Yapım tekniğiyle sağlıklı beslenmeden dünyada açlığı önlemeye kadar pek çok alanda çığır açabilecek potansiyele sahip bulgur yeni bir gıda terimin de ilham kaynağı oldu: Bulgurasyon...
Buğday, temizlenerek önce pişiriliyor sonra kurutuluyor, böylece bulgur elde ediliyor. Yarı pişirme ve kurutmayı ifade eden bu kelime gıda mühendisliğinde yerini çoktan almış durumda. 4 bin yıllık bulgur, bu topraklarda şimdi bizlerin de dikkatinde...
Bu defa kendi hazinemizin dilencisi olmadık ve bulguru, yeni zenginlik alanlarımıza katmak için Bulgur Festivali düzenledik.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Borsası'ndan Selami Memiş ve Ahmet Tiryakioğlu ile Hububat İhracatçı Birliği Başkanı Mahsun Altunkaya, bu festivalin A Takımı'nı oluşturdular.
Bulgurun bu A Takımı yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Milletvekili Nejat Koçer ve yazar dostlarımızla bu festivale katıldık. Konuşmalardan çıkardığım şu: Anadolu'nun sarı altını bulgur, ülkemiz ve yöre için farklı fırsat pencereleri sunabilecek potansiyel taşıyor.
Gaziantep zaten Türkiye'nin en zengin mutfağı... 500'den fazla yemek var ve bunlardan 101'i bulgurdan yapılıyor. Hayret ettik ama masadaki 101 tabaktan tatma şansımız oldu. Belediye Başkanı Fatma Şahin "bölgede yetişen her ürün, insanlığın ilk yiyeceği olmuş" sözünü boşuna söylemiyor.
Bakan Şimşek, 118 ülkeye ihraç edilen bulgurun katma değerine şu örneği verdi: "Buğdayın kilosu 95 kuruş, ekmek olunca 1.5 lira ama suşiye dönüşünce 150 lira. Bulgurdan suşi mi? Tadı şahane, sergi masasındaki tabak bitmeden fotoğrafını çekebildim.
Kutnu kumaşın, katmerin, fıstığın yanına şimdi de bulguru ekleyen Gaziantep için festival sırasında vizyoner bir öneri geldi Mehmet Büyükekşi'den; "Gastronomi Festivali düzenleyip dünyaya tanıtmalıyız yörenin yemek zenginliğini..." Yazar dostum Vahap Munyar, ifadeyi daha da kısalttı; "Gastro Fest" haline getirdi.
Ben, yerel değerlerimizi küresel arenaya taşıma gayretimizin, ülkemizin hem tanıtımına hem de katma değerli ihracatına katkı sunacağını savunuyorum. Darı ambarı üzerinde açlıktan ölen tavuk olmamız gerekmiyor. Biraz tarihimize merak, fazlaca gayret ve yeterince özgüven... Bulgurasyon kavramı küreselleşiverir böyle...