Hollanda'nın Türkiye ile ilişkileri derin krize dönüştürmesi sadece iki ülkenin değil Avrupa gündeminin ön sıralarında. Durum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geriliminden sonra Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı Roterdam'daki Türkiye konsolosluğuna sokmamasıyla konjonktürel olmaktan çıktı, ikili ilişkileri kopma noktasına getirdi.
Gerilimi İzmir'de yakından izleyen Başbakan Binali Yıldırım, sabaha karşı önce yazılı açıklamayla Hollanda'nın tutumuna tepki gösterdi sonra da özel sohbetimizde ayrıntılı değerlendirdi.
***
Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere AB ülkeleriyle yaşanan gerilimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir süredir Avrupa'nın seçim yapılacak ülkeleri iç siyasetle çok fazla ilgileniyor. Bu durum bizim halk oylaması sürecine yansıyor. Bizim vatandaşlarımıza ulaşmamız ve yeni sistemi anlatmamız gayet doğal ve anlaşılır. Buna karşı bazı ülkelerin engeller çıkarması kabul edilebilir değil. Bunu iç siyaset malzemesi olarak kullanıyorlar. Tabii o ülkelerdeki FETÖ ve PKK terör örgütleri de medya ve basınla ilişkileri nedeniyle kamuoyu oluşturmada etkili oluyor.
Gece Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştünüz. Görüşme nasıl geçti?
Sorunun çözülmesi için yardımcı olmasını istedim. Bu krizin daha fazla sürdürülmemesi ve çözülmesi gerektiğini söyledim.
Hollanda'nın yasakçı tavrı alışılmış değil. Bu ne anlama geliyor?
Bu tamamen diplomatik bir skandal. Hollanda sınırından serbestçe giren bir bakan sıradan bir vatandaş bile olsa içeride faaliyetlerinin kısıtlanması, engellenmesi hiçbir yasaya, hiçbir kurala uymaz. Bu kadar nettir.
AB ile bir kopuş yaşanır mı?
Ülkeler arasında daimi dostluk daimi düşmanlık olmaz. Zaman zaman gerilir zaman zaman düzelir. Her şeyin bir çözümü vardır. Çözüm ne olursa olsun Türk milletini rencide edecek hiçbir harekete göz yummayız. Karşılığını en sert şekilde veririz.
Konsolosluktaki bayrağın indirilmesi... Türk bayrağının çekilmesi.
Bu bir provokasyondur bunlardan uzak durmak gerekir.
Bu kadar sertleşmesini neye bağlıyorsunuz?
Avrupa ile uzun süredir ilişkilerimiz istediğimiz düzeyde gitmiyor. 15 Temmuz darbe kalkışmasında Avrupa net duruş ortaya koyamadı. Ondan beri ilişkilerde bir gerilme var.