Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

“Şirketleri şu anda satma düşüncemiz yok”

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından FETÖ ile bağlantılı şirketler TMSF'nin kayyımına geçti malumunuz. Son günlerde dikkatinizi çekmiştir. Pek çok şirketten TMSF bünyesinde yer alan şirketlere talip olduklarına yönelik de açıklamalar geliyor. Mali yapıları artık gerek kayıt altında olmaları gerekse de iyi yönetilmeleri nedeniyle oldukça iyi durumda. Peki Boydak, Aydınlı, Koza, Uğur Soğutma gibi şirketler ne zaman satışa çıkıyor?
A Para'da konuk ettiğimiz TMSF Başkanı Muhiddin Gülal'a sordum. Hukuki olarak satışla ilgili süreç şirketlerin ekonomik devamlılığı esasına oturtulmuş durumda. Şirketin ekonomik devamlılığında bir tehlike söz konusu ise şirketin satışı gündeme gelebiliyor. Varlık satışı yapmanın önünde bir engel yok.
Gülal "Satış noktasında çok agresif olmadık. Çünkü şirketlerimiz iyi noktada. Biz bu süreçte sadece 11-12 şirketi sattık. Varlık satışıyla desteklediğimiz şirketlerimiz oldu. Özellikle büyük şirketlerde hukuki sürecin tamamlanması taraftarıyız. Kararlar çıkarsa biz de ona göre bir yol haritası çizeceğiz. Ama şimdi Koza, Boydak, Aydınlı, Uğur Soğutma'nın ekonomik devamlılığıyla alakalı bir sıkıntı söz konusu değil. Dolayısıyla şu an satamam. Ama önümüzdeki dönemde bu şirketlerin satışının önünün açılmasını teminen bir iki hukuki düzenleme yapmak istiyoruz. Altyapısı hazır. Bunu da Meclis'imizden geçirdikten sonra elimizdeki varlıkların tamamının satışıyla ilgili bir aksiyon almayı planlıyoruz. Ama kısa vadede şirketlerin satışıyla ilgili bir düşüncemiz yok" dedi.
Şirketlerin özkaynakları 20.1 milyar TL, ciroları 22.5 milyar TL, aktif büyüklükleri 57.3 milyar TL seviyesinde ve 45 bin 630 kişi çalışıyor. Devir tarihinden bu yana bu şirketler aktif olarak yüzde 31 seviyesinde büyüdü. Özkaynak artışı yüzde 14 seviyesinde. Örneğin Aydınlı Grubu'nda büyüme oranı yüzde 52, Boydak'ta geçen yıla göre kârlılık artışı yüzde 41. Koza Altın'ın borsa değerinde artış yüzde 260 seviyesinde. Uğur Soğutma'da yüzde 68 seviyesinde kârlılık artışı söz konusu.
Gülal diyor ki "TMSF bünyesine geldiği anda bütün şirketlere artık milletin malı olarak bakıyoruz. Dolayısıyla bu şirketlerin katma değer üretmeye, istihdam yaratmaya devam etmesi gerekiyor. Özellikle Koza'da kayıt dışı çok işlem vardı. Biz kayda aldık. Şirket otomatikman büyüdü zaten. Bu şirketler TMSF kayyımında bir irtifa kaybı yaşamadılar. 2018, 2017'den daha iyiydi. 2019 yılında bu rakamların kat be kat üzerine çıkmayı hedefliyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA