Biliyorum... Kamu bürokrasisi, özellikle yerleşik kültürü ile Maliye Bakanlığı, hariçten laf edilmesini sevmez. Hatta olacak iş olmaz hale de gelebilir. Siyasiler ise bürokrasi ile yoğun mesai yaptığı için dışsal talepleri pratik çözüme kavuşturmakta isteksiz davranabilir. Bu gerçekçiliği bilerek, hem "gençlere bir şans tanınması" hem de "ustalara bir fırsat verilmesi" adına yazıyorum...
Birinci konu... Milli Emlak ve muhasebe denetmenleri ile ilgili. Neredeyse 3 yıl oldu. Vergi denetmenleri, müfettişliğe terfi ettirildi, eşdeğer kariyerdeki bu arkadaşlar ise bir nevi düz memur yapıldı. Moral motivasyonları kayboldu, umutları tükenme noktasına geldi. Bu denetmen grubunun ya Sayıştay'da değerlendirilmesi ya Maliye içinde kariyerli uzman olarak hizmetlerinden yararlanılması ya da son çıkış yolu olarak dil ve yaş şartı aranmaksızın iç denetçiliğe geçişlerine imkân tanınması mümkün.
İkinci konu... Vergi müfettişi adaylarıyla ilgili... Benim öteden beri önemsediğim "vergi denetiminin tek çatı altında toplanması projesi" hayata geçti ve ciddi mesafe alındı. Denetimde yeniden yapılanma hedefiyle bir kalemde binlerce genç "müfettiş yardımcısı" olarak göreve başladı. Ancak, 2013- 2014 yıllarındaki yeterlilik sınavlarında 237 aday barajı aşamadı. Bu gençler, 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış, KPSS'den belli puanları almış, Maliye'deki ilk sınavı kazanmış, mülakatı geçmiş, mesleki eğitimde başarılı olmuş, üstatları ile en az 4 teftişe eşlik etmiş isimler. Sadece tek hak yüzünden sınavı geçememişler. Onlara ya bir sınav hakkı tanınabilir ya da memur yapılmak yerine vergi müfettiş yardımcısı olarak değerlendirilmeleri düşünülebilir.