖ'cüler var ki, bunlar örgüt yönetimi için önem arz eden kritik isimler ve gittikleri yerlerde FETÖ namına örgütsel faaliyetlerine devam ediyorlar.
Sık yer değiştiren FETÖ imamlarından biri Zaman Gazetesi'nin eski yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı. HDP'li Gültan Kışanak'la yaptığı görüşme sonrası HDP/PKK-FETÖ ittifakının temellerini atan Dumanlı, son olarak ABD'de bir alışveriş merkezinde görüntülendi. Örgütün medya imamlarından olan Dumanlı, tanınmamak için bere ve güneş gözlüğü takmıştı. Dumanlı'nın ABD'den önce Avustralya Melbourne'de bulunduğuna dair istihbari bilgiler var.
ZEKERİYA ÖZ SIK SIK ÜLKE DEĞİŞTİRİYOR
Sık ülke değiştiren FETÖ yöneticilerinden biri de Ergenekon ve 17 Aralık süreçlerindeki kumpaslarda 'savcı' sıfatıyla başrol oynayan Zekeriya Öz. Öz'ün firar ettiği dönemde ilk gittiği ülke Gürcistan'dı. 10 Ağustos 2015'te kaçan Öz, tanınmamak için bıyıklarını kesmiş, kafasına da bir şapka geçirmişti. Gürcistan'dan sonra Ukrayna'ya gittiği öne sürülen Zekeriya Öz buradan Almanya'ya geçti.
FETÖ'nün devletin arşivinden çalıp hard disklere yüklediği mahrem bilgileri Alman derin devletine verme vaadiyle iltica talebinde bulunan Zekeriya Öz'ün Avrupa'da sık sık ülke değiştirdiği belirtiliyor. Belçika, gittiği ülkelerden biri.
Cemaat jüristokrasisinin kudretli savcısı Zekeriya Öz, istediğini cezaevine attırdığı dönemlerde tanınmış işadamlarıyla tavla oynardı. Genellikle bahis büyük olurdu. Daha doğrusu Öz kazanırsa -ki rakiplerinin onun hışmını çekmemek için yenilmeyi tercih ettikleri de vakidir- fiyatları 10-30 bin dolar arasında değişen gösterişli saatlerden alırdı. Nadirattandı ama kendisi kaybederse de kolundaki 200 dolarlık mütevazı saati verirdi. Zekeriya Öz'ün tavla oyunlarından kazandığı saatleri İstinyePark ve Nişantaşı'ndaki saatçilerde gerçek fiyatının biraz altında bedelle nakde çevirdiği de biliniyor. Bu bilgiler, işadamlarının ve saatçilerin tanıklığıyla sabit.
Adının ilk harfini, çekiştire çekiştire yürüdüğü kemerine Zorro'nun Z'si gibi kazıttığı o şaşalı dönemlerinde devletin, hukukun gücüyle kabadayılık yapıyordu Zekeriya Öz. Savcısı olduğu Ergenekon Davası sürecinde 100 binden fazla telefon izlendi. 60 bin telefon dinlendi, 3 bin kişi hakkında takip yapıldı, bin 360 kişi ifade verdi, 588 kişi tutuklandı, 7 sanık ifadesini veremeden öldü, 7 sanık kansere yakalandı. Dava ile ilgili 19 iddianamenin toplam sayfa sayısı 17 bini aştı, davanın ek klasör arşivi 5 terabayt büyüklüğüne ulaştı.
Zekeriya Öz, şimdi yaptığı hukuksuzlukların bedelini ödeyeceği yargılamadan kaçmak için ülke ülke dolaşıyor.
CELAL KARA AVRUPA'DA GEZİYOR
Örgütün seyyar yöneticilerinden bir diğeri, yargı ayağının önemli isimlerinden 17 Aralık Savcısı Celal Kara. Kara, Zekeriya Öz'le birlikte Gürcistan ve Ukrayna'nın ardından Almanya'ya geçti. Genelde Öz'le birlikte seyahat ettiği yönünde istihbari bilgiler var.
Celal Kara, Zekeriya Öz gibi 'meşhur' değildi. Ama o da bir dönem, Genelkurmay gibi ışıkları takip edilen Beşiktaş'taki Özel Yetkili mahkemelerde duruşma savcılığı yaptı. Kara, Cumhuriyet Gazetesi'ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, 17 Aralık'ın 1 numarası olarak gösterdiği röportajlar vermişti. Bu röportajlarda 2013'ten beri yapılanların Menderes'in idam gerekçesinden daha ağır olduğunu söyleyecek kadar da ileri gitmişti. Menderes örneğini de 'ayıp olmasın diye' "Tasvip ettiğim için söylemiyorum" diye not düşerek vermişti! Demişti ki, "Bakın, Adnan Menderes'in idamına gerekçe olan kararın dayanağı neydi, biliyor musunuz: Meclis'te Tahkikat Komisyonu kurmak suretiyle yargı yetkisinin gaspı. Bunu anayasanın ilgası saydılar. O, çok basit bir olaydı. Bugün yapılanlar onun fersah fersah ötesinde."
Bu açıklamaları FETÖ'cü 15 Temmuz darbe kalkışmasından önce yaparak darbenin işaretini de vermişti aslında. Darbe girişiminden önce kaçtı ve şimdi Avrupa'da ülke ülke dolaşıyor.
Mobil FETÖ yöneticilerinden biri de Özel Yetkili Savcılıklar döneminde Başsavcı Vekilliği yapmış Fikret Seçen. Seçen, son olarak Çorum Savcısı iken Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla görevden uzaklaştırılınca, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulacağını ve tutuklanacağını öğrendi ve iki gün öncesinden Hollanda'ya gitti. Seçen'in, Hollanda'nın yanı sıra 'Kıta Avrupası'nın kuzey ülkeleri Almanya ve Belçika'da da görüldüğü belirtiliyor.
İSTİHBARAT İMAMLARI DA SEYYAR
FETÖ'nün bir diğer mobil yöneticisi, örgütün en güçlü döneminde Emniyet'ten ve kurumun istihbarat dairesinden sorumlu imamlığı yürüten Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil. Özdil, kayıtlara göre 5 Şubat 2014'te yurtdışına çıktı. Bir süre önce Tayland'da bile görüldü. Avrupa ülkelerinde ve Afrika'da görüldüğüne dair bilgiler var.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan Sinan kod adlı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İmamı Murat Karabulut, 4 Şubat 2014'te yurtdışına kaçtı. Karabulut da sık sık ülke değiştiren isimlerden. Görüldüğü ülkelerden biri Güney Afrika Cumhuriyeti.
Hem Osman Hilmi Özdil, hem de Murat Karabulut'un, 2007 yılında FBI tarafından ABD'ye girişte gözaltına alınsalar da ABD'nin 17 Aralık'tan sonra FETÖ'cüleri daha etkin biçimde kullandığı süreçte ABD'ye gittiklerine dair de bilgiler var.
Ülke değiştiren önemli FETÖ imamlarından biri de Mustafa Yeşil. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanlığı yapan Yeşil, hakkında soruşturma açılacağını öğrenince 29 Nisan 2015'te Almanya'ya gitmişti. Yeşil ardından ABD'ye geçti. Şu anda orada olduğu sanılıyor.
FETÖ, yaşam için elverişli olmayan Antarktika dışında dünyanın tüm kıtalarını firar alanı olarak kullanan bir küresel örgüt. Önem verdiği imam ve yöneticilerinin de sık sık yer değiştirmelerini sağlayarak onları koruyor. Firar ve dünya sathında yer değiştirmeler de, zaten ruhen ve fiziken vatansız olan örgütün küresel, gayri-milli karakterini perçinliyor.