Dün Sabah Gazetesi olarak, MIPIM'in Türk katılımcılarını Cannes Carlton'da akşam yemeğinde ağırladık.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın yanı sıra gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileriyle Türkiye'nin küresel fırsatlarını konuştuk. Türkiye'nin böylesi büyük fuarlara ağırlığını koymasıyla hem yeni zenginlik alanları doğuyor hem de dünyadaki itibarımıza katkı sağlıyoruz.
Bu gezide Nef'in İcra Kurulu Başkanı Erden Timur'un gayrimenkul evreninde oluşturduğu farklılaşmayı yakından görme fırsatı buldum. Farklılaşma, değişen rekabet şartları içinde hayati bir konu. Ya farklı iş yapacaksınız...
Ya da işi farlı yapacaksınız.
İşi farklılaştırmayı seçen Erden Timur, geçen yıl 1 milyar lirayı aşan cirosuyla açık ara sektör lideri olmuş. Timur, gayrimenkul evrenindeki farklı Nef'esi, bir grup gazeteci dostlla yaptığı sohbette şu başlıklarla aktardı...
250 milyon dolarlık fon kuruyor
MIPIM gayrimenkul geliştiricileri ile kurumsal finansmanın buluşma noktası. Biz de 2015'te geldiğimizde Türkiye'ye yatırım yapacak 250 milyon dolarlık bir fonun kuruluşu için adım atmıştık. 3 grup yatırımcı ile 'due dilligence' (ayrıntılı inceleme) süreci başladı.
İsmi Intus Capital olacak.
250 milyon dolarlık kaynağın yüzde 20'sini biz koyacağız.
Bu tür fonlar genelde Avrupa'da kuruluyor.
Henüz netleşmemekle birlikte merkezimiz Lüksemburg olacak. Bu fon Türkiye'de konuta yatırım yapacak. Bir de 'Academic Living'e yatırım planlanıyor.
Hold home dünyada bir ilk. Projeyi Amerika, İngiltere ve Almanya'daki yatırımcılara sunduğumuzda büyük ilgi çekti.
Bu sistem projelere yaklaşık yüzde 10-15 katma değer sağlıyor, kârı neredeyse ikiye katlıyor. Ayrıca nisanda iki yeni inovatif ürünümüz var. Bu kopyalanamaz bir yaklaşım ve yatırımcılara rekabet avantajı sağlayacak. Alanımızda 19 patentimiz var.
En ünlü tasarımcılarla çalışıyoruz
Bugüne kadar projemizde dünyaca ünlü tasarımcılarla çalışıyoruz. Birçok ünlü binaya imza atan Sebastien Leon Agneessens, Dror Benshetrit, Harry Allen, Alper Böler ve Viyana Güzel Sanatlar Akademisi'nin güçlü isimlerinden Profesör Strefan Gruber çalıştığımız tasarımcılardan bazıları. Bunun yanı sıra LTL Architects, The Apartment Creative Agency, Studio Gruber, Autoban, Addon ve Lombardini de yine projelerimizde yer alan isimler.
Yerelde ise İTÜ ile birlikte tasarım yarışmaları düzenlemeye hazırlanıyoruz.
Yarışma sonucu çıkan tasarımları ürettirip projelerimizde kullandıracağız.
NY'a 52 katlı proje yolda
New York projesinin mimari ve air right (hava payı) süreci devam ediyor. Bu yıl içerisinde lansman yapacağız. Proje 52 katlı olacak. Metrekaresi 10-12 bin dolar olan bir arsayı air right ile 7 bine alabiliyorsunuz. Projenin toplam maliyeti 210 milyon dolar. Bu çalışmamız, Fransa'dan gayrimenkulün Oscar'ı sayılan "Dünyanın En İyi Projesi" ödülünü aldı. Gördük ki ABD'de gayrimenkulün değeri Central Park'a yaklaştıkça artıyor.
Bizim proje parka çok yakın değil.
Dedik ki, "Binayı parka götüremiyorsak, parkı binaya getirelim". Her 20 katın arasına park yaptık. Gerçek boyutlu ağaçlar, evcil hayvan dolaştırma parkurları yer alacak.
Proje ayrıca Leed sertifikalı olacak.
Bunun dışında Şikago'da da bir projemiz olacak. Globalleşme hedefimize Amerika'nın yanı sıra Londra, Berlin, Paris, Frankfurt projelerimizle hızla yürüyoruz. Şu anda da bu yatırımların önü açıldı.
Çünkü büyük yatırımcılar, patentlerimizle projelere kattığımız değerin farkında. Buralarda proje üretebilir konuma geldik.
Bodrum başlangıç olacak
2015'te 1.25 milyar TL'lık ciro ile sektör lideri olduk. İkincinin iki katından fazla. Türkiye'de tabii ki büyümemiz devam edecek ama yurtdışı yatırımımızla hızımızı artıracağız.
Önümüzdeki dönem Anadolu'da da açılmak istediğimiz şehirler var. Başta İzmir, Ankara, Bursa, Denizli, Adana geliyor. Anadolu'daki ilk projemiz de Bodrum'da olacak.
Gündoğan ve Yalıkavak arasında yaklaşık 200 milyon TL'ye 100 dönümlük bir arsa satın aldık.
Bugüne kadar 24 proje yaptık, hiçbirinde parsel bazında emsal artışı kazanmadık. Biz parsel bazında imar değişliğinin kentli, haklı bir yaklaşım olarak ve kentleşme politikası açısından da doğru bulmuyoruz.
Gültepe'deki kapı kolunda ünlü tasarımcı imzası
En büyük 5 mimarlık ofisi ile çalışıyoruz. Farklı bakış açımız, inovatif ürünlerimiz uluslararası yatırımcıların da dikkatini çekti.
Amerika'nın büyük firmalarından Magellan neden bize teklif getiriyor? Sebebi biz 5 yıldır, Bentley'in tasarımcısına kapıkolu, Sony'nin tasarımcısına musluk yaptırıyoruz.
Gültepe'deki evde Bentley'in tasarımcısının tasarladığı kapı kolu var örneğin. Yaptırdığımız her şeyde 'NEF' yazıyor. Manhattan'daki projemizin lansmanında da alametifarikamız şu olacak: "We never use brands, we only design them." Yani 'marka değil, tasarım kullanıyoruz'.
Öğrencilere 1.000 odalı rezidans
Türkiye'de öğrenci sayısı 6 milyona çıktı. Biz de dünyada da hızlı gelişen bir gayrimenkul yatırım modelini hayata geçirmek istiyoruz.
Merter'de öğrenciler için 1.000 yataklı akademik rezidanslar yapıyoruz. Proje yurt formatından çok farklı olacak.
Nitekim Türkiye'de bu, sosyal bir ihtiyaç. Yurt kapasitesi 400 binler civarında.
Öğrencilerin çoğu evlerde kalıyor. Özelde nitelikli yurtlar da çok çok az. Belki de 1.000'lerle ifade edilebilecek yatak kapasitesinden bahsediyoruz. İlk projeyi Nef olarak biz gerçekleştireceğiz.
Daha sonra kuracağımız fonla yurt yatırımını da yönlendireceğiz.
SED Raporu zorunlu
Projelerimizin sadece ÇED değil SED (sosyal etki değerlendirme) raporu da olsun diyoruz.
Sosyolog ve psikologlarla sosyal etkileri araştırıyoruz. Kentsel dönüşümde en fazla anlaşma yapmış kurumlardan biriyiz. 3.100 bireyle sözleşme yapmışız. Bunun en önemli sebebi projelerimizi kent merkezlerinde geliştirmemiz.