Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Doğu'nun fukaralığı BDP'nin işine yarar mı?

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ağırladı. Bakan Yıldız, "Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu'daki 11 il ile 5 ilçede doğalgaz iletim hatları için ihaleye çıkıyoruz" müjdesini verdi.
Türkiye, 2002'den bu yana doğalgaz dağıtımını özelleştiriyor. Doğalgaz özelleştirmesi yatırımcıya "Gel buraya para yatır ve para kazan" demekten başka bir şey değil! Yatırımcı, en iyi yatırımı yapıp, en iyi parayı nasıl kazanacağına bakar.
Bölgeleri listeler.
En iyilerin başında sanayi kompleksi olan iller, ikinci sırada da büyük konut tüketici sayısı gelir.
Bu iki kriter gösteriyor ki, Türkiye başarılı bir özelleştirme yaptı. Şimdi sanayinin olmadığı yerler ve müşteri konut sayısının az olduğu iller sıraya girdi. Özel sektör sorunlu illere gider mi?
Hükümet niye 10 yıl önce bu illere gitmedi?

***

Malum, 4646 sayılı Doğalgaz Kanunu'na göre devlet bu iş için yatırım yapamaz.
Ama, "istisna kavramı" ne zaman için geçerli?
Tabii ki, özel sektörün yatırım yapmak istemediği ve yatırım zorunluluğunun ortaya çıktığı dönemlerde... Bir çeşit sosyal sorumluluk bu. Şimdi o dönemde değil miyiz? Bu yatırımların bugüne kadar yapılmayışını güvenlik ve teröre bağlayıp, oradan da BDP'ye siyasi fatura çıkarmak bize göre kolaycılık. Enerji bir "business" değil, bir politika. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nin fukara kalmasının BDP'nin işine yaradığı düşünülüyorsa vay Ankara'nın haline!..
Kürt politikası bu mu?
Enerjinin demokrasiye ihtiyacı yok.
Dünyadaki enerji kaynaklarının yüzde 68'i demokrasinin d'sinin bile olmadığı bir coğrafyadan çıkıyor. Demokrasinin beşiği olan ülkeler de alıcı ve vericiyi buluşturuyor, o kadar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA