Yanınızda ne cüzdan taşıyorsunuz ne de kredi kartı... Sadece cep telefonunuzla çıkıp yemek yiyip, alışverişinizi yapıp, taksiye binip evinize dönüyorsunuz.
Bu artık filmlerde izlediğimiz bir sahne değil. Şahit oldum, Çin'de nakit taşıyan yok.
1.4 milyarlık ülkede her üç kişiden biri sokak satıcısından bile alışverişini cep telefonuyla yapıyor.
Mobil ödeme programıyla karekodu taranıyor ve işlem tamam. Ülkede 900 milyona yaklaşan akıllı telefon kullanıcısı, mobil ödeme yöntemlerinin hızla benimsenmesini sağlayan en önemli etken.
Teknoloji devi Tencent şirketinin anlık mesajlaşma uygulaması olarak 2011'de piyasaya çıkardığı WeChat'in 800 milyondan fazla kullanıcısı var. 200 milyonu uygulamayı alışveriş için kullanıyor. E-ticaret devi Alibaba ise Alipay üzerinden 450 milyon kullanıcıya hizmet veriyor.
New York Borsası'nda 17. yılını kutlayan Turkcell'in CEO'su Kaan Terzioğlu yeni projelerini anlatırken Çin örneği gözümün önüne geldi. Dünyada teknolojiyi kullanan finans sektörünün yanı sıra finans hizmeti veren teknoloji sektöründeki ilerleyiş daha dikkat çekici. Terzioğlu bunu, geçtiğimiz günlerde görüştüğü Alibaba CEO'sunun sözleriyle destekliyor: "Artık Fintech değil Techfin demek daha doğru."
Turkcell BDDK'dan e-pay lisansını geçen hafta aldı ve Paycell kartıyla yani kendi kredi kartıyla yakında alışverişin içinde olacak. Çin'in wechat'i gibi Turkcell'in bip'i de mesajlaşmanın yanına alışverişi ekleyebilir. Turkcell CEO'su Terzioğlu 3 yılda 10 milyon kullanıcı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: "Türkiye'de nüfusun yüzde 40'ının banka hesabı yok ama herkesin cep telefonu var."
Ya güvenlik sorunu? Hızlı giriş adı verilen dijital kimlikle bu sorunun ortadan kalkacağı vurgulanıyor.
Turkcell hızla finans sektörünün de önemli bir oyuncusu olurken faiz hassasiyeti olanları da düşünmek lazım. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça'dan öğreniyorum ki kullandırdığı kredi 3.7 milyonu bulan tüketici finansman şirketi faizsiz finans için de başvurusunu yapmış. Akça, Alibaba ile görüşmelere de şu sözlerle ışık tutuyor: "Çok ilgililer. Bizimle çalışmak istiyorlar."
Sizce de artık bu dünyaya şarjı bitmeyen telefon şart değil mi?