Yarın Haliç Kongre Merkezi'nde gazeteniz Sabah'ın düzenlediği kurultayda, kentimizin ve kendimizin yakın geleceğini tartışıyor olacağız. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı kurultayda kamu ve sektörün aktörleri, daha iyi bir Türkiye'nin vizyonunu irdeleyecek.
Kentsel dönüşüme stratejik yaklaşımlar, altyapı sorunları ve eylem planı, temel tartışma konumuz olacak. Sorgulayacağımız konulardan biri; kentsel dönüşümle birlikte önümüzdeki 10 yılda gayrimenkulün yeni hikâyesinin ne olacağıdır.
Finansı dışarıda bırakan hiçbir öneri, sürdürülebilir olamaz. Bu açıdan kentsel dönüşümde finansman modelleri ve özel sektörün çözüm önerileri, Kurultay'ın ortaya koyacağı değerler arasında yer alacak. Sonuçta teknolojinin en dramatik değişimine sahne olan kentlerin giderek akıllanması, dönüşüm projelerini de yakında ilgilendiriyor.
Bu açıdan bakıldığında akıllı şehirlerin entelektüel tarlası mahiyetindeki bu ve benzeri kurultayların önemi ve gerekliliği daha net anlaşılır. Bir kentin yarını, karar vericilerin zihninde olandır. Zihinsel dönüşümü sağlamadan atılacak adımlar, düne dairdir ve beyhudedir.
Daha iyi bir yarın uğruna dünü geride bırakmaya, dönüşüm diyoruz ve gelişimden öte bir kavramdır. Kurultay'da tartışacağımız, kent odaklı dönüşüm olacak aslında.
Her dönüşüm, "gelişim" demek değildir. Gelişim, dönüşümü kapsar fakat dönüşüm, tek başına gelişimi barındırmayabilir. Gelişim, yıkıp yapmaktan fazlasını, bilinç yükselmesi ve kalite artışını temsil eder. Bu açıdan; kentlerin "dönüşüm" fırsatını, "gelişim şansına" dönüştürmemiz şarttır.
Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı, bu şansın enine boyuna tartışıldığı, en üst düzey katılımla yarına dair eğilimlerin ortaya çıkacağı fırsat zemini olacak.